Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  13.03.2023 11:36:36

Po SVB padla Signature Bank. Nervozita tlačí dolů akcie bank v Evropě. Erste -6 %

Aktualizováno

Akcie evropských bank jsou nadále pod tlakem po krachu amerických bank Silicon Valley Bank (SVB) a následně Signature Bank. Bankovní subindex indexu STOXX Europe 600 odepisuje přes 4 % po o něco mírnějším poklesu v pátek, celý Stoxx 600 ztrácí přes 2 %. Na pražské burze vidíme nejvýrazněji ztrácet akcie Erste, které odepisují až přes 6 %. Erste se podepisuje pod bezmála 5% propad rakouského indexu ATX a více než 2% pokles pražského PX indexu. Výrazně oslabují všechny významné evropské akciové indexy. Do ztrát kolem 8 % se dostala Commerzbank, řádově kolem 5 % ztrácely banky UniCredit nebo Santander. Také v Japonsku se krach SVB odrazil na poklesu akcií bank o 4 % hlavní index japonských akcií Nikkei 225 dnes odepsal 1,1 procenta.

Na pražskou burzu se napětí na bankách přenáší zejména přes Erste, obchodující duálně v Praze a ve Vídni. Titul dnes v Praze odepisoval až přes 6 % a dle dat Patria.cz se z otevírací ceny 815 dostal až na 750 korun za akcii. Komerční banka ztrácí přes 2 % a z úvodních 731 se sesunula až na 686,50 /akcie. Přes procento pak ztrácí Moneta.

Sérii napětí na bankám odstartovalo páteční oznámení, že kalifornské bankovní regulační orgány uzavřely SVB Financial Group, mateřskou společnost Silicon Valley Bank. Krach SVB je největším bankrotem banky v USA od roku 2008, kdy vrcholila finanční krize. Správcem banky byla jmenována Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC). Ta uvedla, že aktiva banky činí 209 miliard amerických dolarů, v přepočtu zhruba 4,6 bilionu , vklady pak 175,4 miliardy USD. Akcie banky ve čtvrtek na Wall Street ztratily přes 60 %, v pátek se situace už v premarketu opakovala a obchodování bylo zastaveno. Následně přišel zásah regulátora. Vkladatelé k pojištěným vkladům mají přístup.

'Situaci kolem SVB ve Velké Británii, která je také domovem celé řady startupů s venture kapitálem za zády, které SVB financovala, převzala na svá bedra banka HSBC. Tak britskou odnož SVB získává za symbolickou jednu libru. "Tato akvizice má pro naše podnikání v Británii obrovský strategický smysl," uvedl generální ředitel HSBC Noel Quinn.

Dnes přišla nově zpráva, že americké úřady uzavřely newyorskou banku Signature Bank. Ta měla na konci loňského roku vklady 88,59 miliardy USD (dva biliony ) a aktiva 110,36 miliardy USD, oznámilo ministerstvo financí státu New York. Kontrolu nad Signature Bank převzala Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC). Všichni střadatelé budou odškodněni a daňoví poplatníci neponesou žádné ztráty, dodalo americké ministerstvo financí a bankovní regulační orgány ve společném prohlášení. Signature byla komerční banka s pobočkami pro soukromé klienty v New Yorku, Connecticutu, Kalifornii, Nevadě a Severní Karolíně. Měla osm národních oblastí podnikání, včetně komerčních nemovitostí a digitálního bankovnictví – nejen zde je spojka na fintech a startupovou scénu. Téměř čtvrtina jejích vkladů byla ze sektoru kryptoměn, v prosinci banka oznámila, že své vklady související s kryptoměnami zmenší o osm miliard USD. Krach Signature je špatnou zprávou pro mnoho firem poskytujících profesionální služby, které na ni spoléhaly. Banka se dlouho specializovala na poskytování bankovních služeb advokátním kancelářím a zajišťovala úschovy peněz klientů a další služby. Měla také velký objem úvěrů na nemovitosti.

Konec banky bude také zřejmě velkou ranou pro odvětví kryptoměn a spolu s nedávným ukončením činnosti kryptoměnové banky Silvergate Capital a bankrotem SVB to může představovat vážné problémy pro toto odvětví. Signature byla jednou z mála bank, které přijímaly vklady v kryptoměnách. Provozovala také platformu pro platby kryptoměnami v reálném čase: 24 hodin denně a sedm dní v týdnu. Spolu se společností Silvergate tak byla hlavní bankou pro kryptoměnové firmy.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688