Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Akcie ve světě  |  22.03.2023 09:40:01

Ranní okénko - Fed se soustředí na cenovou i finanční stabilitu


Pro finanční trh je dnes hlavní otázkou, zda se i Fed rozhodne v aktuálně náchylném prostředí zvýšit úrokové sazby. Investoři se přiklání k možností zvednutí sazeb o 25bb, někteří se domnívají, že by se Fed mohl rozhodnout pro pauzu. Na druhé straně ECB minulý týden úrokové sazby zvýšila o již dříve avizovaných 50bb. Větší míra opatrnosti ze strany Fedu je ovšem na místě – potíže v bankovním sektoru vypukly právě v USA a do situace nedostatku likvidity by se potenciálně mohly dostat i další regionální americké banky. I přesto se přikláníme k tomu, že Fed na pozadí nadále relativně silných ekonomických dat a perzistenci ve statistice spotřebitelských cen 25bb hike dnes dodá. Silnější zvýšení sazeb, jak bylo dříve komunikováno není v aktuální situace nutně potřeba, jelikož potíže v bankovním sektoru sama o sobě vedou k utažení měnových podmínek – likvidita je dražší a patrně dojde i ke zpřísnění úvěrových standardů. Fed tak kromě boje se stabilitou cenovou musí brát v potaz i stabilitu finančního sektoru. Po pádu SVB tak Fed rychle zasáhnul zvýšením přísunu likvidity, aby zajistil, že se panika nebude šířit dál. To ale znamená, že bilance Fedu narůstá, zvýšená likvidita ale plní funkci stabilizace finančního sektoru, a bude v něm spíše zůstávat uzamčena, než aby se přesouvala do reálné ekonomiky a tvořila inflační tlaky. Nakonec Fed má možnost navýšení bilance případně neutralizovat. Kromě rozhodnutí o nastavení úrokových sazeb a doprovodného komentáře na tiskové konferenci bude J. Powell představovat novou prognózu centrální banky. Nicméně stejně jako v případě ECB již patrně v prognóze nebylo zahrnuto aktuální dění. 

O víkendu vydaly hlavní světové centrální banky společné vyjádření, že tzv. „liquidity lines“ budou k dispozici každý den namísto jednou týdně. „Liquidity lines“ mají zajistit dostatek dolarové likvidity na globálním finančním trhu. Pokud například ECB bude chtít dodat USD komerčním bankám v eurozóně, může využít zmíněné „liquidity line“. Ta může fungovat jako FX swap, kdy ECB dodá Fedu eura a obdrží dolary, anebo může fungovat jako klasická repo operace, kdy ECB u Fedu uloží kolaterál, například ve formě dluhopisu, a obdrží potřebné dolary. Po vypršení této finanční operace (lhůta 7 dní) jsou transakce navráceny. Tyto „liquidity lines“ fungovaly například již během covidu a byly využívány Bank of England, která takto dostala na svůj trh eurovou likviditu. Data zveřejněná ECB za pondělí a úterý ale ukazují, že banky eurozóny zatím tuto možnost prakticky nevyužily.

Akciové trhy se vzpamatovaly po prvotním šoku způsobeným pádem SVB a dalších a posléze potíží evropské Credit Suisse. Vzhledem k situaci se dal čekat propad ZEW indexu měřícího investorskou náladu, kdy došlo k propadu na 13 z 28 bodů, což víceméně představuje pokles na lednovou úroveň a nejedná se tedy o nikterak dramatické zhoršení. 


Autor: David Vagenknecht, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.




K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

20.03.2024Ranní okénko - Dnes zasedá ČNB i Fed Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
21.12.2023Ranní okénko - ČNB: stabilita nebo cut, to je, oč tu běží Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
17.10.2023Ranní okénko - Cenové tlaky na straně nabídky dále polevují Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688