Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Auto Moto  |  20.03.2023 15:49:55

Při nákupech „falešných“ ojetin z Německa loni Češi přišli o 256 milionů korun


Poměrně novým trendem v obchodu s ojetinami jsou přeregistrace vozidel. Auto, s „nevhodným“ původem v zemi, která je známá nízkou kvalitou ojetin, se třeba jen na den zaregistruje v Německu, aby působilo důvěryhodněji. Zákazníkům, kteří si ojetiny kupují od soukromých osob a neautorizovaných prodejců, pak mohou hrozit nejen finanční vícenáklady, ale zvyšují se také rizika spojená s užíváním vozu.

Rychlá přeregistrace se dělá v Německu, protože německé ojetiny mají na tuzemském trhu nejlepší renomé. Celkem se k nám z Německa ročně přiveze 55 % všech ojetin ze zahraničí a rychlé přeregistrace se týkají 12 % aut. Podle statistik Svazu dovozců automobilů (SDA) se k nám loni celkově dovezlo 161 186 ojetin. Rychlým výpočtem zjistíte, že z Německa se jich do České republiky loni dovezlo více než 88 650.

Ale pozor! Tyto registrace jsou jen administrativní úkon, kdy je autoNěmecku registrované třeba jen na 24 hodin. Takže si koupíte auto zdánlivě z Německa, které přitom v Německu vůbec nejezdilo. Nejčastěji takové vozy pocházejí ze zemí, jako je Rumunsko, Španělsko, Itálie a Portugalsko. Ve finále tak kupující připlácí za falešnou kvalitu. „Nepřiznaná země původu tak uměle zvyšuje prestiž ojetiny, a to se projeví samozřejmě i na ceně,“ uvádí Zbyněk Veselý předseda Sdružení na Ochranu Vlastníků Automobilů (SOVA).

„Díky tomuto triku se u každého vozu v průměru zvedne cena o 20 000 , a to není malá částka. Navíc je to čistokrevný podvod na kupujícího,“ dodává Martin Pajer, ředitel společnosti Cebia, která se zabývá prověřováním původu a historie ojetých aut. „Pokud vynásobíme tuto průměrnou částku počtem přeregistrovaných ojetin, zjistíme, že čeští zákazníci loni za koupi ojetiny kvůli tomuto triku vynaložili zbytečně navíc 256 milionů korun,“ dodává Pajer.

Při koupi automobilu přes osobní inzerát, od překupníků, dovozců a neautorizovaných autobazarů může tak lehko dojít k podvodu a na nepřipraveného kupujícího čeká celá řada nástrah. Od stočených tachometrů přes nepřiznané bouračky a těžká poškození vozidel, až po neudání pravé země původu automobilu. V drtivé většině se jedná o vozy ze zemí, jako je Rumunsko, Španělsko, Itálie a Portugalsko. V nich jsou tradičně ojetá auta v horší kvalitě a je o nich méně záznamů z jejich historie.

 

Jak si nejlépe ověřit původ a stav ojetého auta

Předseda Sdružení na ochranu vlastníků automobilů (SOVA) Zbyněk Veselý doporučuje nechat prověřit stav a původ vozidla profesionály nebo kupovat ojetiny od autorizovaných prodejců, kteří kvalitu vozu hlídají. „Češi vloni přišli o více než čtvrt miliardy, a to jen proto, že kupovali ojetiny přes přímý inzerát nebo od neautorizovaného prodejce. Mysleli, že kupují autoNěmecka, ale svojí neznalostí se stali součástí podvodu a draze za to zaplatili,“ doplňuje Zbyněk Veselý ze SOVY.

 

Proto je dobré při koupi ojetého auta myslet na 5 základních věcí, které původ vozidla prověří:

• zda bylo vozidlo v dané zemi registrováno,

• důvod ukončení registrace,

• poslední registrační značku,

datum první registrace,

rok výroby a samozřejmě i to, zda vozidlo není evidováno jako odcizené.

 

SOVA - Sdružení na ochranu vlastníků automobilů

Cílem SOVA je pomáhat lidem, kteří si kupují ojetá auta a stávají se oběťmi triků nepoctivých bazarů nebo individuálních dovozců. Radí lidem s konkrétními problémy, a to nejen v Praze, ale po celé České republice. Monitoruje situaci na trhu s ojetými auty a vytváří přehled aut podezřelých z manipulace s tachometrem. Informace o podezřelých vozech také zasílá České obchodní inspekci, která je následně prověřuje. V uplynulém roce zaslalo České obchodní inspekci několik desítek podnětů s podezřením na manipulaci s tachometrem. Tyto případy se hojně množí a je třeba je bedlivě sledovat.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688