Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  17.03.2023 06:02:00

Banky jako celek „neuvěřitelně dobře kapitalizované“, ale ty menší to na akciovém trhu odnáší

Bill Nelson z Bank Policy Institute, který dříve působil jako ekonom v americké centrální bance, hovořil na CNBC o stabilitě bankovního systému poté, co se do problémů dostala Silicon Valley Bank. Americké banky jako celek jsou podle experta „neuvěřitelně dobře kapitalizované“.

Nelson vysvětloval, že růst sazeb, ke kterému v USA dochází, sebou nese pokles cen dluhopisů a dalších aktiv v rozvahách bank. Ty tak v této oblasti realizují ztráty. Nicméně proti tomu stojí jejich vysoká kapitalizace. K tomu ekonom vysvětloval, že finančně silné banky mohou proti kolaterálu získávat financování od Fedu. Banka o takovém financování může uvažovat například v situacích, kdy potřebuje likviditu, ale v dané situaci by byla schopná prodat některá svá aktiva jen s velkou ztrátou. Fed kolaterál hodnotí podle jeho tržní ceny a aplikuje „rozumný diskont“.



Může nějak současný vývoj v bankovním a finančním systému ovlivnit rozhodování Fedu týkající se zvedání sazeb? Nelson reagoval s tím, že jde o zajímavou otázku. Podle něj nebudou problémy spojené s pádem Silicon Valley Bank dosahovat systematických rozměrů, tudíž by se neměly projevit na rozhodování o sazbách. Ty tak budou růst podle toho, jak se bude vyvíjet inflace.

O zmíněné bance hovořila na CNBC řada hostů, jedním z nich byl Bob Elliott ze společnosti Unlimited. Podle něj nebyla Silicon Valley bank nijak zvlášť silná, ale když byly zveřejněny informace o některých jejích ztrátách, „komunita rizikového kapitálu na ni v podstatě uspořádala run“. Podle experta tedy šlo o tradiční run na banku, kdy si její klienti začnou houfně vybírat svá depozita a tím vyvolají její pád. Podle Elliotta bylo správné, že regulátor zasáhl ve chvíli, kdy se tento run začal rozjíždět, protože tím ochránil další věřitele.



CNBC zmínila názory, podle kterých je případ Silicon Valley Bank důsledkem rostoucích sazeb, a to důsledkem opožděným. Elliot k tomu uvedl, že na akciovém trhu nyní dochází ke znatelnému poklesu cen akcií menších bank, což může být spojeno s druhotným efektem pádu zmíněné banky. Podle experta totiž mohou lidé nyní více uvažovat nad tím, zda není lepší držet své vklady u velkých finančních institucí.

Zdroj: CNBC


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:56  Akciové trhy rostou i druhý den v týdnu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:29  Moneta: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688