Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  15.03.2023 08:55:54

Ranní okénko - Situace kolem SVB představuje spíše riziko likvidity než riziko systematické


Ekonomický kalendář dnes plní vývoj cen výrobců. Údaj za únor dorazí nejprve z Česka, později z USA, kde navíc vyjde únorová statistika maloobchodních tržeb. Mezitím bude zveřejněn výkon průmyslu eurozóny. Medián odhadu počítá s tím, že průmysl v lednu meziměsíčně vzrostl o 0,3 %, nicméně jak ukázala nedávná historie, statistikou mohou nakonec zahýbat odchylky – hlavním podezřelým je obvykle Irsko.

Ceny v průmyslu podle průzkumů PMI zvolnily tempo na pozadí odeznění předchozího dramatického zdražení energetických komodit. Zlepšují se tak i směnné relace, což zmenšuje deficit běžného účtu platební bilance s pozitivním dopadem na korunu, ale i ostatní měny regionu.

Inflace v USA skončila v souladu s mediánovým odhadem (+0,4 % m/m a +6,0 % r/r), nicméně jádrová inflace byla meziměsíčně mírně vyšší než se čekalo (+0,5 % m/m vs 0,4 % m/m). V meziročním srovnání skončila ale přesně na odhadovaných +5,5 %. Detail statistiky potvrzuje, že problém v podobě inflace ještě neodezněl. Ceny v bydlení jsou nadále zvýšené a komplikací je, že se cenové tlaky rozšiřují i dále do segmentů jako je například rekreace a kultura. V sektoru služeb proto nadále panuje setrvalost ve vývoji cen. To dává Fed do složité situace, kdy inflace volá po pokračování utahování měnové politiky, na druhé straně je ale třeba brát ohled na kolaps tří bank počínaje SVB. Pokud se ale nejedná o systematické riziko, mohl by Fed dále zvedat úrokové sazby, i když s menší razancí. A situace vypadá, že se nejedná o systematické riziko, ale spíše potenciál pro riziko nedostatečné likvidity. Důvodem je, že SVB a ostatní banky, které se dostaly do problému, podléhaly vyššímu riziku odlivu depozit již kvůli struktuře jejich depozit. Ta pramenila především ze sektoru startupů či crypto světa. Konvenční banky mají diverzifikovanější strukturu depozit s vyšším podílem retailových klientů, což snižuje riziko zvýšeného/náhlého odlivu depozit. Dalším důvodem je reakce institucí v USA, kdy například Fed zareagoval pružně a poskytl záchranná opatření, čímž limituje prostor pro paniku a snižuje i pravděpodobnost, že se další finanční instituce dostanou do obdobných potíží. Situace ohledně SVB tím byla do jisté míry lokalizována. I přesto ale zůstává riziko ze strany likvidity: nejen SVB ale i další finanční instituce drží ve svém portfoliu vládní dluhopisy, jejichž hodnota vlivem růstu úrokových sazeb klesá. Fed se proto bude soustředit na udržování dostatku likvidity na finančním trhu, což by mohlo znamenat i pozastavení kvantitativního utahování a návratu ke kvantitativnímu uvolňování. Při zachování dostatečné likvidity by pak ale Fed mohl dál zvyšovat sazby a bojovat tak se zvýšenou inflací. Zvýšení sazeb o 25bb na příštím zasedání (22. března) tak vnímáme jako pravděpodobnější než stabilitu či dokonce snížení sazeb.

Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Vratislav Zámiš, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

25.05.2022Ranní okénko - Odolnost a současně i rizika pro německou ekonomiku Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
23.02.2022Ranní okénko - Rusko-Ukrajinská krize je proinflačním rizikem Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
21.01.2022Ranní okénko - Jestřábi v ECB varují před riziky inflace Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688