pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  23.03.2023 09:59:04

Transformace České pošty musí být komunikována se starosty i zaměstnanci

V rámci konference Život v obcích 2023+, kterou v Pardubicích pořádá Sdružení místních samospráv ČR, se setkali hejtman Pardubického kraje Martin Netolický s hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou, europoslancem Stanislavem Polčákem, náměstkem ministra pro místní rozvoj Radimem Sršněm a místopředsedou SMS ČR Tomášem Chmelou. Řeč byla především o aktuální situaci České pošty či nastavení rozpočtového určení daní pro kraje.

„Aktuálně řešená situace České pošty je samozřejmě otázkou, která nyní hýbe všemi regiony napříč republikou a je to téma také pro Sdružení místních samospráv, protože logicky starostové se ptají a chtějí znát odpovědi na své otázky. Osobně považuji za nesmírně důležitou komunikaci nejen k veřejnosti, samosprávám, ale především také dovnitř České pošty směrem k zaměstnancům, což jsou často celoživotní srdcaři, kterým osud podniku není lhostejný a zaslouží si férové jednání. V tuto chvíli očekáváme, že ministerstvo vnitra zveřejní jasný transformační plán, který bude podložený konkrétními daty a opatřeními. Jsem přesvědčen, že veřejnost si zaslouží znát reálnou situaci České pošty a plány státu,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který je zároveň členem dozorčí rady České pošty. Hejtman také připomněl, že kraj nyní finalizuje přípravu dotačního titulu, který by mohl obcím pomoci s přechodem standardní pošty do režimu Pošta Partner.

V rámci jednání byla akcentována také problematika nastavení rozpočtového určení daní pro kraje, které je pro Pardubický kraj dlouhodobě nevýhodné oproti stejně velkým krajům. „Stávající rozdělení RUD pro kraje znamená, že například kraj Vysočina má příjmy o 1,4 miliardy korun ročně vyšší než náš kraj, což je samozřejmě dlouhodobě neudržitelné a je to znát například na opravách silnic nižších tříd. Pokud by se podařilo změnit RUD tak, jak se nyní jedná, mohli bychom meziročně získat až o 900 milionů korun navíc, což je samozřejmě objem, který by výrazně pomohl v rámci našich investičních akcí mimo jiné právě do silnic nižších tříd,“ vysvětlil hejtman.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688