mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  15.03.2023 09:12:00

Jak prověřit čínského dodavatele? Na to odpověděl webinář pořádaný Velvyslanectvím ČR v Pekingu

Jak prověřit čínského dodavatele? Na to odpověděl webinář pořádaný Velvyslanectvím ČR v Pekingu

15.03.2023 / 08:43 | Aktualizováno: 15.03.2023 / 09:12

Dne 9.3. zorganizovalo Velvyslanectví České republiky v Pekingu webinář na téma „Základní prověření čínského dodavatele před prvním obchodem“. Přednášejícím byl Alessio Petino, obchodní poradce organizace EU SME Centre, který seznámil české společnosti s jednoduchými způsoby, jak prověřit potenciálního čínského obchodního partnera.

Čína jakožto „továrna světa“ hraje nezaměnitelnou roli v dodavatelském řetězci a s jejími společnostmi se ty české dostávají do styku každý den. Během téměř tříleté pandemie Covid-19 v Číně bylo prakticky nemožné setkat se s čínským obchodním partnerem osobně, s čímž se zvýšil i počet podezření z podvodu či nedorozumění ze strany čínských společností. Velvyslanectví ČR v Pekingu proto dne 9.3. zorganizovalo bezplatný webinář, během nějž Alessio Petino, obchodní poradce organizace EU SME Centre, seznámil české společnosti s možnostmi, jak provést základní prověření čínského obchodního partnera online a zároveň na co si dát pozor při komunikaci s ním.

Níže uvádíme přehled toho, co může česká společnost udělat pro minimalizaci rizika při obchodování s čínským protějškem.

Kroky, které mohou české společnosti učinit pro prověření čínského dodavatele:

  • Požádat čínského partnera o kopii obchodní licence – ta slouží jako základní dokument každé čínské společnosti a obsahuje jméno společnosti, obchodní zaměření, základní kapitál, zákonného zástupce, datum založení společnosti a další
  • Prověřit partnera na veřejně dostupných webových stránkách jako je „National Enterprise Credit Information Publicity System“ či Tianyancha.
  • Zjistit, zda je osoba, se kterou komunikují opravdu pověřena jednáním za firmu
  • Vypracovat smlouvu platnou dle čínského právního systému
  • Najmout si auditorskou společnost, která zkontroluje společnost přímo na místě
  • Kontaktovat čínskou právní kancelář, která prověří společnost do hloubky

Rovněž je třeba pozorně sledovat následující:

  • Zda má obchodní partner internetovou stránku a zejména její čínskou verzi. Ta pak musí ze zákona obsahovat základní informace o společnosti a číslo její registrace.
  • Užití správného razítka – v Číně je kladen velký důraz na razítka a vesměs jediné právně platné razítko musí být kulaté, červené, obvykle s červenou hvězdou uprostřed. Pokud je razítko jiné, nastává možnost, že v případě právního sporu soud stížnost zamítne z důvodu, že smlouva, pod níž je toto razítko, není právně platná.
  • Čínský partner chce plnou platbu, případně velké procento z ní, předem – snažit se výši platby předem minimalizovat, zejména pokud se jedná o nového dodavatele. Ideálně pak provést platbu pomocí akreditivu, například u jedné z čínských bank působících v ČR.
  • Podezřelý bankovní účet – dodavatel požaduje platbu na zahraniční účet či na účet patřící jiné osobě/firmě nebo také na účet banky nacházející se v jiné provincii, než kde je společnost situována.
  • Nesplacený základní kapitál společnosti – od roku 2014 nemají čínské společnosti povinnost splatit základní kapitál při její registraci, ale mohou tak učinit během následujících 30 let. Řada společností tak má sice v systému zapsán vysoký základní kapitál, avšak ten nemusí být v dané chvíli splacen.

Výše zmíněná pravidla pochopitelně nemusí znamenat, že jednáte s podvodníkem, může se jednat o omyl či nedorozumění. Jako všude jinde na světě je však vždy třeba určitá obezřetnost. Pokud máte o svém čínském obchodním partnerovi pochyby, můžete kontaktovat ekonomické oddělení Velvyslanectví ČR v Pekingu na e-mailové adrese commerce_beijing@mzv.cz či organizaci EU SME Centre na adrese info@eusmecentre.org.cn.

Adam Kupka, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Pekingu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688