Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  11.03.2023 10:11:03, aktualizováno 12.03.2023 10:08:41

Kauza Harvardského průmyslového holdingu má nabrat nový směr. Firma vzniklá z Harvardských investičních fondů chce vystoupit z likvidace

(Zpráva byla aktualizována informací o rozhodnutí soudu o zrušení likvidace.)

Loni na podzim to bylo již čtvrt století, co společnost Harvardský průmyslový holding (HPH) vstoupila do likvidace. Tedy společnost, která předtím v roce 1996 vznikla sloučením Harvardských investičních fondů a Sklo Unionu. Přestože se nejprve zdálo, že akcionáři se následně nejpozději do konce minulého století dočkají výnosu z likvidace, kauza naopak rychle nabrala směr „nekonečného příběhu“. Koženého firma HCMW, která měla tehdy po veřejné soutěži jako vítězná za majetek HPH zaplatit 10 mld. , tak neučinila. Přesto však Viktor Kožený žádný majetek nevrátil, před akcionáři zkrátka zavřel dveře. Zda to předem plánoval či své sehrály tehdejší neúspěšné investice do kupónové privatizace v Ázerbájdžánu, se po pravdě asi nikdy nedozvíme. Každopádně aktiv pocházejících původně z Harvardských fondů „běhá“ po světě stále nemalé množství. Jak jsme naposledy vloni popisovali, do HPH se první významnější majetek již vrátil. A jak se nyní ukázalo, nezůstalo jen u něj.

Aktuální pozvánka na letošní valnou hromadu poodkryla další dění v HPH, potažmo také překvapila plány o novém směrování firmy. Každopádně již loni na valní hromadě zaznělo, že pod kontrolu HPH se dostal další návazně vlastně asi nejvýznamnější majetek – společnost Daventree Trustees, resp. tedy touto kyperskou firmou ovládané tzv. Trusty. Novinkou je, že kyperský soud odvolal tzv. nuceného správce trustů, potažmo HPH pak odvolala z funkcí dosavadní ředitele. Jmenován novým ředitelem Daventree Trustees nebyl nikdo z vedení HPH, nýbrž Vlastimil Jiřík. Tedy největší akcionář HPH, který v posledních letech svými hlasy vlastně vždy ovládl rozhodování valné hromady.

Čtěte také: Valná hromada Harvardu obměnila vedení společnosti

V návaznosti na ovládnutí Trustů se HPH stala také majitelem slovenské společnosti TASS Holding. Ta přes svou dceřinou firmu vlastní společnost Union Lesní Brána. Tedy prakticky jedinou domácí výrobní firmu, která v propojení s HPH v mezičase zůstala. Firma se v Dubí dlouhodobě úspěšně zaobírá výrobou tepelněizolačních a zvukověizolačních rohoží a desek ze skleněných vláken pod značkou ROTAFLEX.

HPH oznámila, že v rámci zjednodušení vlastnické struktury chce zmiňovanou společnost TASS Holding sloučit do HPH. Tato fúze má být navíc součástí mnohem významnějšího kroku – vystoupení HPH z likvidace. Firmě se loni podařilo získat blokovaných přes 20 mil. USD, nicméně akcionáři si na ně „sáhnout“ nemohou. Zkrátka vzhledem k celé řadě sporů o další majetek je konec likvidace stále v nedohlednu, přestože na druhou stranu likvidátoři hovoří o snaze dohodou je smírem uzavřít. Nicméně právě v tomto ohledu se obávají možného budoucího příp. napadení ze strany některých akcionářů. Kroky o vlastně obchodních dohodách by chtěli právě přenést na představenstvo, resp. na posvěcení valnou hromadou. A to je možné, když společnost bude v běžném režimu, tedy mimo likvidaci.

Otevřít to má navíc akcionářům právě dřívější cestu k penězům. Likvidátoři i představenstvo zkrátka v ukončení likvidace vidí následnou možnost vyplatit akcionářům zálohu či podíl na vlastních zdrojích společnosti. Tedy aniž by jinak nejspíše museli čekat až na dokončení likvidace.

Ke zrušení likvidace se již vyslovil soud, jak dál se společností, bude záležet vlastně již jen na akcionářích. Společnost HPH totiž bez bližších podrobností uvedla, že již počátkem letošního roku nabylo právní moci rozhodnutí soudu, které zrušilo rozhodnutí valné hromadyroku 1997 o vstupu společnosti do likvidace.

Za rok 2022 zisk přes 683 miliónů korun

Díky zmiňovanému získání majetků vykázala HPH za loňský rok výrazný účetní zisk. V kontextu dřívějších opravných položek k daným aktivům nedaňový. Valná hromada má v rámci schválení účetní závěrky část zisku použít k uhrazení minulých ztrát, resp. zbývajících zhruba 604 mil. ponechat na účtu nerozděleného zisku.

I přes zmiňované získání kontroly nad společností Daventree Trustees se z dosud zveřejněných materiálů vlastně akcionáři nadále nic nedozvěděli o majetku v Trustech. Opakován je pouze přetrvávající právní boj například o 12,1 mil. USDLucembursku, 23,6 mil. USD z prodané vily v Aspenu či 100 mil. vztahujících se k HC&C, tedy původně správcovské společností Harvardských fondů. Každopádně ale zpráva likvidátorů zmiňuje, že vyhlížené další majetky by násobně mohly překonat loni získaná aktiva, resp. přesáhnout 1,5 mld. .

Závěrem snad již jen doplnit, že zmiňované setkání akcionářů HPH je tradičně naplánováno do hotelu Olšanka v Praze. Tentokrát na úterý 4. dubna od 14 hodin.

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688