Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Internet a telefony  |  21.03.2023 16:34:26

Průzkum CZC: Češi hrají nejradši na počítači, čtvrtina ale touží po PlayStation 5

Mezi českými hráči vedou počítače a notebooky. Skoro 62 % aktivně hrajících Čechů využívá pro herní účely nejraději specializované herní nebo stolní PC a 16 % preferuje notebook. Velká část hráčů nicméně střídá různé herní platformy (včetně mobilních telefonů) a skoro 40 % oslovených hraje alespoň občas na herní konzoli. Jen 15 % staví však hraní na některé z nich na první místo. S těmito čísly však může během roku 2023 zahýbat postupné rozšiřování stále dostupnější PlayStation 5, po které touží čtvrtina respondentů. To a mnohem víc ukázal průzkum, který realizovala u příležitosti 25 let působení na českém trhu společnost CZC a zúčastnilo se ho více než 2000 zákazníků.

Nikdy nekončící vylepšování herních počítačů

Průzkum zároveň ukázal, jak se nároky hráčů vyvíjí, a potvrdil neustálý hon za nejlepším dostupným hardwarem v závislosti na vývoji nových, dokonalejších, ale také výpočetně náročnějších her. Přestože počítač či notebook využívá k hraní celkem přes 70 % lidí (někteří z nich hrají i na konzolích), víc než 60 % z nich není plně spokojeno s jejich výkonem a chtěli by ho vylepšit. Vyšší výkon grafiky, rychlost procesoru, efektivnější chlazení a další parametry dávají totiž hráčům konkurenční výhodu.

Hotové PC sestavy optimalizované pro hry se přitom konkrétně na e-shopu CZC pohybují od přibližně 17 do 100 tisíc korun s tím, že mezi bestsellery se vyskytují nejčastěji sestavy v cenovém rozmezí 20 až 25 tisíc. Nejdražším samostatným komponentem herních sestav je většinou grafická karta, jejíž výkon je klíčový především pro hraní nejpopulárnějšího herního žánru, akčních 3D her. Nejdražší a nejvýkonnější z nich přesahují cenovou hranici 55 tisíc korun, nejprodávanější jsou podle e-shopu CZC grafiky od 7,5 do 10 tisíc.

Které modely vedou mezi konzolemi?

Pro 9 % respondentů je nejoblíbenější ze všech herních platforem PlayStation v různých verzích, skoro 10 % respondentů již vlastní nejnovější PlayStation 5 a celá čtvrtina ze všech oslovených hráčů po ní touží. To otevírá velký potenciál a naznačuje, že PS5 má nyní našlápnuto k posílení celkové obliby herních konzolí v České republice. Druhé pomyslné místo si odnesla konzole Xbox, kterou preferuje ze všech herních platforem 5,5 % hráčů.

„Pro herní komunitu jsme na českém trhu jedničkou a v tomto segmentu nabízíme ze všech prodejců nejširší produktové portfolio. Abychom se hráčům a geekům přiblížili ještě víc, realizovali jsme u příležitosti výročí 25 let CZC na trhu průzkum, který nám pomáhá ještě lépe chápat aktuální potřeby celé komunity. Jeho výsledky zohledníme jak v naší nabídce hotových herních sestav, tak i při přípravě speciálních akcí a v další komunikaci,“ shrnuje Jaromír Möwald, Community manager společnosti CZC.


CZC je populární internetový obchod zaměřený především na počítače a elektroniku a v tomto segmentu je dvojkou na trhu. V sortimentu má přes 65 000 druhů produktů od notebooků přes mobilní telefony až po IT speciality. Díky vlastním skladům a pobočkám po celé České republice dodává zboží ve stejný či následující den od objednání. Mezi zákazníky patří nejen domácí uživatelé, hráči a počítačoví nadšenci, ale také firmy, školy a instituce. CZC je součástí Allegro Group, mezinárodní internetové společnosti, která patří do skupiny globální technologické korporace Naspers.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688