OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  14.03.2023 12:00:00

Swiss Re Institute očekává rychlý růst indického pojistného trhu

 Swiss Re Institute očekává rychlý růst indického pojistného trhu
14.3.2023 Zahraničí

Renomovaný Swiss Re Institute (SRI) zveřejnil studii o předpokládaném vývoji indického pojistného trhu. Aktuální informace o Indii jsou vesměs pozitivní. Stala se nejlidnatější zemí na světě, v posledním období docílila relativně velmi vysoký ekonomický růst a je stále významnějším hráčem v mezinárodních vztazích. Je tedy záhodno se blíže seznámit i s předpokládaným vývojem indického pojistného trhu, a to i z toho důvodu, že informací o něm není v České republice určitě nadbytek.

Makroekonomický vývoj Indie

V exekutivním shrnutí SRI konstatuje, že výhled pro globální ekonomiku se od roku 2021 výrazně změnil. Po proplutí pandemií COVID-19 čelí globální ekonomika několika výzvám, včetně poruch v dodavatelských řetězcích, dopadů z konfliktu na Ukrajině, energetické krize a inflace. Lze počítat s tím, že některé přelivy dopadnou v nejbližší době i na indickou ekonomiku. Ta ovšem zaznamenala v roce 2021 po překonání dopadů pandemie silný růst, a to ve výši 8,7 %. SRI odhaduje, že hrubý domácí produkt (HDP) Indie vzroste v roce 2022 o 7 % a v roce 2023 o 5,4 %.

V krátkodobém horizontu je nutno nadále počítat s inflací. Podle odhadu SRI by index spotřebitelských cen mohl v roce 2022 činit 6,9 %. Kromě vysokých cen energií a komodit se dá předpokládat, že hybateli inflace budou poruchy v dodavatelských vztazích, slabá indická měna a prudký nárůst úrokových sazeb ve vyspělých zemích. Přes tyto aspekty vidí SRI indický ekonomický vývoj ve střednědobém a dlouhodobém horizontu pozitivně a očekává v období do roku 2032 průměrný reálný růst indického HDP ve výši 6,7 %.

Indický pojistný trh celkem a trh životního pojištění

Indický pojistný trh je jedním z nejrychleji rostoucích trhů ve světě. SRI předpokládá, že v roce 2032 bude šestým největším na světě. Odhaduje se, že pojistné poroste v příští dekádě v průměru o 14 % ročně v nominálním vyjádření v indické měně a o 9 % ročně v reálném vyjádření, tj. ve stálých cenách. Pojistné životního pojištění by se mělo zvyšovat do roku 2032 reálně ročně v průměru o 9 %, což by mělo Indii zajistit páté místo ve světě, pokud jde o tento segment pojištění. Vychází se mimo jiné z toho, že pandemie COVID-19 vedla ke zvýšení povědomí o riziku a k nárůstu poptávky po pojištění. Růst v oblasti životního pojištění by měl podpořit regulatorní vývoj a digitalizace.

Indický trh neživotního pojištění

SRI odhaduje, že pojistné neživotního pojištění bude v letech 2022 a 2023 nadále růst, ale nižším tempem, a to v důsledku konfliktu na Ukrajině a v důsledku vysoké inflace. Z hlediska podílu pojistných odvětví či typů pojištění je v Indii v rámci neživotního pojištění na prvním místě soukromé zdravotní pojištění, za nímž následují pojištění motorových vozidel a zemědělské pojištění. Pojistné soukromého zdravotního pojištění vzrostlo v roce 2021 o 22,5 %. Hlavním důvodem tohoto „skoku“ bylo razantní zvýšení poptávky vyvolané pandemií. Nárůst pojistného v oblasti pojištění motorových vozidel by měl v roce 2022 reálně činit cca 2,9 %. Počítá se především s obnovením ekonomické aktivity a vyšší mobilitou po pandemii.

Nebezpečí přírodních katastrof

Indie je vystavena široké škále přírodních katastrof, včetně zemětřesení, tropických bouří, povodní a ničivých požárů. Mnoho oblastí této země je zranitelných více než jedním rizikem. Mezera v ochraně, pokud jde o přírodní katastrofy, představovala v roce 2021 v Indii 95 %, nebo 2,61 mld. USD. Tato mezera je jedna z nejvyšších ve světě a výrazně přesahuje průměr nově se rozvíjejících zemí (emerging countries). V Indii se silně projevují dopady klimatické změny. Zvyšování teploty vede k intenzívnějším dešťovým srážkám a k nárůstu rizika sucha. Inovativní pojišťovací a zajišťovací řešení, jako jsou parametrické pojištění nebo pojištění založené na indexu, mohou sehrát důležitou roli při zužování mezery v ochraně tím, že učiní pojistné produkty dostupnějšími.

Regulace pojišťovnictví

V Indii byla provedena řada regulatorních opatření za účelem zlepšit celkovou pojištěnost (poměr pojistného k HDP v běžných cenách), zvýšit příliv kapitálu, zdokonalit oceňování a podpořit vstup na trh malých a specializovaných pojišťovacích podniků a takových hráčů, kteří zaplňují mezery na pojistném trhu. Indický regulátor tlačí též na reformy s cílem vytvořit z Indie centrum zajištění. Vláda zvýšila limit pro zahraniční přímé investice v pojišťovnictví ze 49 % na 74 % a regulátor pojišťovnictví hodlá zavést kapitálové požadavky založené na riziku. Tento regulátor navrhuje rovněž takové úpravy regulatorního režimu, jež by mohly podpořit inovace. Zájemci o tuto problematiku mohou získat kompletní studii z webových stránek SRI.

Na závěr je vhodné prezentovat níže uvedenou tabulku, která dokládá předpokládaný vzestup pozice Indie v globálním měřítku. V roce 2021 činilo globální pojistné 6,7 bilionu USD a v roce 2032 by se mohlo podle odhadu dostat na 11,9 bilionu USD.

Podíl zemí na globálním pojistném trhu (v %):

Země

2021

Země

2032

USA40,4USA37,9
Čína10,4Čína13,0
Spojené království (UK)5,8Spojené království (UK)4,8
Japonsko5,3Japonsko4,4
Francie4,8Francie3,6
Německo4,0

Indie

3,5

Itálie2,6Německo3,2
Kanada2,4Kanada2,4
Jižní Korea2,4Jižní Korea2,0

Indie

1,9

Itálie1,7

Pramen: SRI

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 12:31  Kdo se stal novým generálním ředitelem společnosti Credendo? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St   6:00  Účinek vyšších úrokových sazeb na pojištění OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Út 15:00  Změna ve vedení skupiny Swiss Re OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688