Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  13.03.2023 06:03:13

Ještě nikdy žádná společnost nevykázala takový zisk - Saudi Aramco vylepšila žebříček

Již přes 3 roky je veřejně obchodovanou společností světově největší ropná společnost Saudi Aramco. Nicméně spíše symbolicky, když saúdskoarabský stát ze svého vlastnictví mezi investory zatím pustil jen sotva 1,7 % akcií firmy. Každopádně například v posledních týdnech se denně na burze v Rijádu zobchoduje cca 2-7 mil. akcií firmy tedy v přepočtu za zhruba 380 - 1 380 mil. korun. Po loňském výrazném cenovém vzedmutí akcií Saudi Aramco zejména v první polovině roku se titul následně cenově navrátil k obvyklostem roku 2021. V pátek zakončil na 32,80 SAR, což firmu oceňuje na 7,22 bil. SAR. V přepočtu tedy na 1,92 bil. USD, čímž Saudi Aramco zůstává druhou nejcennější obchodovatelnou společností na světě po Applu. Kalifornskou společnost investoři aktuálně oceňují na 2,36 bil. USD.

Historický vývoj akcií Saudi Aramco

 

V sobotu ropný gigant zveřejnil hospodářské výsledky za celý rok 2022. Zatímco již v roce 2021 firma vydělala rekordních 110 mld. USD, loni rekord posunula o 46 % na 161,1 mld. USD. V přepočtu tedy téměř 3,6 bil. korun. Pro porovnání příjmy domácího státního rozpočtu loni dosáhly méně než poloviny, resp.1,62 bil. korun. K rekordnímu hospodaření ropné firmy přispěly vyšší ceny energií, nárůst prodaných objemů a lepší marže u rafinovaných produktů.

Připomenout lze, že rekordní zisky loni vytvořily také konkurenční společnosti jako britská BP či Shell nebo zámořský gigant Exxon Mobil. Ten loni meziročně zvýšil zisk ještě výrazněji o 142 %, nicméně 55,7 mld. USD je v porovnání se Saudi Aramco zhruba jen třetinou.

Dividenda i akcie navíc

Saúdskoarabská firma v návaznosti na zisk v posledním loňském čtvrtletí navýšila mezikvartálně o 4 % dividendu, resp. akcionářům rozdělí v souhrnu 19,5 mld. USD (0,3326 SAR/akcii). Za celý rok se tak suma dividend rozroste na 75 mld. USD. Vedle toho firma hodlá rozdělit akcionářům za každých držených 10 akcií jednu „bonusovou“. Tento záměr představenstva ještě podléhá schválení valnou hromadou.  

Rekordní investice

Saudi Aramco loni téměř o pětinu meziročně navýšila investice na rekordních 37,6 mld. USD. Letos mají doznat nového firemního maxima, když mají činit mezi 45-55 mld. USD.Pokračovat má díky tomu také realizace plánu na podporu dlouhodobé produktivity saúdskoarabských ložisek, resp. cíl na zvýšení těžby ropy společnosti na denních 13 mil. barelů do roku 2027.

Loni v říjnu firma založila fond udržitelnosti ve výši 1,5 mld. USD, který bude investovat do technologií potřebných pro udržitelný rozvoj - na podporu stabilní a inkluzivní energetické transformace. Fond plánuje investovat do technologií, které podpoří ohlášené ambice společnosti v oblasti čistých nulových emisí do roku 2050 v jejích stoprocentně vlastněných společnostech. Investovat bude i do vývoje nových paliv s nižšími emisemi uhlíku.

Zmínit také lze, že loni v listopadu byla uzavřena dohoda o společném rozvoji mezi společností Saudi Aramco a tamním ministerstvem energetiky o výstavbě jednoho z největších plánovaných středisek pro zachycování a ukládání uhlíku na světě ve městě Jubail. Do roku 2027 má zvládnout ročně ukládat až 9 mil. tun oxidu uhličitého.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688