ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  24.03.2023 14:14:00

Vztahy mezi EU a Spojeným královstvím: Smíšený výbor se dohodl na nových ujednáních ohledně Windsorského rámce, Rada partnerství hledí do budoucnosti

V Londýně se dnes konalo desáté zasedání smíšeného výboru EUSpojené království a druhé zasedání Rady partnerství EUSpojené království. Evropskou unii zastupoval místopředseda Komise Maroš Šefčovič, Spojené království pak ministr zahraničních věcí Spojeného království James Cleverly. Jejich společné prohlášení po obou zasedáních je k dispozici on-line zde.

Smíšený výbor

Smíšený výbor dnes přijal rozhodnutí, kterým se stanoví opatření v souvislosti s Windsorským rámcem. Týká se mimo jiné opatření pro přepravu zboží, u něhož nehrozí vstup na jednotný trh, tzv. Stormontské brzdy a řešení otázek DPH a spotřebních daní, včetně zřízení mechanismu posílené koordinace v oblasti DPH a spotřebních daní.

Zveřejněna byla i řada doporučení, společných a jednostranných prohlášení, v nichž se vysvětluje, jak budou různé složky Windsorského rámce, např. státní podpora nebo dozor nad trhem, fungovat v praxi.

Obě strany jednaly také o otázce práv občanů. Shodly se na tom, že je důležité občany EU a Spojeného království dál chránit, a ocenily kroky podniknuté v tomto směru v uplynulém roce, včetně dodatečných finančních prostředků, které obě strany poskytly externím organizacím. Na řešení všech ostatních aspektů občanských práv se bude dál pracovat.

Rada partnerství

V Radě partnerství dnes EU i Spojené království zopakovaly, že hodlají plně využít potenciál dohody o obchodu a spolupráci tak, aby z ní těžily obě strany. Oba spolupředsedové projednali spolupráci v několika klíčových oblastech, mimo jiné v energetice, obchodu a bezpečnosti. Zůstanou v pravidelném kontaktu a na příštím zasedání posoudí, jak práce výborů dohody o obchodu a spolupráci pokročila.

Další kroky

Rozhodnutí a doporučení smíšeného výboru vstoupí v platnost zítra, 25. března. Některé jejich části se začnou uplatňovat postupně. Například nový, rozšířený systém důvěryhodných obchodních subjektů v nákladní dopravě začne platit 30. září 2023, za předpokladu, že budou zavedeny příslušné záruky.

Aby se široká škála společných řešení oznámených ve Windsoru uplatnila v plném rozsahu, předložila Komise 27. února tři legislativní návrhy: o sanitárních a fytosanitárních opatřeních, o léčivých přípravcích a o celních kvótách. Na jejich rychlém přijetí v nadcházejících měsících úzce spolupracuje s Evropským parlamentem a Radou.

Evropská unie a Spojené království budou úzce a v dobré víře spolupracovat na tom, aby byl Windsorský rámec včetně všech záruk a úlev v plné míře proveden.

Souvislosti

Komise a vláda Spojeného království 27. února 2023 dosáhly principiální politické dohody o novém společném postupu ve věci Protokolu o Irsku/Severním Irsku – tzv. Windsorském rámci – politickém prohlášení, které zahrnuje společná řešení pro několik oblastí: správu věcí veřejných, cla, zemědělsko-potravinářské produkty, DPH a spotřební daně, státní podporu, léčivé přípravky a celní kvóty. Členské státy EU Windsorský rámec jednomyslně schválily na zasedání Rady pro obecné záležitosti 21. března 2023.

Nová ujednání byla vypracována v rámci dohody o vystoupení, jejíž je Protokol o Irsku/Severním Irsku nedílnou součástí. V rámci těchto předem stanovených právních parametrů se prostřednictvím několika cílených úprav Protokolu s konečnou platností řeší nepředvídané problematické body, které se od začátku jeho uplatňování objevily.

Další informace

Úvodní slovo místopředsedy Maroše Šefčoviče na zasedání smíšeného výboru EU-Spojené království

Právní dokumenty

Prohlášení předsedkyně Komise Ursuly von der Leyenové

Politické prohlášení

Tisková zpráva o Windsorském rámci

Zpráva o Windsorském rámci

Informativní přehled o Windsorském rámci

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688