Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Investice  |  14.03.2023 16:25:31

Unie vidí budoucnost v rozvoji obnovitelných zdrojů. Bez posílení role akumulace energie a flexibility to nepůjde


Evropská komise dnes představila klíčový návrh změn energetického trhu, který reaguje na potřebu vyšší ochrany spotřebitelů před výkyvy cen na trhu s elektřinou. Půjde o rozšíření existujících nástrojů, které mají za cíl umožnění rychlejšího nástupu obnovitelných zdrojů. Asociace pro akumulaci energie (AKU-BAT CZ) na dokumentu oceňuje zejména potřebu využití akumulace energie doplněnou o flexibilní řízení spotřeby. Jde o klíčové rozhodnutí, které stanoví konkrétní závazky na úrovni členských států a zároveň využije nejrychlejšího řešení, které umožní vstup na energetický trh novým technologiím.

Evropská komise vyzývá členské státy, aby zajistily dostatečné investice do nízkoemisních zdrojů, dostatečných skladovacích kapacit pro obnovitelné zdroje a do nástrojů zajišťujících flexibilitu. “Pokud v České republice dojde k implementaci těchto změn, bude to pro energetický trh obrovský krok vpřed,” uvedl výkonný ředitel Asociace pro akumulaci energie AKU-BAT CZ Jan Fousek, který je zároveň předsedou představenstva Solární asociace.

Členské státy by nyní měly podporovat akumulaci energie ve svých národních energetických a klimatických plánech a zároveň mapovat potřebu flexibility v elektrizační soustavě každé dva roky s výhledem na dalších alespoň pět let. “Posílení úlohy akumulace energie i flexibility v soustavě vítáme. Česká republika dlouhodobě zaostává za západními státy, ale i např. za Polskem nebo Slovenskem. Zrovna u akumulace či agregátora flexibility jsme v prodlení s transpozicí již více než 2 roky. Je potřeba, aby toto stát co nejrychleji napravil, jinak bude ohrožena stabilita elektrizační soustavy. Věříme, že nyní už snad konečně dojde k posunu,” vysvětlil Jan Fousek.

Podle AKU-BAT CZ je po letech čekání na obzoru i zavedení pojmu akumulace do energetického zákona. Ukládání energie, stejně jako například právě nezávislého agregátora flexibility, má Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ukotvit do českého právního řádu v avizované tzv. Transpoziční novele. 

Druhou vážnou bariérou pro akumulaci v Česku je nemožnost stabilizovat elektrizační soustavu bateriemi, které jsou připojené k obnovitelnému zdroji, pokud je tento projekt podpořen jedním z dotačních titulů. Týká se to zejména Modernizačního fondu (MŽP/SFŽP) a Národního plánu obnovy (MPO). Zde jsou na vině naopak evropská pravidla veřejné podpory, kdy se část Evropské komise obává možné překompenzace. „Věříme, že dnes zveřejněný dokument udělá tečku za obavami části Komise z nesouladu s pravidly veřejné podpory (nařízení o blokových výjimkách, GBER) u úložišť energie. Bez akumulace všech forem by bezpečný rozvoj obrovského množství obnovitelných zdrojů nebyl možný,” dodal Jan Fousek.

Návrh EK:
Komise navrhuje reformu uspořádání trhu EU s elektřinou s cílem podpořit obnovitelné zdroje energie, lépe chránit spotřebitele a zvýšit konkurenceschopnost průmyslu



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688