Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Internet a telefony  |  16.03.2023 11:28:16

Analyzujte rizika spojená s platformou TikTok - Prohlášení

NÚKIB AKA

V posledních letech se komunikační platforma TikTok stala jednou z nejoblíbenějších sociálních sítí mezi uživateli různých věkových kategorií. S nárůstem popularity se také zvyšuje důležitost věnovaná bezpečnosti při využívání této aplikace.

Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) nedávno vydal zásadní varování, ve kterém apeluje na zvýšenou bezpečnost při používání sociální sítě TikTok. Obava z možných bezpečnostních hrozeb vyplývá především z množství shromažďovaných dat o uživatelích této platformy a způsobu, jakým jsou sbírána a jak je s nimi nakládáno. Varování směřuje nejen na organizace a na kritickou infrastrukturu státu, ale i na běžné uživatele této aplikace a také na zadavatele inzerce.

TikTok stejně jako celý digitální svět skrývá skvělý potenciál, ale také obrovskou hrozbu v oblasti bezpečnosti našich dat a tedy svobody. Uživatelé, značky, ale také zaměstnavatelé by měli zvážit, zda do tohoto rizika chtějí jít s vědomím, že existuje bezpečností hrozba sběru citlivých údajů čínskými státními orgány. A také zda chtějí svými investicemi přispívat této aplikaci, která je spojena s bezpečnostními riziky.

Ředitel Bezpečnostní Informační služby ČR (BIS) Michal Koudelka komentuje tuto skutečnost: „Ti, kteří využívají TikTok jako nástroj pro podporu svých aktivit, by měli zvážit dvě zásadní věci. Zda chtějí otevřít dveře ke svým citlivým datům čínským státním orgánům a zda chtějí svými investicemi dál přispívat k posilování této aplikace a bezpečnostních rizik spojených s jejím užíváním.“

Podle zástupců TikTok v České republice jde o mylné pochopení fungování této platformy, ať už se to týká vlastnictví, fungování a práce s daty nebo bezpečnostních otázek. Vlastník platformy, společnost Bytedance, je z 60 % vlastněna globálními institucionálními investory a datová centra spravující informace o evropských uživatelích se nacházejí na území Evropy.

Kateřina Hrubešová, výkonná ředitelka Asociace komunikačních agentur (AKA) dodává: „Doporučujeme našim členům a všem zadavatelům vyhodnotit míru hrozeb spojenou s užíváním platformy TikTok jako komunikačního kanálu prostřednictvím analýzy rizik. Především je vhodné zvážit používání technologie a zamyslet se nad tím, co skrze aplikaci sdílí.“

Vzhledem k závažnosti a aktuálnosti tématu AKA společně s NÚKIB připravuje workshop zaměřený na práci s touto platformou a eliminací bezpečnostních rizik pro své členy a jejich klienty. Stejně tak se AKA zabývá i etikou komunikace a spolupráce značek s influencery na této síti nebo sítích obecně.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688