Euroskop (euroskop.cz)
Evropská unie  |  13.03.2023 17:49:00

Neformální zasedání ministrů obchodu

Ve čtvrtek a pátek, 9. a 10. března, proběhlo ve Stockholmu neformální zasedání ministrů obchodu EU, jehož hostitelem byl švédský ministr pro rozvojovou spolupráci a zahraniční obchod Johan Forssell. Jednání se zaměřilo především na přínos obchodu ke konkurenceschopnosti EU a na obchodní vztahy mezi EU a USA. Společně s první místopředsedkyní ukrajinské vlády a ministryní hospodářství Julií Svyrydenkovou ministři jednali o pokračující podpoře Ukrajiny v oblasti obchodu, včetně začlenění Ukrajiny do zóny volného roamingu EU.

Zasedání bylo zahájeno diskusí o tom, jak mohou budoucí obchodní vztahy EU přispět ke zvýšení konkurenceschopnosti a odolnosti dodavatelských řetězců v EU. Ministři rovněž jednali o obchodních vztazích mezi EU a USA, včetně Rady EU-USA pro obchod a technologie, která se dlouhodobě zaměřuje na řešení globálních výzev v oblasti obchodu a technologií v souladu se společným závazkem k demokracii, svobodě a lidským právům. Čtvrté zasedání Rady EU-USA pro obchod a technologie se uskuteční právě ve Švédsku během švédského předsednictví v Radě EU. Hlavní výsledky jednání na tiskové konferenci představili kromě Johana Forssella i ukrajinská zástupkyně Julia Svyrydenková a komisař Valdis Dombrovskis.

Evropská unie a její členské státy jsou připraveny Ukrajině nadále pomáhat i v oblasti obchodu

Na pracovním obědě s paní Svyrydenkovou ministři diskutovali o tom, jak může obchod přispět k obnově a hospodářskému růstu Ukrajiny a jak může EU Ukrajinu v oblasti obchodu dále podporovat. „EU bude Ukrajinu podporovat tak dlouho, jak to bude nutné, a to i v oblasti obchodu. Konkrétní politikou, o kterou švédské předsednictví usiluje, je začlenění Ukrajiny do oblasti volného roamingu EU. Jsem velmi vděčný, že se paní Svyrydenková zúčastnila dnešního oběda,“ uvedl po pracovním obědě Forssell. Ukrajina je pro EU vysoce ceněným obchodním partnerem a s obnovením její ekonomiky se její pozice ještě zvýší. Evropská unie letos na základě schváleného legislativního balíčku přispěje Ukrajině finanční pomocí ve výši 18 miliard eur. Příspěvek má formu půjček s desetiletým odkladem splácení. K zajištění efektivity nabídnuté pomoci je však dle ministrů obchodu nutné zajistit, aby měly vhodné předpoklady k podílu na hospodářské obnově a rekonstrukci Ukrajiny i soukromé podniky. Švédský ministr pro rozvojovou spolupráci a zahraniční obchod vyjádřil přání, aby se Evropská unie rozhodla prodloužit opatření odstraňující dovozní cla na ukrajinské zboží, které zavedla minulý rok v reakci na ruskou invazi.

Na jednání dále mezi ministry panovala široká shoda na tom, že společný otevřený, udržitelný a na pravidlech založený obchod může zásadním způsobem přispět k posílení konkurenceschopnosti EU. Obchodní politika velmi významně přispívá k ekologické a digitální transformaci a ministři diskutovali o tom, jak mohou obchodní pravidla tuto transformaci podpořit. Ruská agrese Evropskou unii donutila jasně a racionálně zvážit své hospodářské závislosti a významně přidala hodnotu užší spolupráci se spolehlivými partnery.

Transatlantické vztahy EU jako pilíř evropské konkurenceschopnosti

Silné transatlantické hospodářské spojení patří v rámci konkurenceschopnosti k jedné z hlavních priorit švédského předsednictví v Radě EU. Navzdory všem výzvám tak ministři obchodu vyjádřili názor, že je nutné pokračovat v dlouhodobých obchodních vztazích s USA. Komisař Valdis Dombrovskis poznamenal, že nyní jsou kvalitní obchodní vztahy obzvlášť důležité, jelikož v následujících pěti letech bude přibližně 90 % globálního ekonomického růstu probíhat mimo území Evropské unie. Kromě rozšířené spolupráce s Ukrajinou Dombrovskis zmínil například nedávné přijetí obchodní dohody EU-Nový Zéland či dokončení dohody s Chile. Komise dále usiluje o uzavření jednání s Austrálií a v polovině roku by ráda dosáhla pokroku v obchodních dohodách s Indií a Indonésií.

Zdroj: Švédské předsednictví v Radě EU

Autorka: Barbora Novotná, Euroskop.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688