pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  17.03.2023 00:00:00

Nové vedení Bohuňova chystá obnovu obce, s krajem řeší opravu silnice a výstavbu chodníků

Nové vedení Bohuňova chystá obnovu obce, s krajem řeší opravu silnice a výstavbu chodníků

(17.3.2023)

Z komunálních voleb v Bohuňově na Svitavsku vzešlo nové zastupitelstvo i vedení obce. Náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš proto přijal pozvání starostky Zdeňky Koudelkové a na společném jednání probrali nutnou opravu silnice II/365 a s ní spojené vybudování chodníků i problémy s parkováním autobusů.

ČEZ v Bohuňově chystá uložení kabelů do země, což je ideální příležitost pro sjednocení dalších projektů. Pardubický kraj plánuje opravu silnice II/365 a obec by na ni ráda navázala výstavbou chodníků a případnou rekonstrukcí veřejného osvětlení. Proto jsme se domluvili a nabídli jsme paní starostce, že můžeme připravit projekt společně, čímž dojde k usnadnění administrativy. K opravě silnice by mohlo dojít v letech 20242026. Původně jsme ji chtěli modernizovat za pomoci evropských fondů, ale kvůli převisu projektů se nakonec nejspíše vydáme formou financování rekonstrukce ze zdrojů kraje. Obec chce na vybudování chodníků využít dotací, takže uvidíme, na který rok přesně se podaří projekt připravit, ale naším záměrem je práce pokud možno udělat najednou a nerozkopávat silnici v obci několikrát po sobě. Počítáme také s tím, že rekonstrukce komunikace se udělá na etapy,“ uvedl Michal Kortyš. Náklady na rekonstrukci šestikilometrového úseku silnice II/365 Svojanovhranice Pardubického kraje se momentálně odhadují na zhruba 100 milionů korun. Náměstek Kortyš také na schůzce přítomné upozornil na další dotační tituly, které by mohly pomoci s financováním rozvoje obce.

Rekonstrukci silnice by mohlo oddálit vypořádání majetkoprávních záležitostí s vlastníky pozemků pod ní. S tím je však vedení obce připraveno pomoci. „Oprava silnice je pro nás velice důležitá, takže se rádi zapojíme jako prostředníci mezi krajem a majiteli pozemků. Také jsme připraveni poskytnout pozemky pro výsadbu náhradní zeleně, protože některé stromy bude nutné pokácet, ale stromořadí podél silnice chceme zachovat pro budoucí generace,“ sdělila starostka Zdeňka Koudelková a popsala další problém v oblasti dopravy, který obec musí řešit: „Přes víkend u nás řidiči odstavují velké množství linkových autobusů. Občané si již delší dobu stěžují na nepořádek, došlo i k úniku pohonných hmot z nádrže do okolí, takže se budeme snažit najít jinou odstavnou plochu v obci či mimo ni. Chceme jednat s dopravními podniky o změně režimu parkování autobusů přes víkend. Náměstek Kortyš nás v této snaze podpořil a poskytl svůj odborný názor, jak ve věci postupovat. Doufám, že se problematika autobusů v obci podaří brzy vyřešit ke spokojenosti všech stran.“

Posledním bodem jednání s novým vedením Bohuňova byla bezpečnost provozu. Při rekonstrukci silnice II/365 bude také potřeba brát v potaz obavy místních z příliš rychle jedoucích řidičů. U vjezdu do Bohuňova by se proto do budoucna mohl v komunikaci objevit silniční ostrůvek či jiný bezpečnostní prvek, který by přijíždějící auta zpomalil.

obrázky

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688