Patria (Patria Finance)
Investice  |  14.03.2023 17:23:00

Očekávané marže jdou dolů, valuace také. Jenže…

Pokud se podíváme na vývoj marží očekávaných u obchodovaných společností pro následujících 12 měsíců, zjistíme, že již řadu měsíců znatelně klesají. Jenže je tu jedno „jenže“. Podobně jako u valuací.

Strategas v následujícím grafu ukazuje vývoj marží odhadovaných pro následujících (plovoucích) 12 měsíců a to už od roku 2011. Jak jsem psal, již řadu měsíců marže klesají. Jenže tato korekce přišla poté, co se marže v letech 2021/22 dostaly extrémně vysoko. Onen pokles je tak sice výrazně snížil, ale stále se pohybují na historicky vysokých úrovních, podobných roku 2019:

Očekávané marže jdou dolů, valuace také. Jenže…
Zdroj: Twitter

Marže tak vypráví podobný příběh, jako valuace. I u nich došlo ve srovnání s předchozími pár lety ke znatelné korekci. Ovšem z extrémně vysokých hodnot. A stále se tak nedá hovořit o tom, že by valuace byly historicky nějak nízko, spíše naopak. K tomu bych připojil druhý dnešní graf. Ukazuje, jak se během posledního roku zvedání sazeb vyvíjely poměry cen a zisků PE u populární skupiny akcií FAAMG a u zbytku trhu. U něj kleslo PE z cca 22 na současných cca 16,5. U FAAMG z cca 26 na cca 23:

Pokud se podíváme na vývoj marží očekávaných u obchodovaných společností pro následujících 12 měsíců, zjistíme, že již řadu měsíců znatelně klesají. Jenže je tu jedno „jenže“. Podobně jako u valuací. Strategas v následujícím grafu ukazuje vývoj marží od
Zdroj: Twitter

Často se hovoří o tom, že růstové akcie odnáší vyšší sazby více, protože jejich současná hodnota je na ně citlivější (cash flow tu má větší duraci). Graf tak ukazuje určitou záhadu. Valuace FAAMG totiž klesly znatelně méně, než PE celého trhu. Což by značilo, že FAAMG už není skupinou růstových akcií. Ale zároveň je PE FAAMGu stále výrazně výše, než u zbytku. Pokud to není kvůli růstu, zbývalo by jen výrazně menší riziko těchto firem a akcií.

K prvnímu grafu bych na závěr ještě podotknul, že ukazuje, jak byly firmy v první fázi období vysoké inflace schopny zvyšovat své marže a tím fakticky i inflační tlaky. Jinak řečeno, tyto tlaky korporace neabsorbovaly, ale zvyšovaly. Můžeme říci, že alespoň u některých firem se marže zvýšily díky provozní páce – pokud firma byla schopna zvyšovat objem, její zisky rostly i bez růstu cen. Díky tomu, že část nákladů je fixních. Jenže i pak lze říci to samé – firmy nákladové a inflační tlaky do marží neabsorbovaly.

Efekt provozní páky je pak samozřejmě relevantní i v případě ekonomického útlumu. S opačným směrem. Čímž jsme zpět u stále hodně vysokých očekávaných marží a u toho, co (ne)implikují z hlediska dalšího vývoje.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688