Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  13.03.2023 16:59:45

Pád amerických bank vyvolal na trzích paniku (Komentář)

Dnešní obchodování na finančních trzích bylo ve znamení silného výprodeje rizikových aktiv vyvolaného šířící se panikou v souvislosti s úpadkem dvou amerických bank. Po pádu kalifornské banky SVB v neděli ukončila činnost menší newyorská banka Signature Bank. Mezi investory tak narůstaly obavy ohledně zdraví finančního sektoru. Ceny akcií tak dnes klesaly, nepřekvapivě v čele s bankovními tituly. Během evropského obchodování akciové trhy odepsaly přibližně 2,5 %, americké trhy však otevřely v mírném plusu. Zájem investorů na druhou stranu sílil po dluhopisech.

Výhled finančních trhů ohledně dalšího vývoje měnových politik se vlivem výše zmíněních událostí diametrálně změnil. Investoři aktuálně očekávají, že úrokové sazby amerického Fedu dosáhnou v horizontu následujících třech měsíců vrcholu na úrovni zhruba 4,8 %. To znamená, že finanční trh nyní plně zaceňuje pouze jedno další zvýšení o standardních 25 bb. V polovině minulého týdne, tedy ještě před ohlášením konce banky SVB (k tomu došlo ze čtvrtka na pátek našeho času), přitom trh očekával vrchol amerických sazeb na úrovni zhruba 5,75 %, a to přibližně v horizontu následujícího půl roku. K největšímu propadu v rámci výnosové křivky došlo v případě jednoročního tenoru, který od minulé středy zaznamenal pokles o více než 150 bb. Pro druhou polovinu letošního roku tak již nyní finanční trh počítá s rychlým snižováním úrokových sazeb. Stejným směrem zamířily i evropské sazby, i když zde byl pokles o něco mírnější. U roční splatnosti došlo k propadu o zhruba 90 bb. Podobně jako v případě Fedu, trh revidoval také odhad vrcholu úrokových sazeb ECB. Nyní trh zaceňuje vrchol depozitní sazby ECB v horizontu následujícího půl roku na 3,25 %, zatímco ještě minulý týden tento odhad přesahoval 4 %. Od ECB však v letošním roce zatím trh nečeká, že by sazby snižovala.

Americkému dolaru, který je běžně považován za bezpečný přístav v době vyšší finanční volatility, se dnes nedařilo. Vůči euru během dnešního evropského obchodování ztratil zhruba 0,7 % své hodnoty. Hlavní vliv na to pravděpodobně měl výše zmíněný hlubší propad amerických úrokových sazeb vůči těm evropským. Nárůst rizikové averze se naopak plně projevil na středoevropském devizovém trhu. Nejvíc vůči společné evropské měně ztratil maďarský forint (2,3 %), následovaný českou korunou (0,2 %), zatímco polský zlotý oslabil jen nepatrně (o 0,1 %). Tuzemská měna se tak dnes dostala nad 23,70 CZK/EUR a byla nejslabší za zhruba měsíc. Vlivem strmého poklesu globálních sazeb rovněž finanční trh přecenil očekávání ohledně dalších kroků ČNB. Základní repo sazba centrální banky by se podle aktuálního tržního ocenění měla na konci letošního roku pohybovat kolem 6 %. Spekulace ohledně zranitelnosti finančního sektoru v prostředí utaženějších měnových podmínek tak nakonec více než vyvážily zcela prázdný dnešní makroekonomický kalendář.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688