Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
16.03.2023 18:48:14

Zima se asi loučí. Přichází stabilní jarní počasí

Vůbec poprvé nás podle modelů čeká stabilně teplé počasí. Jaro je tady. Samozřejmě ještě dlouhou dobu mohou přijít studené vpády, nyní ale na předpovědních modelech nejsou. Jaro se pevně usadí ve všech polohách, v podstatě i na horách. Teploty vystoupají až k 15 °C. V průběhu dnů se v nejnižších polohách objeví až 18 °C. Zpočátku přetrvají studená rána kvůli malé oblačnosti. Takže bude zpočátku ráno ještě i mrznout. Teplota začne během dalších dní stoupat i ráno, protože se dostaví oblačnost.

Srážky dorazí od neděle. Do té doby jich bude minimum. Hlavně sobota tak bude po dlouhé době první pěkný víkendový den. Minimálně v pátek a sobotu bude ale dost foukat od jihovýchodu. Pocítí to klasicky nejvíc Vysočina a jižní Morava, protože jsou při tomto "profuku" mezi Alpami a Karpaty první na raně. Vzduch bude zpočátku velmi suchý. Vlhčí proudění dorazí od neděle.


Jarní předpověď počasí na další dny 

V pátek bude oblačno až polojasno. Teploty 8 až 12 °C, místy až 14 °C.

V sobotu bude skoro jasno až polojasno, přechodně až oblačno. Teploty 11 až 15 °C, na severu 10 °C.

V neděli bude oblačno až zataženo, postupně místy déšť nebo přeháňky. Teploty 11 až 15 °C.

Od pondělí bude oblačno, místy občasný déšť nebo přeháňky. Postupně během dalších dnů bude oblačnost ubývat a srážky se objeví jen ojediněle. Teploty 12 až 16 °C, postupně 14 až 18 °C.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty