Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Akcie ve světě  |  13.03.2023 13:30:49

Bankovní panika se z USA šíří do Evropy, akcie českých bank se výrazně propadají, obchodování s akciemi UniCredit pozastaveno. Panika v USA se přitom stupňuje kvůli uzavření Signature Bank


České bankovní tituly se dnes na pražské burze citelně propadají. Nejvýrazněji na pražské ztrácí Erste Bank, zhruba šest procent. Znatelně klesají také akcie Komerční banky. Moneta je dole o zhruba procento. Výrazně se na zahraničních burzách propadají také mateřské ústavy největších tuzemských bank. Belgický ústav KBC, matka české ČSOB, má akcie dole o zhruba šest procent, stejně jako UniCredit Bank. Obchodování s akciemi UniCredit bylo podle informací agentury Bloomberg kvůli enormnímu propadu pozastaveno.

Z evropských bank se nejvíce propadají akcie rakouské BAWAG, o zhruba třináct procent, a německé Commerzbank, o přibližně dvanáct procent. 

Důvodem mohutného propadu evropských bankovních titulu je panika, která se dnes do Evropy rychle rozšířila ze Spojených států. Tam začala už koncem minulého týdne, a to v důsledku pádu středně velké Silicon Valley Bank. Kvůli jejímu pádu vyvstává otazník nad finančním zdravím dalších bank, zejména těch menších a středně velkých orientovaných na klientelu z oblasti mladých technologických firem a také z oblasti kryptoměn. Otazník vyvstává nyní zejména proto, že není zřejmé, jak se daná odvětví, ale i financují banky popasují s nadále rostoucími úrokovými sazbami, které centrální banky zvedají v rámci svého boje s inflací. Mladé firmy nebo branže kryptoměny jsou na vyšší úrokové sazby obzvláště citlivé, negativní psychologická vlna související s jejich problémy a problémy jejich bank může ale podrýt klientskou důvěrubanky mezinárodně, což je důvod nynějšího šíření paniky.   

Paniku v USA stupňuje včerejší krok amerických úřadů, které včera uzavřely newyorský ústav Signature Bank. Krok překvapil dokonce i samotné vedení této banky, které se o něm v neděli dozvědělo jen krátce před zveřejněním příslušného oznámení.

Signature sice v pátek čelila silnému odlivu vkladů, ale do neděle se prý situaci podařilo stabilizovat. Kroku příliš nerozumí třeba ani Barney Frank, jeden ze členů představenstva Signature Bank. Frank je bývalým kongresmanem, který se zásadním způsobem podílel na reformě amerického finančnictví po finanční krizi let 20082009. Vždyť pilířem této reformy se stal Doddův-Frankův zákon, pojmenovaný pod dvou zákonodárcích, kteří se na něm klíčově podíleli.

Nicméně Signature Bank se relativně silně orientovala na oblast kryptoměn a kryptoaktiv. Mezi její významné klienty patří třeba Coinbase, největší americká kryptoburza. Americké úřady ji zřejmě i proto vyhodnotily jako zvláště zranitelnou v době paniky, již v druhé polovině minulého týdne odstartovaly problémy a následný páteční pád Silicon Valley Bank, tedy největší bankovní kolaps od roku 2008

 

Lukáš Kovanda, Ph.D.

Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

14.03. 11:59  mě je to buřt..... (František Zemek)
13.03. 15:27  BTC to the Moon (Tomasso)
13.03. 14:58  Kdy Panikařit? (Petriiik)
13.03. 14:47  Kdy Panikařit? (Tomasso)
13.03. 14:39  Kdy Panikařit? (Ondřej)

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688