plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  22.03.2023 00:00:00

Plzeň rozsvítí festival světla Blik Blik. Zavede návštěvníky do městské džungle ve dnech 24. - 25.3.

Plzeň rozsvítí festival světla Blik Blik. Zavede návštěvníky do městské džungle

Sedmý ročník festivalu světla a umění ve veřejném prostoru BLIK BLIK se koná v pátek 24. a sobotu 25. března 2023 vždy od 19 hodin do půlnoci. Pod mottem Urban Jungle, které zdůrazňuje důležitost přírody v městském prostředí, provede návštěvníky 14 instalacemi umělců z České republiky, Itálie, Maďarska, Nizozemí, Slovenska a Arménie po trase podél řeky Radbuzy mezi areálem DEPO2015 a Plzeňským Prazdrojem. Přírodní motivy protnou většinu míst festivalu. Město Plzeň je generálním partnerem festivalu.

Zdroj fotografií: DEPO2015

Zdroj fotografií: DEPO2015

Jednou z hlavních instalací je Živý les Kateřiny Blahutové v Plzeňském Prazdroji, kde mohou návštěvníci rozzářit sedm obřích nafukovacích objektů a zároveň vhozením mince přispět na ochranu přírody a životního prostředí v Plzeňském kraji. V pivovaru, jehož budovy zahalí do obřích projekcí uskupení Nightprojection, je umístěna také jedna ze dvou placených interiérových instalací. Výjimečně bude otevřena reprezentativní budova ředitelství Plzeňského Prazdroje, v níž maďarské uskupení Fényszóró visual rozhýbá desítku upravených školních meotarů v instalaci Urban Jungle. Druhá placená instalace je umístěna na začátku festivalové trasy v Autobusové hale DEPO2015. Je jí obří interaktivní hra Netykavky od českého multimediálního umělce INITI. Jinak jsou všechny další instalace a díla přístupná zdarma.

Vizuál akce„Jsem ráda, že Festival světla BLIK BLIK představuje již sedm let kvalitní digitální umění a zároveň ve velké míře zapojuje veřejnost všech generací z Plzně i širokého okolí. Startuje tak bohatou sezónu kulturních akcí v plzeňském veřejném prostoru,“ uvedla radní města Plzně pro oblast kultury a památkové péče Eliška Bartáková.

Novinkou festivalu je projekt Škola videomappingu. Jeho lektorem je profesor univerzity v Palermu – Luca Pulvirenti. Cílem je vyškolit minimálně tři kreativce, kteří představí své cca minutu dlouhé dílo na lokaci U Branky. Do projektu se přihlásilo v otevřené výzvě 15 kreativců, z nichž 12 bylo vybráno a probíhá jejich výuka. Ta je zdarma a nejlepší ze studentů navíc získá finanční odměnu. „Letošní festival je po loňské edici s katedrálou úplně jiný. Kromě trasy, která vede více přírodou, je důležitým prvkem Škola videomappingu. Stejně jako festival samotný, tak i tento projekt navazuje na dlouhodobou snahu DEPO2015 zvyšovat úroveň místního kreativního sektoru a vytvářet příležitosti pro jeho uplatnění. Věřím, že na lokaci U Branky se vytvoří skvělá atmosféra s videomappingy různých stylů,“ říká kurátor a producent festivalu Jiří Suchánek.

V rámci festivalu si mohou návštěvníci vyrobit a odnést originální svítící brýle s motivy divokých zvířat a rostlin. Workshop Born to be Wild, který ocení především rodiny s dětmi, připravuje DEPO2015 spolu se Střední odbornou školou „Nerudovka“. V DEPO2015 také začne výstava Ještě ne světlo, a už ne tma českého výtvarníka Davida Kolovratníka.

Zdroj fotografií: DEPO2015

Důležitým tématem festivalu je zmenšení ekologické stopy. Produkční tým DEPO2015 řeší ještě více než v minulosti spotřebu energií. Festival využívá v maximální možné míře ekologické zdroje světla a projekcí. Navíc se vypíná na pět desítek lamp veřejného osvětlení. Dalším z opatření je úspora více než 50 procent veškerých tiskovin a větší důraz na digitální komunikaci. Za tímto účelem byl vytvořen nový web www.blikblik.cz, který funguje zároveň jako průvodce pro návštěvníky s chytrým telefonem. Naleznou zde kompletní přehled o instalacích, mohou si stáhnout mapu festivalové trasy nebo se po ní nechat navigovat. Mapu si lze vytisknout na domácí tiskárně, případně si ji za symbolický poplatek zakoupit na místě. Po festivalu bude vyhodnocena energetická bilance, která poslouží jako východisko pro další akce.

Společná vstupenka na dvě placené instalace je k dostání v předprodeji na www.goout.cz. Ostatní instalace ve veřejném prostoru jsou zdarma. Pro pohodlí návštěvníků budou po celé trase rozmístěna také místa s občerstvením a toalety.

Více informací naleznete na webu:
www.blikblik.cz

Editace textu: Hana Josefová


Zveřejněno: 22. 3. 2023, Martin Pecuch

Sdílet
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688