mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  20.03.2023 03:37:00

Šanghaj vydala nová opatření na podporu inovativních firem

mzv.cz

Šanghaj vydala nová opatření na podporu inovativních firem

20.03.2023 / 03:32 | Aktualizováno: 20.03.2023 / 03:37

Na základě nově vyhlášených „Management Measures for the Recognition and Reward of Innovative Enterprise Headquarters” nabízí vláda města Šanghaj řadu pobídek a financování s cílem rozšířit řady inovativních firem se sídlem v Šanghaji.

Město Šanghaj nabízí způsobilým firmám např. následující pobídky:

  • Inovativní centrály, které jsou nově zřízenými právnickými osobami se splaceným základním kapitálem více než 100 milionů RMB (14,51 milionů USD) – a ty, které se zaregistrovaly nebo přemístily do Šanghaje po 1. lednu 2022 – dostanou až 5 milionů RMB start-up financování.
  • Inovativní centrály s kancelářskou plochou do 1000 metrů čtverečních a maximálně 8 RMB za čtvereční meter/den, obdrží od příslušného obvodu financování ve výši 30 % nájemného po dobu tří let.
  • Inovativní centrály, jejichž roční příjmy dosáhly 500 milionů RMB, 1 miliardy RMB a 1,5 miliardy RMB poprvé od 1. ledna 2022 – a jejichž nové komplexní příspěvky v regionu nejsou nižší než 10 milionů RMB – dostanou 5 milionů RMB, respektive 3 miliony RMB a 2 miliony RMB ve formě obchodních grantů.
  • Inovativním centrálám, které dosáhnou významných průlomů v nezávislém výzkumu a vývoji a skutečných výstupů významných projektů v inovativních produktových komponentech, surovinách, základním softwaru a dalších aspektech, a splňují podmínky zvláštního fondu pro podporu strategických nově vznikajících odvětví, vláda poskytne 30 % podílu podpory podle příslušných ustanovení (výše podpory nepřesáhne 100 milionů RMB).

Opatření rovněž stanoví, že způsobilým centrálám inovativních podniků bude poskytnuta podpora a usnadnění při industrializaci velkých projektů, vytváření patentů vysoké hodnoty, náborových akcích, dovozu materiálů pro výzkum a vývoj, nákupu inovativních produktů, komercializaci úspěchů, registraci a v řadě dalších oblastí.

Aby mohl být podnik způsobilý k získání označení inovativní centrály k požádání o pobídky a financování, měl by splňovat následující podmínky:

  • průmyslové podniky nebo podniky služeb registrované ve městě; celková aktiva ve výši 200 milionů RMB nebo tržní hodnota 2 miliardy RMB; roční tržby z prodeje vyšší než 100 milionů RMB nebo průměrná složená míra růstu příjmů z prodeje alespoň 20 % nebo více za poslední tři roky; podniky se složenými funkcemi ústředí, jako je výzkum a vývoj, prodej a vypořádání v Šanghaji, se dvěma (nebo více) pobočkami nebo zahraničními investicemi mimo město.
  • Hlavní produkty nebo služby patří do národního katalogu "Guidance Catalogue of Key Products and Services for Strategic Emerging Industries" a související klíčové oblasti plánování, a současně spadají do rámce "Statistical Classification of Digital Economy and its Core Industries (2021)".
  • Poměr ročních výdajů na výzkum a vývoj k výnosům z prodeje je vyšší než 5 % (více než 10 % pro podniky poskytující služby v oblasti softwaru a informačních služeb, designu integrovaných obvodů, outsourcingu biomedicínského výzkumu a vývoje atd.), nebo celkové roční výdaje na výzkum a vývoj přesahují 50 milionů RMB , z toho podíl výdajů na výzkum a vývoj vynaložených v Šanghaji není nižší než 60 % všech výdajů na výzkum a vývoj; podíl ročního personálu pro výzkum a vývoj k zaměstnancům je vyšší než 10 % (nad 20 % pro podniky poskytující služby v oblasti softwaru a informačních služeb, designu integrovaných obvodů, outsourcingu biomedicínského výzkumu a vývoje atd.), nebo celkový počet ročních zaměstnanců pro výzkum a vývoj dosáhl více než 100 osob.
  • Vlastní IPR významných produktů nebo služeb v Šanghaji, včetně více než 15 patentů na vynálezy, výhradní práva na design uspořádání integrovaných obvodů, autorská práva k softwaru atd. nebo inovativní léky, nové a vylepšené léky s vysokým technickým obsahem nebo osvědčení o registraci výrobků zdravotnických prostředků třídy II nebo III atd.
  • Prioritu mají podniky, které obdržely jedno z následujících uznání a jsou stále v platnosti: : high-tech enterprises, special new enterprises, national and Shanghai Enterprise Technology Center, technology innovation demonstration enterprises, Shanghai patent work demonstration enterprises.
  • Pokud podnik nesplňuje některé z ukazatelů, ale je z celkového pohledu je způsobilý a významně přispěl k hospodářskému a sociálnímu rozvoji nebo má ve svém průmyslu vynikající vliv a roli, může být se souhlasem městské vlády zařazen jako zvláštní případ.

Nabízené pobídky a financování pro inovativní firmy jsou dalším z nástrojů, kterými se město Šanghaj snaží přilákat zahraniční investice a firmy, které by rozšířily existující know-how v klíčových oborech a přispěli k budování Šanghaje jako města inovací a high-tech. Především v tomto roce lze očekávat zvýšené úsilí místní vlády nejen ve snaze nalákat do Šanghaje nové firmy, ale také v podpoře stávajících firem (včetně SMEs), čehož by mohly využít i české firmy.

Kromě městské vlády mohou firmy případně získat další pobídky a podporu také od místních vlád na úrovni distriktů, některých oblastí, či v rámci Šanghajské zóny volného obchodu, které podporují firmy z vybraných odvětví.

Lukáš Svatek, ekonomický diplomat GK Šanghaj


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688