Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  19.03.2023 17:03:39

V příštím týdnu se bude nadále sledovat dění kolem bankovního sektoru, na pražské burze v úterý představí svá čísla ČEZ, ve čtvrtek Colt CZ

Dění v uplynulém týdnu bylo zcela opanováno situací kolem zkrachovalé americké banky Sillicon Valley Bank (SVB) a potížemi okolo švýcarské Credit Suisse (CS). Zasedání ECB protentokrát dokreslovalo celkový obrázek.
Oznámené uzavření americké SVB (10. 3.) přineslo ještě minulý víkend reakci amerického ministerstva financí a regulátora. Obě instituce se vyjádřily podpůrně vůči vkladům klientů včetně těch nepojištěných ve zmiňované bance. Byl představen program na dodání likvidity (BTFP), který umožní bankám půjčit si prostředky oproti zástavě v podobně státních dluhopisů a některých dalších cenných papírů na úrovni nominální hodnoty. Do tohoto prostředí došlo k unáhlenému prohlášení hlavního akcionáře Credit Suisse (Saudské národní banky) o potenciální nemožnosti poskytnout dodatečné prostředky CS v případě potřeby. Zjitřené události kolem CS, která prochází již delší dobu restrukturalizací vyústily až k uvolnění 50 mld. CHF z programů švýcarské centrální banky na podporu likvidity. Opětovně odpovídající autority (včetně švýcarské centrální banky) ujistily trh, že v případě potřeby bude dodána nutná likvidita.
Na pozadí zjitřené nálady v bankovnictví čtvrteční ECB zvýšila sazby o očekávaných 50 b.b. na 3,5 %. Lagardeová ve svém prohlášení dále ujišťovala trh, že situace kolem SVB či dalších amerických bank a CS nemá výraznější vliv na zbytek evropského bankovnictví. S ohledem k monetární politice však neuvedla výhled na další zasedání a odkázala se na další makroekonomická data či celkový vývoj.
Celkově zvýšené riziko plynoucí ze sektoru bankovnictví přineslo na trh nervózní náladu, která byla dále umocněna pátečním převážením hned několika indexů (CECE, PX, FTSE, DAX a další) a tzv. triple witching dne, kdy dochází k expiraci opcí na akcie, akciové indexy či na futures na akciové indexy. Vzhledem k zámořské reakci již v předchozím týdnu se ten aktuální charakterizoval vysokou volatilitou, ale nakonec vykázal kladnou výkonnost. Konkrétně pak americký index S&P 500 přidal 1,4 % t/t. Evropa bohužel reagovala se zpoždění a nervózní nálada se projevila až v tomto týdnu především kvůli dění kolem CS. Konkrétně pak index EuroStoxx 600 odepsal 3,9 % t/t. Domácí index PX reagoval podobně jako zbytek Evropy a poklesl o 4,3 % t/t na 1317,6 bodu.

Společnosti na BCPP

Pojišťovna VIG reportovala za čtvrté čtvrtletí minulého roku 16% růst hrubého předepsaného pojistného na 3,0 mld. EUR a zisk před zdaněním 149 mil. EUR (+10 % r/r). Za celý rok pak byl zisk před zdaněním 562 mil. EUR i čistý zisk 466 mil. EUR v souladu se zveřejněnými předběžnými čísly z druhé poloviny února (560, respektive 460-470 mil. EUR). Management nezveřejnil žádný konkrétnější výhled hospodaření pro tento rok. Ze zisku minulého roku pak navrhne vyplatit dividendu ve výši 1,3 EUR na akcii (5,2% hrubý dividendový výnos). Titul zakončil týden na 564 (-7,5 % t/t).

Colt CZ Group oznámil, že pověřil Českou spořitelnu a Komerční banku potenciální emisí dluhopisů. Šlo by o domácí seniorní nezajištěné dluhopisy vydané dle českého práva. Colt CZ čeká vydání dluhopisů v dohledné době podle toho, jaké budou tržní podmínky. Společnost má nyní dvě emise dluhopisů – emisi 2027 v objemu 5 mld. a emisi 2029 v objemu 2 mld. . Vzhledem k tomu, že společnost nyní nemusí ani jednu emisi nutně refinancovat, domníváme se, že nové dluhopisy mohou být spojeny s případnou akviziční aktivitou společnosti. Titul zakončil týden na 587 (-0,2 % t/t).

Nejvíce rostoucí akcií týdne byl ČEZ (1026 , +2,6 % t/t). Titul se obešel bez výraznějších zpráv. Investoři spekulují na blížící se výsledky (21. 3.), které by měly být silné. Nelze vyloučit představení návrhu na hrubou dividendu, která by měla být za minulý rok zajímavá. Naše očekávání je 111 /akcii (11% hrubý div. výnos). Naopak nejvíce klesající akcií týdne byla Erste Group (713,0 či -11,9 % t/t). Titul se obešel bez konkrétních firemních informací, avšak reagoval v souladu s vývojem ve světě na problémy kolem bankovních domů v USA či následně v Evropě v případě Credit Suisse. Všeobecný prodejní tlak na bankách se tak na domácí scéně nejvíce projevil jako tradičně na Erste Group, která je exponována na region CEE a ne pouze na domácí ekonomiku.

Výhled na příští týden

V příštím týdnu se bude nadále sledovat dění kolem bankovního sektoru. V ústředí pozornosti budou nejen vybrané americké bankovní domy, ale rovněž švýcarská Credit Suisse. Situaci bude dokreslovat středeční zasedání amerického FOMC, které by mělo přinést zvýšení sazeb o 25 b.b. na 5,00 % (horní pásmo). Sledovat se bude další postoj centrálních bankéřů, tedy jestli zmírní svou dosavadní ostrou jestřábí rétoriku či nikoliv na pozadí posledních událostí. Dotazy zřejmě padnou i na stabilitu amerického bankovního systému, kde se domníváme, že by Fed měl dodat další jistoty a uklidnit situaci. Celkově jsme na příští týden nadále obezřetní a očekáváme volatilní obchodování s ohledem na další zprávy z bankovního sektoru.

Na domácí scéně bude pokračovat výsledková sezóna. V úterý představí svá 4Q22 čísla ČEZ. Očekáváme 139% r/r nárůst EBITDA na 37,5 mld. , čímž by mohl být překonán výhled samotné společnosti. Hlavním důvodem je růst cen elektřiny. Management by mohl představit návrh hrubé dividendy, kde počítáme se 111 /akcii (11% hrubý div. výnos). Naplnění naší projekce by mohlo být vzpruhou pro akcie.

Ve čtvrtek zveřejní svá čísla za rok 2022 Colt CZ. Očekáváme 46,1% r/r růst upravené EBITDA na 3,168 mld. , což by odpovídalo plánu managementu dosáhnout EBITDA 3,0-3,3 mld. . Očekáváme i návrh na hrudou dividendu ve výši 31,5 /akcii (5,5% hrubý div. výnos). Management by měl představit i výhled na aktuální rok. Očekáváme 17,9% r/r růst EBITDA na 3,74 mld. . Pokud se naplní naše projekce především na výhled na letošek, tak bychom očekávali pozitivní reakci trhu.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na středeční zasedání FOMC, kde se očekává zvýšení sazeb o 25 b.b. na 5,00 % (horní hranice rozpětí), ujištění investorů ohledně stability domácího bankovního systému kvůli problémům Sillicon Valey Bank a pravděpodobně lehkému zmírnění odhodlanosti centrálních bankéřů v dalším ostrém zvyšování sazeb v závislosti na datech a vývoji aktuální situace a páteční objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za únor (oček. +1,5 po -4,5 % m/m). v Německu se zaměříme na pondělní průmyslovou inflaci PPI za únor (oček. 14,4 po 17,8 % r/r) a úterní indexy ZEW, které by měly ukázat na snížení optimismu v očekávání dalšího vývoje a stagnaci relativně slabého současného vývoje.

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688