Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Akcie ve světě  |  20.03.2023 10:29:46

Akcie poslední velké švýcarské banky UBS padají dnes až o 14 %, nejvíce od světové finanční krize roku 2009. Investoři se bojí, že ji problémy nuceně a nouzově převzaté Credit Suisse stáhnou také


Zřejmě největším negativním překvapením dnešního pohnutého obchodování na světových trzích je silný propad akcií poslední velké švýcarské banky, UBS. Ty jsou dnes dole až o 14 procent. Pokud by s takovým propadem dnešní obchodování i zakončily, půjde o jejich největší jednodenní cenovou ztrátu od světové finanční krize roku 2009.

 

Banka UBS po náročných a uspěchaných víkendových jednáních včera večer nuceně a nouzově převzala svého arcirivala, kolabující Credit Suisse.

Analytici proto dnes přehodnocují svůj výhled stran výkonu akcií UBS v příštích dvanácti měsících – většinově snižují očekávanou cenu. Upozorňují totiž, že celý proces převzetí, který by měl být formálně finalizovaný do konce letoška, bude i poté pro UBS značnou výzvou.

Credit Suisse, zatížená roky skandálů, krizí a ztrát, má řadu „kostlivců ve skříni“, s nimiž se bude UBS muset vypořádat v již tak náročném prostředí utahované a utažené měnové politiky světově významných centrálních bank, které jejím prostřednictvím bojují s nejvyšší inflací za posledních několik desetiletí. V rámci nutného „hledání synergií“ dvou spojujících se největších švýcarských bank mohou přijít o práci desítky tisíc jejich stávajících zaměstnanců, což bude pro vedení UBS „oříšek“ zase z hlediska reputačního a mediálního. Hrozí právní spory.

Navíc, vedení UBS bude dlouhé měsíce, možná roky pohlceno procesem slučování obou velkobank, takže bude mít logicky méně kapacity soustředit se na rozvoj UBS, jak až do včerejška plánovalo. To vše vnímají investoři značně negativně.

 

Lukáš Kovanda, Ph.D.

Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688