ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  24.03.2023 12:00:00

Komise propaguje evropské autory mezi mladými lidmi - Den evropských autorů

Komise zahajuje 27. března 2023 první Den evropských autorů, novou iniciativu vedenou komisařkou pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež Marijou Gabrielovou.

Tento den bude příležitostí k tomu, aby si mladší generace opět vytvořily blízký vztah k četbě knih a chápaly, jak může být literatura nástrojem k posílení jednotlivce. Čtení umožňuje zejména žákům středních škol zabývat se přetrvávajícími sociálními a osobními výzvami. Tato nová každoroční oslava má za účel podporovat bohatství a rozmanitost evropské literatury a je příležitostí zdůraznit význam všech programů a iniciativ na podporu čtení, které již v jednotlivých evropských zemích probíhají.

Střední školy v celé Evropě byly vybízeny k tomu, aby pořádaly setkání zahrnující čtení nahlas buď s autorem, populární osobností, nebo zástupcem knižního odvětví, a tak informovaly žáky o různých profesích zapojených do výroby knih počínaje spisovatelem až po ilustrátora, překladatele, redaktora a mnoha dalších. V roce 2023 pořádá u příležitosti Dne autorů EU čtení nahlas více než 1 000 škol v celé Evropě.

Letos navštíví školy 100 evropských spisovatelů, aby předčítali výňatek ze svých děl a vybídli studenty k objevování evropských spisovatelů. Komise pořádá tato autorská čtení ve spolupráci s Evropskou radou spisovatelů a s konsorciem Ceny Evropské unie za literaturu.

Na podporu čtení se také 27. března v bulharské Sofii uskuteční jednodenní Konference Dne evropských autorů. Sejdou se na ní zástupci ministerstev kultury a školství zemí Unie, veřejných institucí a vnitrostátních nevládních organizací, které se zabývají danou problematikou, jakož i organizací zastupujících vydavatelské odvětví na evropské úrovni. Je to příležitost podělit se o příklady a postupy, jak vzdělávací systém a vydavatelské odvětví spolupracují při propagaci čtení ve školách na místní, vnitrostátní a evropské úrovni. Konferenci lze sledovat on-line.

Na Den evropských autorů vyzýváme všechny, aby na sociálních sítích sdíleli fotografii knihy svého oblíbeného evropského autora s hashtagem #ReadWithEurope.

Souvislosti

Cílem Dne evropských autorů je osvětlit vše, co může evropská literatura nabídnout mladému publiku, a zvýšit zájem mládeže o čtení zábavným a inkluzivním způsobem. Dále má za cíl posílit šíření literatury v Evropě a zvýšit konkurenceschopnost vydavatelského odvětví.

Den evropských autorů, který se letos koná poprvé, je iniciativou složky Kultura programu Evropské unie Kreativní Evropa, která podporuje literaturu a vydavatelskou činnost. Složka Kultura programu Kreativní Evropa již uděluje Cenu Evropské unie za literaturu, spolufinancuje překladatelství s cílem zlepšit přístupnost evropské literatury a přibližuje publiku evropskou literaturu, což jsou cíle, které se Den evropských autorů také snaží podporovat.

Další informace

Den evropských autorů | Kultura a kreativita (europa.eu)

Cena Evropské unie za literaturu | Kultura a kreativita (europa.eu)

Šíření evropských literárních děl a literárních překladů | Kultura a kreativita (europa.eu)

Facebook: Kreativní Evropa

Twitter: Kreativní Evropa

Instagram: Kreativní EU

Hashtagy: #ReadWithEurope #CreativeEurope

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688