Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  15.03.2023 12:00:12

Cena benzínu i nafty bude také v druhé polovině března dále klesat. Otázkou zůstává duben

Navzdory prosincovému, potažmo pak únorovému embargu EU na ruské ropné produkty motoristé mohou stále zůstávat v klidu. Vývoj na trhu s pohonnými hmotami (PHM) zůstává v Evropě takřka bezproblémový a v souvislosti také s mírnou zimou dochází k dalšímu poklesu cen topného oleje, potažmo v kontextu pak v návaznosti u čerpacích stanic je to vidět i na cenách nafty. Právě ty doznaly v posledních měsících nejvýraznějšího poklesu, čímž řadě dopravců jistě spadl kámen ze srdce. Vývoj na cenách PHM bude navíc v kontextu celkově pozitivně působit na zmírňující se inflaci.

Před pěti týdny jsem v článku „Motoristé nenechte se embargem vystresovat“ predikoval u cen nafty do poloviny února pokles v průměru o korunu. Tak se stalo, další zhruba korunové zlevnění pak ceny nafty vykázaly do současnosti. Průměrná cena se totiž dostala již pod 35,90 . A lze očekávat, že bude klesat nadále, přestože asi již s menší intenzitou. Do konce března by se nicméně měla v průměru dostat pod 35,50 , tedy na nová více než roční minima.

Již v posledních dnech šla přitom nafta koupit ještě o 2 levněji. Jak známo z hlediska řetězců je pro motoristy obvykle cenovým premiantem ONO (Tank-ONO). U jeho stojanů již více než měsíc stabilně svítí cenovka 33,90 . Nicméně díky víkendové akci pump řetězce Makro šlo naftu koupit ještě levněji za 33,50 . Dá se říci, že by to však pro nejbližší dobu již neměla být výjimka. Očekávat lze, že právě cenově nejlevnější čerpací stanice minimálně na tuto úroveň brzy přecení. Překvapením by nemusely být i ceny lehce pod 33 .

Vývoji napovídá situace na velkoobchodním trhu. Zdražení z úvodu měsíce mělo jen krátký ráz a vidět jsou již na cenách nafty nová 14měsíční minima. Například společnost ČEPRO dle svých základních referenčních cen prodává litr nafty již za méně než 27,30 (bez DPH). Ještě na začátku roku to bylo o více než 2 více.


Také majitelé benzínových motorů mohou vyhlížet levnější tankování, přestože cenové nůžky se vůči naftě asi zatím příliš zavírat nebudou. V současnosti rozdíl dosahuje zhruba 1,40 , což motoristé nepamatují od konce léta 2021. V daném rozdílu však své sehrává přetrvávající dočasné snížení spotřební daně u nafty. Průměrná cena benzínu (Natural 95) dosahuje aktuálně 37,30 . Z letošního únorového cenového vrcholu zkrátka zlevnila ani ne o 70 haléřů a stále zůstává dražší, než byla ještě v polovině ledna. Nicméně k daným úrovním by se měla o něco přiblížit. Zamířit by totiž průměrná cena benzínu měla brzy zpět pod hranici 37 . U nejlevnějších pump se možná dočkáme cenovek i těsně pod 35 .

Ropa nejlevnější v tomto roce

úterý se cena ropy Brent na komoditních trzích dále vzdálila hranici 80 USD. Obchodovala se totiž i za 77 USD, což nepamatuje od první poloviny prosince. Pro navázané ceny pohonných hmot zůstává relativně příznivá i domácí měna, když za dolar se v současnosti platí stále jen nevýrazně nad 22 korunami. Pokud nepřekvapí nějaké výpadky v rafinerském řetězci, zatím tedy nic nenaznačuje na obrat pro motoristy příznivého vývoje.


Otázkou zůstává, jak se cenová situace vyvine v dubnu. Teprve tehdy se vlastně naplno bude moci projevit embargo na ruské ropné produkty. Jak jsme již před měsícem v článku zmiňovali, teprve skončí přechodné 55denní období, kdy se na tankery naložené před 5. únorem embargo nevztahovalo. Nicméně poslední embargo dovoz daných produktů z Ruska nezakazuje, pouze stropuje ceny. Nelze než zopakovat, že ve svém konečném důsledku to může být vlastně nadále pozitivním faktorem pro spotřebitele. Navíc pro ceny ropy je negativem přetrvávající nejistota nejbližšího světového ekonomického vývoje. Na stole je stále riziko receseEvropě či i v USA. Navíc i výhled růstuČíně, není takový, jak se ještě před časem očekával.

Kromě vývoje průměrných cen pohonných hmotČeské republice, jsou na kurzy.cz k dispozici pro porovnání také týdenní průměrné ceny pohonných hmot v jednotlivých státech EU. V případě benzínu zde, resp. u nafty zde. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688