Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  11.03.2023 16:10:38

Krach Silvergate neustála jedna z největších bank ve Spojených státech Amerických, Silicon Valley Bank (SVB). Signature Bank možnou další obětí

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank.cz

Dobrovolná likvidace Silvergate

Poté, co banka Silvergate ve středu oznámila dobrovolnou likvidaci své kryptografické divize, ocitnul se kryptografický trh pod další vlnou výprodejů. Situaci ještě umocnily problémy banky Silicon Valley Bank (SVB). Ty se nakonec ukázaly být větší, než mohla SVB zvládnout, když se jí nepodařilo obstarat kapitál na pokrytí ztráty ve výši 1,8 miliardy dolarů. V pátek proto Federální společnost pro pojištění vkladů (Federal Deposit Insurance Corporation; FDIC) uvalila na SVB nucenou správu, což neznamenalo pro trhy nic jiného než to, že SVB oficiálně zkrachovala a nucený správce nyní dohlíží na vypořádání pohledávek a závazků. Zároveň zřídila speciálního zmocněnce, u kterého se mohou klienti SVB přihlásit o výplatu svých vkladů až do výše čtvrt milionu dolarů (250000 dolarů).

Krach Silicon Valley Bank

SVB se dostala do problémů poté, co její akcie v týdnu prudce klesly. V průběhu čtvrtka se jejich hodnota propadla o 60 % a obchodování s nimi bylo pozastaveno. Obnoveno bylo opět v pátek, ale ještě před oficiálním zahájením obchodování se propadly o dalších 44 %. Tak výrazné propady byly spouštěčem pro spoustu startupových společností, které začali houfně přesouvat svůj kapitál do jiných bank. Stejně se zachovali také investoři rizikového kapitálu. SVB se v posledních letech zaměřila převážně na správu technologických startupů a rizikového kapitálu. To v době býčího trhu banku vyšvihlo mezi největší bankovní domy v USA. SVB byla 16. největší bankou v USA, když hodnota jejích aktiv činila ke konci loňského roku 212 miliard dolarů. Banka poskytovala financování zhruba polovině společností z technologického odvětví. Toto odvětví se vyznačuje vysokou mírou spolufinancování rizikovým kapitálem. A to se stalo SVB osudným. Příliš velké zastoupení rizikového kapitálu na celkové struktuře aktiv SVB bylo smrtící. 

Dlouhotrvající medvědí trh ve světě kryptografie znamenal notné snížení hodnoty drženého a spravovaného kapitálu. Přičtěme-li k tomu pád projektů jako kryptoburza FTX či pád kryptobanky Silvergate a úprk klientů po oznámení finančních problémů, tak získáme přímou cestu k rychlému úpadku SVB. Krach SVB tak je právem označován za největší krach banky od hypoteční krize v roce v roce 2008.

Krach SVB se může negativně dotknout kryptografické společnosti Circle, která měla v době krachu v této kalifornské bance uloženou nezveřejněnou částku svých rezerv. Předpokládá se však, že ze všech kryptografických společností byla právě firma Circle tou, která měla vůči SVB největší expozici.

Signature Bank možnou další obětí

Jako další banka na řadě, která by mohla v brzké době oznámit výraznější ekonomické problémy, se zdá být Signature Bank. Vzhledem k omezené škále bankovních institucí, které by byly nakloněné kapitálu a vkladům souvisejících s kryptografickými projekty, převedla většina dnes již bývalých klientů bank Silvergate a SVB svá aktiva právě do Signature Bank. A i přesto, že společnost Signature v prosinci oznámila, že zmenšuje své vklady vázané na krypto, nový příliv klientů by mohl tento plán ve výsledku úplně zvrátit. 

Příliv nového rizikového kapitálu v průběhu pátku se navíc hned propsal do hodnoty akcií společnosti Signature Bank, které znamenaly propad o více než 20 %. Tak výrazný propad hodnoty akcií během pár hodin donutil zástupce Signature Bank prozatím zastavit obchodování s těmito akciemi. Více tak napoví opětovné zahájení obchodování v pondělí. Odborníci se sice nedomnívají, že by se mohl spustit výraznější dominový efekt, který následoval v roce 2008 po krachu banky Lehman Brothers, ale minimálně pod Signature Bank se pevná zem ještě aktuálně otřásá.

Propad kryptografického trhu

Události posledního týdne zase notně ochladily navracející se mírný optimismus na kryptografický trh. Podle údajů společnosti CoinMarketCap se tržní kapitalizace za posledních pět dní od pondělí do pátku propadla o zhruba 121 miliard dolarů, když na začátku týdne ještě činila 1034 miliardy dolarů. V pátek byla hodnota tržní kapitalizace jen necelých 913 miliard dolarů. Stranou nezůstaly ani kryptoměny. Nejstarší a největší kryptoměna, podle tržní kapitalizace, bitcoin, se propadla od začátku týdne zhruba o 3000 dolarů. Týden začínala kurzem kolem 22800 BTC/USD. V průběhu pátku se pak bitcoin podíval i pod úroveň 19800 BTC/USD.

Aktuálně to vypadá, že díky víkendu se situace stabilizovala. Kurz bitcoinu vůči dolaru se zase pohybuje nad 20000 dolary. Akciové trhy jsou uzavřeny, takže se může celý kryptografický sektor alespoň na chvíli trochu nadechnout.

Graf kurzu bitcoinu v 10. týdnu | zdroj CoinBank Trader

Jak se bude vyvíjet situace v příštím týdnu, lze jen stěží odhadovat. Trhy zřejmě velmi ovlivní situace kolem Signature Bank. Pokud ta se uklidní, lze předpokládat opětovný postupný návrat optimismu na kryptografické trhy. Situace Signature Bank je přece jen nepatrně odlišná od zkrachovalých bank Silvergate a Silicon Valley Bank. V případě dvou zkrachovalých bank se jednalo s největší pravděpodobností o manažerská selhání, kdy banky nedostatečně diverzifikovaly své zdroje a investice. Zástupci Signature Bank si toto velké riziko koncem loňského roku uvědomili a začali pracovat na nápravě. Příští týden pak bance nejspíš ukáže, jestli si potenciální budoucí rizika uvědomili včas a jestli jejich preventivní kroky byly dostatečné.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
15.04.2024  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688