mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  21.03.2023 19:26:00

Mexický investiční a energetický „megaprojekt“ - Plán Sonora

Plán Sonora: mexický investiční a energetický „megaprojekt“

21.03.2023 / 19:11 | Aktualizováno: 21.03.2023 / 19:26

Mexická vláda představila tzv. Plán Sonora, který i díky participaci USA nabízí zajímavé možnosti i pro české dodavatele. Má se jednat o regionální vícesektorový projekt v severoamerickém státě Sonora, který zahrnuje hned několik aktuálních témat: hub solárních a větrných elektráren - největší v Latinské Americe, těžba lithia s návaznou výrobu polovodičů a baterií i elektromobilů, nové R&D a průmyslové parky navazující na tuto technologickou infrastrukturu, LNG terminály a konečně rozvoj pacifického přístavu Guayamas jako spojku s asijskými trhy.

V návaznosti na podzimní oznámení na listopadové konferenci OSN o změně klimatu (COP27) v Egyptě společného energetického projektu Mexika a USA dostává nyní tzv. „Plán Sonora“ konkrétnější obrysy.

Jedná se o vládní plán pro energetickou soběstačnost, který má v prvé řadě využít pouštního klimatu Sonory k výstavbě pěti velkých fotovoltaických elektráren s celkovou kapacitou 5 GW, podobných té, kterou staví státní energetický podnik CFE v Puerto Peňasco (kapacita 1 GW; plocha 2.000 ha) a jejíž první část již prezident v únoru 2023 inauguroval. Důležitým prvkem projektu je přeshraniční využití elektrické energie (zejm. pro sousední Arizonu) a s ní související očekávané investice USA. Pro zajištění funkčnosti se počítá také se zásadní modernizací a posílením rozvodné soustavy. Vedle tohoto megaprojektu mají vzniknout menší solární a větrné elektrárny zajišťující energetickou soběstačnost místních komunit.

Další oblastí, na kterou se chce plán zaměřit, je těžba a zpracování lithia. V oblasti leží zásoby lithia (a v menší míře i grafitu), které by podle plánu nemělo být vyvezeno, ale zpracováno v místě do polovodičů a baterií. Celý výrobní řetězec by měl završen výrobou elektroautomobilů, jejichž výrobce vláda pobízí k přesunu výroby právě do Sonory. Mexiko má za cíl v roce 2030 mít více než polovinu své automobilové produkce v podobě vozidel s nulovými emisemi (určených zejména pro export). Zároveň profituje ze zahrnutí do regionálního trhu USMCA, kdy vnitrostátní pobídky USA pro podporu elektromobility zahrnují právě i vozy vyrobené v Mexiku (např. v rámci Inflation Reduction Act). Zejména poslední měsíce bylo ohlášeno několik obrovských investic do výroby elektromobilů v Mexiku (mj. TESLA, BMW, AUDI) a o dalších (zejména asijské automobilky) se jedná.

Dalším projektem ambiciózního plánu je výstavba dvou terminálů pro zkapalnění zemního plynu (LNG) určeného pro export, pravděpodobně zejména do Asie. A konečně, plán zahrnuje modernizaci a rozšíření hlubokovodního přístavu Guayamas, který by sloužil pro obchodní trasy s Asií a jako alternativa ke kalifornskému přístavu Long Beach.

Příležitostí, zejména v energetické oblasti projektu, je celá řada. Očekává se poptávka po komponentech fotovoltaických a větrných elektráren, řešení pro posílení a modernizace elektrifikační sítě a IT řešení na tyto systémy navazující. Zapojení českých firem by bylo vhodné zejména v podobě subdodávek pro hlavní zhotovitele, kterými budou pravděpodobně místní a americké firmy.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688