Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  10.03.2023 16:56:57

V závěru týdne zachvátila trhy vlna nervozity (Komentář)

Únorový vývoj tuzemských spotřebitelských cen skončil mírně nad tržním konsensem (16,6 % y/y), když meziroční růst zpomalil z lednových 17,5 % na 16,7 %. Meziměsíčně tak ceny vzrostly o 0,6 %, resp. 0,8 % po sezonním očištění, a to po lednových 6 % poznamenaných odezněním vlivu úsporného tarifu. Meziměsíční dynamika jádrových cen v únoru zrychlila o necelých 0,2 pb. na 0,73 % a implikuje tak stále robustní poptávkové inflační tlaky v tuzemské ekonomice. Ve směru pomalejšího odeznívání těchto tlaků budou zřejmě i nadále působit napjatý trh práce a zvýšená inflační očekávání. To povede k tomu, že inflace podle nás po většinu roku zůstane dvojciferná a v průměru bude letos činit více jak 10 %. Detailněji jsme se tomu věnovali zde: https://bit.ly/CPI_Feb23_CZ.

Tuzemská průmyslová produkce v lednu zaostala silně za očekáváními, když výroba aut meziměsíčně klesla o téměř 8 %, v meziročním vyjádření však stále přispívá nejvýznamněji k průmyslové výrobě, resp. brání hlubšímu poklesu (-1,4 % y/y WDA). Vyhlídky pro únor navíc v souvislosti se zhoršenou dostupností výrobních komponentů dle dostupných informací nejsou nijak zářivé. Více najdete zde: http://bit.ly/3T3tYn0. Z řady tuzemských dat dále tuzemský vývoj průměrné mzdy ve Q4 22 – zveřejněný začátkem týdne – ukázal mezičtvrtletní růst kupní síly průměrné mzdy (+1,1 %). Více jsme se tomu věnovali zde: https://bit.ly/41PRgkg.

Česká koruna během týdne relativně konzistentně oslabovala a v průběhu týdne oslabila vcelku o 0,7 %. Podobně na tom byl i maďarský forint (o 0,8 %), zatímco polský zlotý posílil (o 0,7 %). Korunové sazby po dnešní inflaci ještě prohloubily vytrvalý pokles zaznamenaný během týdne a ve srovnání s tím předchozím jsou o více jak 34 bb. níže.

Americká ekonomika v únoru přidala 311 tis. nových pracovních míst v nezemědělském sektoru, což bylo výrazně nad konsensem trhu, který činil 225 tis. Míra nezaměstnanosti však mírně vzrostla o 0,2 pb. i vlivem vyššího počtu uchazečů o práci, zatímco mzdy skončily s meziměsíčním růstem o 0,2 % pod očekáváními. Mírně smíšený obrázek ohledně tamního stále napjatého trhu práce přidal na volatilitě na trzích, které se v závěru týdne ocitly v menším chaosu s ohledem na dění kolem jedné z větších amerických bank (Silicon Valley Bank). S ohledem na smíšený signál bude zřejmě více směrodatným údajem pro Fed až v příštím týdnu zveřejněná americká inflace za únor.

Impulsem pro globální trhy bylo uprostřed týdne také dvoudenní vystoupení šéfa americké centrální banky J. Powella, jehož silně jestřábí rétorika, byť svá vyjádření v druhém dni mírně zředil, vedla ke stupňování sázek na další zvyšování sazeb Fedu. Tržní ocenění v průběhu týdne implikovalo terminální sazbu až na 5,7 %, nicméně po událostech v závěru týdne, které na trzích vyvolaly značnou míru nejistoty, tyto sázky dramaticky klesly. Nyní tržní kontrakty implikují vrchol na zhruba 5,3 %. K největšímu posunu však došlo v očekáváních po dosažení vrcholu během léta, kde budoucí kontrakty implikují následný pokles až na 4,8 % již na začátku příštího roku (oproti 5,4 % uprostřed týdne).

Závěr týdne zachvátila trhy vlna nervozity v souvislosti s obavami ohledně solventnosti jedné z větších amerických bank(SVB).Investoři ve velkém začali utíkat do náruče relativně bezpečných státních dluhopisů.Dolarové sazby klesly a výrazně tak korigovaly nárůst z průběhu týdne a v týdenním srovnání jsou až o zhruba 30 bb. níže dle splatnosti. Eurové sazby zaznamenaly mírnější pokles o 15-21 bb. dle splatnosti. Dolar po americkém NFP reportu výrazně oslabil vůči euru a odevzdal tak všechny zisky z průběhu týdne, v týdenním srovnání je tak významně slabší o 0,6 %.

Autor: Kevin Tran Nguyen

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

08.04.2024Akciové trhy: Nový týden začal na pozitivní vlně - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.10.2023Klidný závěr týdne na devizových trzích (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.01.2023Závěr týdne již byl na devizových trzích v poklidu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688