ČSÚ (ČSÚ)
Z regionů  |  20.03.2023 10:13:37

Spotřeba zemního plynu v Pardubickém kraji v roce 2022 - byla nejnižší za posledních osm let, meziročně se snížila o 17 %

20. 3. 2023

Spotřeba zemního plynu v kraji i celé ČR byla v roce 2022 nejnižší za posledních osm let. Meziročně se snížila spotřeba v kraji o 17 % (při pětinovém celorepublikovém poklesu), největší měrou klesla u podnikatelů se středním odběrem a domácností. Spotřeba v kraji byla oproti roku 2021 nižší ve všech měsících, relativně nejvíce se snížila v květnu a říjnu.

Informace z oblasti energetiky o provozu plynárenské soustavy pravidelně zveřejňuje v krajském členění Energetický regulační úřad (www.eru.cz). Základní údaje (počet zákazníků, spotřeba plynu) jsou za jednotlivé měsíce zveřejňovány čtvrtletně. Data pocházejí od distributorů plynu a obchodníků s plynem. Zde uváděné údaje za celý rok 2022 jsou součtem dat z jednotlivých Čtvrtletních zpráv o provozu plynárenské soustavy ČR; roční hodnoty za rok 2022 je tedy třeba považovat za předběžné.

V roce 2022 se v Pardubickém kraji spotřebovalo podle předběžných údajů ERÚ 329,1 mil. m3 zemního plynu, což představovalo nejmenší objem od roku 2015. Zatímco na nadprůměrné spotřebě zemního plynu v roce 2021 se podílela kromě teplotních vlivů i protiepidemická opatření (širší využívání práce z domu, zrušení či omezení výuky ve školách), o rok později se naplno projevil dopad energetické krize vyvolané geopolitickou situací a s tím spojená úsporná opatření podnikatelů, institucí i domácností.

Roční spotřeba zemního plynu v Pardubickém kraji v letech 20172022
tabulka

Meziročně klesla v roce 2022 spotřeba plynu dodaného konečným zákazníkům ve všech krajích (relativně nejvíce v kraji Karlovarském, nejméně v kraji Středočeském); snížení o 17,1 % v Pardubickém kraji bylo páté nejvyšší v mezikrajském srovnání při celorepublikovém poklesu o 20,3 %. Ke snížení spotřeby v kraji oproti roku 2021 došlo ve všech kategoriích odběratelů s výjimkou od roku 2017 samostatně sledovaných plnicích stanic CNG (tj. stlačeného zemního plynu). Největší měrou meziročně klesla spotřeba zemního plynu v kraji v kategorii středních odběratelů (o 24 %) a domácností (téměř o 22 %). Největší spotřebu (i přes 13% meziroční snížení) nadále vykazovali velkoodběratelé, kteří se na celkové spotřebě zemního plynu v kraji v roce 2022 podíleli 39 %. Za nimi s třetinovým podílem následovaly domácnosti.

Roční spotřeba zemního plynu podle hlavních kategorií odběratelů v Pardubickém kraji
Pramen: Energetický regulační úřad

graf

Spotřeba plynu v kraji meziročně klesla ve všech čtvrtletích roku 2022, nejvíce pak ve 4. čtvrtletí (o 23 %) a nejmenší měrou v 1. čtvrtletí (o 12 %). Pokles spotřeby oproti roku 2021 byl zaznamenán také ve všech měsících loňského roku – relativně nejvíce v kraji i celé ČR v květnu (o 34 %, resp. 33 %) a v říjnu (o 31 %, resp. 29 %).

Spotřeba zemního plynu podle jednotlivých měsíců v Pardubickém kraji
Pramen: Energetický regulační úřad

graf

Ve spotřebě plynu jsou nadále ve srovnání se spotřebou elektřiny patrné výraznější sezonní výkyvy. Podíly jednotlivých měsíců se na celkové roční spotřebě zemního plynu v kraji v roce 2022 pohybovaly od 3,7 % v srpnu po 15,2 % v lednu (z toho v sektoru domácností dokonce od 1,4 % v červenci i srpnu po 19,0 % v lednu). V případě spotřeby elektřiny bylo toto rozpětí mnohem menší (od 7,1 % ročního úhrnu v červenci po 10,2 % v lednu). Podíl jednotlivých měsíců na roční spotřebě elektřiny závisí nejen na délce měsíce a počtu pracovních dnů, ale částečně i na ročním období (přitápění či delší doba svícení v zimě, chlazení či omezení výroby v souvislosti s dovolenými v létě).

Podíl jednotlivých měsíců na spotřebě zemního plynu a elektřiny v Pardubickém kraji
v roce 2022

Pramen: Energetický regulační úřad

graf

Na snížení spotřeby zemního plynu v loňském roce se podílely nejen ekonomické, ale i teplotní vlivy. Vzhledem k tomu, že významná část plynu je využívána k vytápění, jeho spotřeba do značné míry závisí také na vývoji průměrné teploty vzduchu. Rok 2022 byl v tomto ohledu teplotně nadprůměrný – v kraji se průměrná teplota vzduchu (9,9 °C) pohybovala 1,3 °C nad dlouhodobým normálem, v celé ČR (teplota 9,4 °C) převyšovala dlouhodobý normál o 0,9 °C. Nadprůměrně teplé byly v roce 2022 v kraji všechny měsíce s výjimkou března a dubna (v ČR navíc s výjimkou září).

S klimatickými podmínkami v jednotlivých letech bezprostředně souvisejí meziroční změny spotřeby zejména v kategorii domácností. V roce 2022 domácnosti v kraji spotřebovaly 106,1 mil. m3 zemního plynu, tj. 5,3 % republikového objemu v kategorii domácností. Na jednu domácnost odebírající zemní plyn přitom v kraji v roce 2022 připadala průměrná roční spotřeba 861 m3 při republikovém průměru 775 m3 (v kraji i celé ČR se zároveň jednalo o nejnižší průměrnou hodnotu za posledních osm let). Průměrná spotřeba na domácnost je v kraji nad republikovou hodnotou dlouhodobě (v loňském roce ji převyšovala o 11 %), a to zejména z důvodu nadprůměrného podílu domácností využívajících plyn k vytápění i ohřevu teplé vody.

Roční spotřeba zemního plynu na 1 domácnost odebírající plyn a průměrná teplota vzduchu v Pardubickém kraji
Pramen: Energetický regulační úřad

graf

Podrobnější informace o spotřebě zemního plynu v regionálním členění v roce 2022 (obdobně jako za předchozí roky) je možné získat na internetových stránkách Energetického regulačního úřadu ze Čtvrtletních zpráv o provozu plynárenské soustavy ČR, popř. z Roční zprávy o provozu plynárenské soustavy ČR.

Přílohy

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688