Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Energie  |  10.03.2023 14:07:27

Skvělá zpráva pro českou moderní energetiku. Stát podpoří výstavbu 200 tisíc fotovoltaických elektráren a rozvoj komunitní energetiky

První projev nového ministra životního prostředí Petra Hladíka po uvedení do čela resortu předznamenává výraznou vzpruhu pro rozvoj obnovitelných zdrojů energie v Česku, zvýšení energetické bezpečnosti a soběstačnosti a urychlení dekarbonizace české ekonomiky. Hladík označil ministerstvo životního prostředí za klíčový resort pro dekarbonizaci Česka a rozvoj moderní energetiky. Při uvedení Petra Hladíka do funkce podpořil rozvoj solární energetiky také předseda vlády: stát podle premiéra Petra Fialy (ODS) podpoří v průběhu příštích dvou let výstavbu 200 tisíc fotovoltaických elektráren.

Pro srovnání, v loňském roce stát podpořil přes 50 tisíc nových fotovoltaických elektráren a v letošním roce očekává až 100 tisíc nových zájemců o instalace malých fotovoltaik na domech. Vládní koalice upravila také své programové prohlášení do podoby, která slibuje ještě vyšší akceleraci výstavby obnovitelných zdrojů v Česku.

„Věřím, že dlouho očekávané jmenování Petra Hladíka ministrem životního prostředí představuje potřebný impuls pro rozvoj české moderní energetiky. Je nepochybně pozitivní, že Hladík rozvine plány Mariana Jurečky na podporu 100 tisíc nových fotovoltaik jen v letošním roce do rovnou dvojnásobného počtu do roku 2025 . Solární energie představuje dostupný a osvědčený zdroj levné, čisté elektřiny takřka pro každého a její urychlený rozvoj pomůže Česku naplnit svůj potenciál v moderní energetice,“ komentuje plány nového ministra programový ředitel svazu Martin Sedlák.

Svaz moderní energetiky vítá také doplnění programového prohlášení vlády v minulém týdnu, ve kterém se koalice zavázala k úpravě národní energetické legislativy směrem k lepšímu zajištění dostupnosti a bezpečnosti dodávek energií. Vláda chce například pracovat na zjednodušení instalací všech typů obnovitelných zdrojů a nastavení podmínek pro zavedení nových prvků, které pomohou k lepší integraci zelené energetiky (agregace, flexibilita, akumulace). Pozitivní je také rozšíření programového prohlášení o podporu komunitní energetiky, která představuje jeden z klíčových prvků pro zajištění levnějších a stabilnějších energií pro české domácnosti i firmy.

„Výslovná podpora komunitní energetiky a urychlení výstavby obnovitelných zdrojů bez ohledu na jejich typ představuje velmi pozitivní signál pro investory do nových zdrojů. Jednoznačné stanovisko vlády je třeba překlopit do konkrétních změn zákonů, nových metodik, které pak reálně povedenou k rychlejší výstavbě obnovitelných zdrojů a pro Česko zajištění stabilní a bezpečné energetiky,“ dodal Martin Sedlák.

Svaz moderní energetiky sdružuje nejvýznamnější oborové asociace moderní energetiky i klíčová výzkumná univerzitní centra. Díky průřezovému zastoupení expertů umí Svaz nabídnout ucelený pohled na možnosti rozvíjejícího se oboru nové nízkouhlíkové energetiky. Svaz má za cíl proaktivně vstupovat do české i evropské debaty o možnostech proměny energetiky. Zároveň přináší klíčové impulsy, které zajistí přední pozici ČR v oblasti vývoje a výroby progresivních technologií. Právě k příležitostem, které se v oblasti přechodu na nízkouhlíkovou energetiku otevírají, chce v Česku vést širokou diskuzi zaměřenou na prosazení opatření, které podpoří samovýrobu elektřiny, rozvoj akumulace energie, posílí možnosti společné výroby elektřiny a tepla, implementaci chytrých sítí, elektromobility nebo nových prvků v rámci energetického trhu přicházejících s digitalizací.

11.03. 20:43  Tak hurá! (Ing.Roman Mysík)
11.03. 14:30  dotační peklo (alan)
11.03. 11:37  dotační peklo (beeblebrox)
11.03. 06:34  Další tunel (Mamlasman)
10.03. 21:34  Další tunel (Tomas)

Okomentovat na facebooku









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688