Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  14.03.2023 08:46:22

Ranní okénko - Boj s inflací se odkládá na neurčito, trh sází na prudký pokles sazeb


Dnes vychází v USA únorová inflace. Ta bude jedním z posledních dílků před zasedáním Fedu, které je naplánované na příští týden. Po turbulentním dění v americkém bankovním sektoru ale na výsledné cifře patrně bude záležet méně, než se původně čekalo. Inflační tlaky v americké ekonomice sice setrvávají a meziměsíční růst dosáhne hodnoty okolo 0,4 %. Trh přesto v posledních několika dnech výrazně posunul svá očekávání a namísto původně předpokládaného vrcholu sazeb poblíž 5,8 % nyní očekává vrchol o procentní bod nižší. To v praxi odpovídá že na březnovém zasedání přidá Fed pro letošek posledních 25bb, zhruba 50% šanci ale trh přikládá i scénáři, že žádný další hike nepřijde. To ale není vše. Na konec roku zaceňuje trh sazbu pod 4 %, s prvními cuty již letos v červnu. Prudké změny jsou postaveny na předpokladu, že Fed nebude chtít riskovat další negativní dopady na bankovní sektor plynoucí z rychle rostoucích sazeb. Kromě dění v americké ekonomice bude z domácího pohledu zajímavá i statistika lednových maloobchodních tržeb, která vyjde za několik málo minut.

České maloobchodní tržby i začátkem roku podle dostupných dat pokračovaly ve slabém výkonu. Bez zohlednění prodejů automobilů odhadujeme meziroční pokles maloobchodních tržeb o necelých 8 %, medián trhu je stejný. Důvodem je nadále nízká, i když již zlepšující se, nálada spotřebitelů. Ta pramení z nejistoty ohledně aktuálního i budoucího vývoje spotřebitelských cen a také nejistého ekonomického výhledu.

Americká inflace v únoru podle mediánového odhadu dosáhla 0,4 % na meziměsíční bázi (0,5 % v lednu), rovných 6 % pak v meziročním srovnání (6,4 % v lednu). Riziko do odhadu vnáší nejistý vývoj na poli cen energií, které mohou přinést určitou dávku překvapení. Z pohledu jádrové inflace je očekáván obdobný meziměsíční přírůstek (0,4 % vs 0,4 % v lednu, který ale odpovídá jen velmi pomalému snižování meziroční míry (5,5 % vs 5,6 % v lednu). To ukazuje, že inflační tlaky zůstávají dále relativně silně zakořeněné v americké ekonomice a ústup k inflačnímu cíli může být kvůli tomu pomalejší. 

Dění z posledních dní přineslo větší volatilitu na finanční trh. Americký akciový trh včera střídavě mířil ze zelených do červených čísel, a nakonec měřeno indexem S&P 500 uzavřel den takřka beze změny (-0,15 %). To stejné nelze říct o německém DAXu, který odepsal přes 3 %. Klesaly zejména akcie bankovních společností, které za sebou mají největší propad za poslední rok (-5,6 %). Negativní sentiment se nevyhnul ani pražské burze, kde bankovní tituly stáhly index PX o více jak 2 % níže. Koruna dále oslabovala, aktuálně se obchoduje v kurzu okolo 23,75 EUR/CZK. K výraznému snížení došlo i u očekávání ohledně dalšího vývoje úrokových sazeb v české ekonomice. FRA sazby na horizont tří měsíců za 9 měsíců (9x12) implikují očekávaný pokles vůči aktuální výši zhruba o 100bb. Začátkem března přitom naznačovaly pokles jen zhruba o 40bb. Aktuální tržní ocenění je tak více v souladu s naší prognózou, která předpokládá pokles sazeb ke konci roku o jeden procentní bod. 

Autor: Vratislav Zámiš, analytik 
Editor: David Vagenknecht, analytik 

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s. 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

09.02.2024Prezident NBP odkládá snížení sazeb na neurčito ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
18.01.2024Ranní okénko - Trh ustupuje ze sázek na brzké snižování sazeb Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
01.09.2023Ranní okénko - Pokles inflace v eurozóně se zastavil Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
11.08.2023Ranní okénko - Meziměsíční inflace ukazuje, že boj ještě není u konce Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688