Iva Grácová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  16.03.2023 09:35:53

Výhody a úskalí odložených plateb

Odložené platby nabírají v Česku na popularitě. Jako svou hlavní platební metodu ji volí stále více Čechů a není se čemu divit. Tento způsob platby je často obohacen o další funkce a výhody. Ať už jde o cashback, možnost dopravy zdarma, automatické bezplatné prodloužení záruky nebo třeba pojištění. Není ale všechno zlato, co se třpytí. Věděli jste, že vám někdy mohou odložené platby pěkně zavařit, když potřebujete třeba hypotéku?

Odložená platba jako nový trend financování zboží?

Odložit si platbu za nákup v e-shopu nebo dokonce i v kamenném obchodu se může někdy hodit. Obzvláště, když se vám rozbije důležitý spotřebič nebo potřebujete nutně koupit zboží, ale čekáte až vám dorazí výplata. Obliba odložených plateb každoročně roste, což potvrzuje také česká fintechová služba Skip Pay, podle které tuto službu v roce 2022 využívalo více než 130 tisíc Čechů – tedy o třetinu více než předchozí rok. Celková hodnota transakcí realizovaných se Skip Pay v loňském roce poprvé přesáhla jednu miliardu, což představuje přes 340 % objemů předcházejícího roku.

Výhody odložených plateb

Největší výhoda odložené platby se ukrývá v základním principu jejího fungování. Zákazník má totiž možnost nakoupit zboží, ale zaplatit za něj může až později, obvykle do 14 dní. Díky tomu získá delší lhůtu na prohlédnutí a vyzkoušení zboží a možnost zaplatit až poté, co se rozhodne, zda mu zboží vyhovuje.

Kromě většího pohodlí a jistotě při internetových nákupech přináší odložená platba také větší jistotu v době nečekaných výdajů, například při rozbití nenahraditelných domácích spotřebičů. V takových případech slouží odložená platba jako alternativa půjček před výplatou, které stejně jako odložené platby dokáží vytáhnout trn z paty těm, kteří potřebuji nakoupit zboží, ale nedisponují dostatečnou finanční rezervou.

Odložené platby se přitom nemusí stahovat pouze na nákup zboží na e-shopech, zaplatit lze s odložením také libovolné výdaje, např. doplatek za energie, leasing či třeba školní obědy. Nabídnuta vám může být doprava zdarma, získat lze virtuální platební kartu pro bezpečné placení na internetu, platbu za nákup si můžete dokonce u většiny služeb rozložit do více plateb nebo můžete využít prodlouženou záruku na zboží zdarma.

Na co si dát pozor?

Stejně jako v případě půjčky, abyste na odloženou platbu dosáhli, musí provozovatel služby nejdříve posoudit vaši bonitu. Tato vstupní kontrola může v některých případech zapříčinit, že na službu méně solventní žadatelé nedosáhnou. Pro odložené platby se také stanovují minimální i maximální limity. Pro první nákupy se zpravidla stanovují nízké limity, jejichž výše roste až s časem.

Prověření bonity by sice mělo minimalizovat počet neplatičů, ale i tak se může stát, že nakupující nebude moci během stanovené lhůty peníze poslat. Ve většina případů si lze prodloužit splatnost, ovšem musíte počítat s poplatkem a nákup se vám značně prodraží také v případě, že nebudete schopni platbu uhradit ani v pozdějším termínu.

Chystáte se na hypotéku? Pozor na bonitu!

Odložené platby vám mohou zkomplikovat cestu za novým úvěrem, protože se v některých případech propisují do úvěrových registrů. Například služba Skip Pay na svých stránkách uvádí: „Účet Na zkoušku s platbou Skip Pay na e-shopech je forma úvěru, která se vám nezapíše do žádného úvěrového registru. Prostě si vyberete jako platební možnost na e-shopu Skip Pay, ověříte se SMS zprávou a je hotovo. Platíte do 14 nebo 30 dní. Vše zdarma. Pokud budete chtít až 50 dní na zaplacení všech nákupů a limit až 50 000 Kč, můžete dokončit ověření k účtu Plus, u kterého už vaši bonitu v úvěrových registrech ověřujeme. Součástí účtu Plus bude také snadné online uzavření smlouvy o spotřebitelském úvěru a platební karta, která funguje na principu kreditky.“

V takovém případě vám mohou odložené platby snížit vaši bonitu, i když je reálně zrovna nesplácíte. V podstatě se jedná o stejný princip jako v případě kontokorentních úvěrů či kreditních karet. Dost pravděpodobně vás odložená platba nepřipraví o celý úvěr, ale může vám snížit výši prostředků, kterou vám banka bude ochotna poskytnout. Nedostatečný disponibilní příjem bývá jedním z nejčastějších důvodů zamítnutí půjčky v bance. Proto si dobře rozmyslete, jestli nemáte zbytečně otevřený účet pro odložené platby a jestli jej před podáním žádosti o úvěr neuzavřít.

 

Iva Grácová

Iva vystudovala obor Národní hospodářství na ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzitě v Ostravě. Ve světě bankovnictví a financí se aktivně pohybuje již od roku 2007. Cenné pracovní zkušenosti získala díky svému dlouholetému působení v Citigroup Inc., kde pracovala jako specialista a poradce privátního a investičního bankovnictví. V současné době se věnuje psaní článků a komentářů na aktuální ekonomické dění, spolupracuje jako copywriter převážně s finančními společnostmi a pravidelně svými články přispívá například na finančním portálu Bezvamoney.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688