Fondee (Fondee)
Investice  |  20.03.2023 11:30:35

Mladí berou investování vážněji než starší generace. Bojí se inflace a nevěří na důchody, ukazují data

Více než polovina mladých ve věku 16 až 26 let by si přála, aby je škola naučila investovat a oni tak mohli vzít úspory do svých rukou, zvládnout inflaci a postarat se o své důchody. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos, který proběhl na vzorku 500 lidí ve věku 16 až 26 let. Vypracovat si ho nechala investiční platforma Fondee. „Mladí si chtějí investicemi zajistit zejména důstojnou budoucnost. Nevěří ale střádání peněz na spořicím účtu. Nejčastěji je lákají akcie, do kterých by chtělo investovat 59 % z nich,“ přibližuje výsledky průzkumu spoluzakladatelka Fondee Eva Hlavsová.

Mezi hlavní důvody pro investování respondenti uvedli ochranu svých peněz před inflací (66 %) a zajištění důstojné budoucnosti (51 %). 39 % mladých chce zhodnocovat úspory, protože se nemohou spolehnout na důchod od státu. „Své úspory do investic přitom aktuálně vkládá jen 41 % dotázaných z generace Z, dalších 39 % by chtělo začít,“ komentuje výsledky průzkumu Hlavsová a upozorňuje, že 48 % mladých vnímá investování jako standardní způsob, jak se starat o své peníze. „Z dlouhodobého hlediska jsou mladí ke svým financím zodpovědnější a touží vzít peníze do svých rukou. Službu poradců by využila ani ne pětina z nich, do banky by s investicemi zašlo jen 11 % dotázaných,“ říká.

Šetří, spoří, ale nevědí, jak začít. Hlavně dívky

Celých 65 % mladých se snaží, aby každý měsíc ušetřili nějaké peníze a dali si je stranou. Ale 39 % tyto našetřené peníze nechává na spořicím účtu. I v přístupu mezi mladými ale převládá genderová nerovnost. Ve zhodnocování peněz vytouženým způsobem mladým lidem totiž mnohdy brání neznalost. Mladých žen investuje jen zhruba čtvrtina. Kdyby si mladí mohli vybrat, jakým způsobem investovat, nejčastěji by použili mobilní aplikaci (45 % dotázaných). Nejraději by pak investovali primárně do akcií (59 %), překvapivě jen málo z nich by na prvním místě investovalo do kryptoměn (18 %). „Mladí si zřejmě uvědomují vysokou rizikovost, která se s kryptoměnami pojí, což je dobře,“ uvádí spoluzakladatelka platformy.

Právě těmto lidem Fondee nabízí jednoduchý a levný způsob zhodnocování investic, a to nejen pro mladou generaci. Výhodou je, že vše probíhá online. Klient si jen vybere typ portfolia a zbytek už je bez starostí. Fondee své služby nabízí za nízké a transparentní poplatky, žádný vstupní, výstupní ani výkonnostní poplatek. Investované prostředky se rozdělí mezi několik fondů ETF, z nichž každý obsahuje stovky akcií nebo dluhopisů. Investice jsou tak rozložené např. mezi akcie největších amerických firem nebo mezi státní dluhopisy. Projekt v roce 2017 založili Eva a Honza Hlavsovi, kteří získali zkušenosti ve financích v londýnské City a pochopili, že investice nejsou žádná věda a mohou být dostupné pro každého.

Fondee

Český startup Fondee mění způsob, jak lidé uvažují o investicích. Funguje jako online služba pro jednoduché investování do fondů akcií a dluhopisů. Pomáhá zejména těm, kterým leží peníze na běžných účtech a kteří hledají snadnou a efektivní cestu jejich zhodnocení. Fondee pro ně zprostředkuje investice do fondů sdružujících akcie a dluhopisy. Registrace probíhá online, klient si jen vybere typ portfolia a zbytek už je bez starostí. Projekt v roce 2017 založili Eva a Honza Hlavsovi, kteří nabyli zkušenosti ve financích v londýnské City a chtějí lidem investování zpřístupnit. V roce 2021 získali pro svůj startup milion eur od skupiny soukromých investorů a J&T Banky, která se zároveň stala brokerem platformy. Od ledna 2022 Fondee působí také na Slovensku.

Více informaci na: www.fondee.cz

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688