Redakce (Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  21.03.2023 17:58:09

Steen Jakobsen: Jaké budou dopady převzetí Credit Suisse bankou UBS

Víkendové převzetí Credit Suisse investiční bankou UBS přepisuje historii firemních dluhopisů. Došlo totiž k odepsání obrovské sumy dluhů Credit Suisse. Toto řešení-neřešení vyvolává značné obavy.

Švýcarská investiční banka UBS koupila přes noc za 3 miliardy dolarů problematickou Credit Suisse. V průběhu této transakce ale ztratily veškerou hodnotu rizikové dluhopisy Credit Suisse v hodnotě 17 miliard dolarů.

Trh s těmito dluhopisy o objemu 250 miliard vznikl po globální finanční krizi, aby pomohl nedostatečně kapitálově zajištěným bankám v Evropě dosáhnout kapitálové přiměřenosti Tier 1. Ve skutečnosti se tato kategorie nazývá AT1, tedy Additional-Tier-1. Tier 1 je nejvýše hodnocený kapitál, který lze například využít k vykompenzování nenávratných půjček či jiných problémů ve finančním sektoru. Tvoří ho nerozdělený zisk, běžné akcie a u mnoha evropských bank také AT1.

I když nejspíš nejde o nejlepší ukazatel, existuje fond ETF společnosti WisdomTree, který kopíruje právě vývoj tohoto trhu – všimněte si, že níže uvedený graf končí pátečním uzavřením trhu. Credit Suisse tvořila o něco víc než 7 % tohoto indexu a tato část má teď nulovou hodnotu.

   

Rostoucí obavy trhů se o víkendu naplnily, když došlo k dohodě o převzetí Credit Suisse: Švýcarská národní banka jednostranně informovala všechny investory do AT1, že budou v případě záchrany formou bailoutu dluhopisy kategorie AT1 odepsány s nulovou hodnotou. To přinese změnu ratingu a patrně i hromadné přecenění CoCo dluhopisů, jakmile se začne zítra obchodovat na evropských trzích.

To je podle mě další krátkodobá a krátkozraká politická reakce na zásadní problém. Bankovní systém postupně ztratil veškerou zodpovědnost. Jedna krize za druhou nutily centrální banky a regulační orgány akceptovat rostoucí ztráty, takže jsou dnes kapitálové nároky slabé, nedostatečné a hlavně založené na interních modelech připravených bankami samotnými.

Bankovní model 3-6-3 (půjčovat si za 3 %, ostatním půjčovat za 6 % a ve 3 odpoledne už být na golfu) přestal fungovat už v roce 2008 a na jeho místo nastoupilo „finanční inženýrství“, které se stalo největším zdrojem příjmů a zároveň nejefektivnějším nástrojem řízení bankovních rizik. Toto dvojí využití finančního inženýrství nebyl nikdy dobrý nápad a ve skutečnosti zvyšuje riziko selhání bankovního modelu samotného.

   

Kvůli měnovým swapům centrálních bank a nic neřešící akvizici CS ze strany UBS začalo obchodování bezprostředně po otevření trhů. Vzestup cen může vydržet hodinu, den, nebo i týden, ale nakonec se budeme muset postavit čelem skutečnosti, že politické instituce ztratily důvěryhodnost, a když investoři ztrácejí důvěru v systém, putují peníze do hmotných a garantovaných aktiv, jako například do:

To jsou aktiva, která půjdou s největší pravděpodobností nahoru, a pokud mám pravdu ohledně „nového napětí“ v oblasti AT1, může začít výprodej eura. Velké evropské (a britské) banky mají v rámci Tier 1 velké objemy nesplacených firemních dluhopisů.

Zítra bychom měli sledovat tento podkladový index pro výše zmiňovaný CoCo ETF společnosti WisdomTree: Iboxx Contingent Convertible Liquid Index.

Steen Jakobsen, hlavní investiční analytik Saxo Bank


Steen Jakobsen byl v březnu 2011 jmenován do funkce hlavního ekonoma Saxo Bank, kam se vrátil po dvouleté přestávce. Během této doby pracoval jako investiční ředitel ve společnosti Limus Capital Partners. Před svým odchodem na počátku roku 2009 působil v Saxo Bank téměř devět let jako investiční ředitel. Má více než 20 let praxe v oblasti proprietary trading (obchodování na vlastní účet) a alternativního investování. Po absolvování Kodaňské univerzity v roce 1989, kde vystudoval ekonomii, začínal kariéru v kodaňské pobočce Citibank, a poté se stal ředitelem a vedoucím prodeje v Hafnia Merchant Bank. V roce 1992 se stal viceprezidentem londýnské pobočky Chase Manhattan Proprietary Trading Group. V letech 1995-97 pracoval jako obchodník na vlastní účet pro Swiss Bank Corp., v Londýně. V roce 1997 se stal světovým ředitelem obchodování, měnových kurzů a opcí ve firmě Christiania (nyní Nordea) v New Yorku. V roce 1999 se stal generálním ředitelem UBS Global Proprietary Trading Group.

Skupina Saxo Bank je přední fintech specialista, který přináší lidem investiční příležitosti na kapitálových trzích. Jako globální lídr v oblasti investic a obchodování s různými aktivy usiluje o realizaci své vize umožnit lidem naplňovat vlastní finanční aspirace.

Společnost Saxo byla založena v dánské Kodani v roce 1992 a stala se jednou z prvních finančních institucí, které nabídly platformu pro online obchodování, jež dává běžným investorům k dispozici stejné nástroje a stejný přístup k trhům, jaký mají profesionální obchodníci, velké instituce a manažeři investičních fondů. Jako nejpokrokovější banka, která představuje pro klienty nejlepší možnou volbu, nabízí Saxo široký přístup na globální kapitálové trhy napříč všemi třídami aktiv a umožňuje jim obchodovat z jediného maržového konta s více než 40 000 instrumenty ve více než 20 jazycích. Skupina Saxo Bank má více než 120 partnerů mezi finančními institucemi, a umožňuje tak nabídnout klientům komfortnější investování prostřednictvím technologií otevřeného bankovnictví. Saxo svým klientům a partnerům přináší nástroje, platformy a znalosti.

Skupina Saxo Bank je držitelem čtyř bankovních licencí a je regulovaná v celosvětovém měřítku. Saxo je globální společnost s lokálním zastoupením, celková hodnota aktiv jejích klientů přesahuje 45 miliard EUR a zaměstnává více než 2100 odborníků ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Amsterdamu, Curychu, Dubaje, Šanghaje, Hongkongu a Tokia. Servis pro klienty ve střední a východní Evropě zajišťuje centrála Saxo Bank v Praze.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688