Roman Vykouřil (Wonderinterest Trading s.r.o.)
Okénko BIG EXPERT  |  13.03.2023 10:38:02

Inflační hodina pravdy se blíží, únorová data krotí optimismus

Tempo růstu cenové hladiny v Česku již pěknou řádku měsíců budí vášně. A to nejen mezi odborníky. Inflace se stává stále častěji předmětem debat i laické veřejnosti. Není divu, nejvyšší inflace od roku 1993 citelně znehodnocuje úspory domácností a drtí kupní sílu jejich výdělků. Kdy se dočkáme návratu k inflačnímu cíli?  

Tak vysokou inflaci, jaké Česká republika čelila v loňském roce, nemohou pamatovat lidé, kteří se narodili před 30 lety či později. Loni u nás vzrostly ceny v průměru o 15,1 procenta. V meziročním srovnání se inflace v posledních měsících dostala ještě výše, v lednu dokonce na 17,5 procenta, vycházíme-li z metodiky Českého statistického úřadu. A přestože tempo růstu cen v meziročním srovnání v únoru kleslo na 16,7 procenta, těžko lze nejnovější údaj brát jako zásadní a jasnou známku rychlého desinflačního procesu. Vzpomeňme si na podzimní měsíce, kdy počínaje říjnem míra růstu cen přechodně poklesla a pohybovala se pod letošními úrovněmi.   

Zřejmě každého zcela logicky zajímá, kdy se u nás tempo růstu cenové hladiny vrátí na hodnoty, na něž jsme byli zvyklí ještě před dvěma lety. Tedy blízko inflačního cíle, který Česká národní banka definuje jako meziroční míru inflace na úrovni dvou procent s tolerančním pásmem jednoho procentního bodu v obou směrech.  

Z prognóz nejrůznějších institucí úplně moudří být nemůžeme, protože když se podíváme, jak ministerstvo financí či Česká národní banka aktualizovaly své inflační předpovědi, zjistíme, že v čase docházelo k neustálému odsouvání okamžiku návratu k inflačnímu cíli.  

Jen pro představu, Česká národní banka ještě loni na jaře odhadovala, že průměrná míra inflace v roce 2023 dosáhne 4,1 procenta. V létě už svůj odhad posunula na 9,5 a v aktuální prognóze ze začátku února očekává pro letošní rok inflaci na úrovni 10,8 procenta. Podobně ministerstvo financí loni v dubnu odhadovalo inflaci pro rok 2023 na 4,4, v srpnu na 8,8 a letos v lednu na 10,4 procenta.  

Podle aktuální prognózy ČNB bychom se už na přelomu prvního a druhého kvartálu měli dočkat poklesu meziroční inflace pod 10 procent a na začátku příštího roku dokonce pod pět procent. Únorová data však zatím naznačují, že inflace se hodlá na dvouciferných hodnotách držet.   

 

Míra inflace v Česku (skutečnost a predikce, průměr za celý rok v %)  

Instituce

Skutečnost 2022

Predikce 2023

Predikce 2024

ČNB

15,1

10,8

2,1

Ministerstvo financí

15,1

10,4

n.a.

Zdroj: ČNB, Ministerstvo financí

 

Zpracoval hlavní analytik společnosti Wonderinterest Trading s.r.o.  

Roman Vykouřil

Jednatel

Roman Vykouřil po vystudování Střední školy technické a ekonomické v Brně získával zkušenosti na pracovních stážích v Anglii, Švýcarsku, Rakousku a Německu (2013-2015).

Následně se uplatnil v zákaznických službách a CRM jako referent a následně i manažer klientského servisu v oboru investičních služeb. Od počátku roku 2020 vede společnost Wonderinterest Trading s.r.o. Ta je vázaným zástupcem obchodníka s cennými papíry, společnosti Wonderinterest Trading Ltd, se sídlem na Kypru.


Wonderinterest Trading s.r.o.

Wonderinterest Trading s.r.o., držitel registrace vydané Českou národní bankou, propaguje investiční služby zastoupeného obchodníka, společnosti Wonderinterest Trading Ltd, zprostředkování uzavření smlouvy mezi investiční společností a zákazníkem, a poskytuje administrativní a technickou podporu těmto investičním službám.

Více informací na https://wonderinteresttrading.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

11.04.2024  Výnos dluhopisů v lednu vyskočil z prosincových 7,45 % na 8,43 % Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
10.04.2024  Inflace se drží na 2,0 %. Stále máme ale inflaci nižší než Eurozóna Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
02.04.2024  Japonský jen se dostal na 34leté minimum, zatímco dolar vládne David Matulay (InvestingFox)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688