mvcr.cz (MV ČR)
Stát  |  22.03.2023 14:41:00

Ministerstvo vnitra spouští transformaci České pošty. Zachovat dostupné služby pomůže rozdělení podniku na dvě části

Ministerstvo vnitra spouští transformaci České pošty. Zachovat dostupné služby pomůže rozdělení podniku na dvě části

Záchrana České pošty, její stabilizace a proměna v životaschopnou instituci, to jsou hlavní cíle transformace státního podniku. Mezi důležité body patří oddělení státních a komerčních služeb i to, že úprava pobočkové sítě se nijak nedotkne malých obcí a městeček.

Ministr vnitra Vít Rakušan dnes, 22. března 2023, seznámil vládu se situací České pošty a parametry její transformace, kterou resort vnitra spouští. Transformace státního podniku je nutná k tomu, aby pošta mohla nadále fungovat a poskytovat občanům služby v potřebném rozsahu a odpovídající kvalitě dostupné po celé republice. Ministerstvo reaguje na skutečnost, že Česká pošta v minulosti nebyla schopná nastavit udržitelný obchodní model bez ztrát, a je tak nutné urychleně řešit problémy s její likviditou. Za tu může mimo jiné i nedostatečná kompenzace a pozdní úhrada čistých nákladů za univerzální službu, tedy za službu, kterou musí pošta ze zákona provozovat.

Transformační rámec je nastavený tak, že by mělo dojít k fyzickému oddělení státních a komerčních služeb, včetně změny právní formy komerční části podniku na akciovou společnost. „Minulé politické reprezentace neměly odvahu situaci České pošty řešit. My ji teď musíme zachránit a zabránit hrozící insolvenci. Proto spouštíme transformaci. Cílem je, aby pošta dlouhodobě prosperovala a nabízela kromě standardních služeb také kontakt se státní správou,“ vysvětluje ministr vnitra Vít Rakušan. Plán transformace by měl být do konce června a vše hotovo do konce příštího roku.

V části nabízející služby pro stát by měla zůstat pobočková síť jako prodloužená ruka státu nabízející i další služby včetně finančních. Komerční služby by měla nabízet moderní logistická společnost, která se může na trhu pohybovat bez zátěže provozu pobočkové sítě. To bude znamenat změnu zákonů.

V minulých třech letech sice pošta přijala některá opatření, např. přistoupila k prodeji vybraného majetku nebo redukci manažerských struktur, ta však z dlouhodobého hlediska nic neřeší. Pro letošní rok proto Ministerstvo vnitra navrhuje další stabilizační opatření. Jde např. o úpravu rozsahu pobočkové sítě, resp. snížení minimálního počtu poboček pro poskytování základní služby z 3200 na 2900 nebo úpravu doručování v listovní síti. V plánu je také dosáhnout zrušení limitu kompenzace čistých nákladů. „Zachování dostupnosti poštovních služeb na venkově i v menších městech je naší prioritou. Pošta rozhodně z obcí odcházet nebude. Naopak, transformace nám umožní poštovní služby na venkově zachovat,“ dodává ministr vnitra s tím, že v obcích a městečkách, kde mají jen jednu poštu, se pobočky rozhodně rušit nebudou.



Klára Dlubalová
pověřená řízením odboru tisku a public relations

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688