Broker Consulting (Broker Consulting)
Pojištění  |  23.03.2023 08:53:55

Povinné ručení se dostalo na nejvyšší hodnotu za poslední tři roky - podle BC POVIndexu se ceny v březnu pohybovaly průměrně kolem hodnoty 6 821 Kč

Podle Broker Consulting POVIndexu se ceny povinného ručení v březnu pohybovaly průměrně kolem hodnoty 6 821 . V rámci meziměsíčního srovnání se tak jeho hodnota zvýšila o 77 korun. Jednalo se o nejvyšší číslo uvedeného ukazatele za poslední tři roky. Oproti březnu minulého roku došlo k nárůstu POVIndexu o dvě stě třicet korun, což je způsobeno nejistotou na trzích a s tím spojeným zdražováním vstupů.

Březnové výsledky POV Indexu potvrzují další nárůst jeho hodnot. Meziměsíčně se průměrná cena za povinné ručení zvedla o 77 korun na 6 821 . Loni v březnu byla přitom jeho hodnota ještě ve výši 6 591 . Od té doby se zvýšila o 230 korun a očekává se, že bude dále zdražovat. Důvodů, proč k tomu dochází, je více – především nárůst cen náhradních dílů, energií, práce a dalších položek.

Nejistota na trzích se negativně odráží v ceně povinného ručení, které již několik měsíců po sobě setrvale roste. Řidiči by měli počítat s tím, že zdražování bude pravděpodobně pokračovat i v následujících měsících. Hodnota POVIndexu se bude tudíž – až na občasné poklesy – nejspíše dál zvedat,“ vysvětluje Jiří Váchal, analytik neživotního pojištění společnosti Broker Consulting.

Hodnota POVIndexu ve výši 6 821 tak byla v březnu nejvyšší za poslední tři roky. Naopak nejnižší byla v dubnu roku 2021, kdy se dostala na hodnotu 6 329 . Pokud budeme brát ale v potaz celé sledované období, není aktuální březnová hodnota maximální. Vyšších hodnot ukazatel dosahoval během roku 2019 a na začátku roku 2020, kdy převyšoval hranici 7 000 korun.

V Praze je nadále POVIndex na vyšších hodnotách, než je tomu ve zbytku republiky. Letos v březnu zde dosáhla průměrná cena na 7 461 . Oproti tomu v menším městě, jaké reprezentuje Benešov u Prahy, je situace odlišná. Zde se v současnosti drží v průměru na 6 161 korunách. Situaci může odlišovat také různá nehodovost v regionu.

Rozdíl v ceně povinného ručení mezi hlavním městem a regiony ukazuje, že vývoj není všude zcela stejný. To nám potvrzují i dlouhodobé statistiky. I na to musí brát pojistník ohled, když si dojednává nové podmínky pojištění,“ dodává Váchal.


Broker Consulting POVIndex je založen na odlišné metodice výpočtu, než jakou používá ČKP. Jeho hodnota nevychází z průměru hodnot celé řady veličin, ale z menšího množství parametrů. POVIndex ukazuje průměrnou cenu za typické povinné ručení pro nový vůz Škoda Octavia 1,6 TDI, 85 kW. Typ vozu byl vybrán proto, že je typickým zástupcem vozů, které používají české domácnosti. Pojištění zahrnutá do POVIndexu obsahují nejběžnější možné krytí. Pojištění dostupná na trhu ale nemají úplně identický rozsah krytí. Vždy je potřeba posuzovat nejenom cenu, ale také rozsah benefitů (zejména asistenčních služeb) ve vztahu k potřebám řidiče (Jak moc jezdí? Jaké vzdálenosti? Jak si představuje servis od pojišťovny v případě nehody?). Rozdíly v pojištěních jsou například v limitech pro opravu na místě, v limitech pro vzdálenost hrazeného odtahu, případně v možnostech náhradního vozidla.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 16:50  Dvě aktuality z pojištění vozidel v Polsku a Estonsku OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Čt 12:31  Kdo se stal novým generálním ředitelem společnosti Credendo? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688