Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  10.03.2023 12:51:59

Ochlazování realitního trhu, ztráta náskoku Tesly a nic moc roky pro akcie - Perly týdne

Jonathan Golub z Credit Suisse se domnívá, že inverze výnosové křivky nemusí ještě znamenat přicházející recesi v americké ekonomice. Pro akcie ale podle něj následující rok dva budou spíše nic moc. Doug DeMuro hovoří o poklesu náskoku Tesly před konkurencí, BofA sleduje ochlazování globálního realitního trhu.

Tesla ztrácí náskok: Automobilový expert Doug DeMuro připomněl na Yahoo Finance, že Tesla přišla s Modelem S už více než před deseti lety. Tehdy tento vůz představoval obrovský technologický náskok před konkurencí. „Nebyl způsob, jak Teslu dohonit“. Ale během deseti let firma nepřišla s žádným dalším přelomovým modelem. A konkurence jí dohání.

Expert tedy míní, že Tesla může ztrácet svou konkurenční výhodu. Nenabízí totiž už jako jediná elektromobil se skutečně velkým dojezdem. A jako jediná elektromobil, který by měl skutečně schopného asistenta řízení. Výhodu jí podle DeMura nepřináší ani Cybertruck, protože s elektrickými vozy v této kategorii už přišel Rivian, či Ford.

Tesla tedy měla výhodu, které se těší první firmy na trhu. Tu ale ztrácí, i když „stále má velmi silnou značku a zájem lidí“. Která automobilka přitom pro ni představuje největší konkurenci? DeMuro míní, že to záleží na rozdílných segmentech na trhu. Například zmíněný Rivian jí může hodně konkurovat v oblasti trucků, ale nepředstavuje konkurenci u jiných modelů. Polestar zase představuje konkurenci pro Model 3, ale nenabízí nic v segmentu SUV.

Tradiční automobilky se podle experta nyní věnují elektromobilům s intenzitou, která nemá v historii obdoby. A zřejmě budou nakonec pro Teslu tím hlavním konkurentem. Společnosti Lucid expert zase tak nevěří, za velkou konkurenci ale považuje třeba elektrický Mustang od Fordu. Právě tato automobilka spolu s GM budou pravděpodobně v následujících letech „bušit na dveře Tesly“.

Odklon od piva: Na vyšší ceny piva Američané v posledních měsících reagují nižší spotřebou tohoto nápoje. Tvrdí to na Yahoo Finance a přikládají následující graf. Ukazuje, jak rostou ceny meziročně u nejvýznamnějších značek. Bill Newlands, který stojí v čele Constellation Brands, k tomu uvedl, že pivo je „docela rezistentní vůči recesi“. Na Yahoo ale hovořili o rostoucí popularitě nealkoholického piva, které je zřejmá zejména u mladší generace.

1

Zdroj: Yahoo Finance

Globální reality chladnou, ale někde stále cenový růst: BofA v následujícím obrázku srovnává vývoj cen nemovitostí ve vybraných zemích. Meziroční pokles je nyní nejhlubší na Novém Zélandu a ve Švédsku, kde dosahuje 13 %. Na druhém konci spektra se nachází Spojené státy, kde sice tempo růstu ochlazuje, ale stále se drží v pozitivních číslech. To vše po období vysokého tempa růstu, které dosahovalo dvojciferných čísel a na zmíněném Novém Zélandu dokonce více než 30 %:

perly 2

Zdroj: Twitter

Recese nebude: Jonathan Golub z Credit Suisse hovořil na CNBC o široce rozšířeném názoru, podle kterého je inverze výnosové křivky spolehlivým indikátorem přicházející recese. Pokud se totiž v minulosti dostaly výnosy dlouhodobých obligací pod výnosy těch krátkodobých, recese se ve většině případů skutečně dostavila. A jelikož i nyní je výnosová křivka již delší dobu v inverzi, vede to řadu expertů k predikcím ekonomického poklesu.

Golub ale s uvedeným pohledem úplně nesouhlasí. Poukazuje na to, že z trhů futures se dá určit, kdy se podle investorů výnosová křivka dostane zpět z inverze. Tedy kdy výnosy dlouhodobých dluhopisů převýší výnosy krátkodobých. V minulosti podle Goluba inverze trvala půl rokurok a půl. Nyní ale trhy predikují, že přetrvá až do počátku roku 2026. „To je mimořádné“, řekl stratég. S tím, že taková situace znamená, že podle trhů nezačne recese dříve, než někdy ke konci roku 2025.

V následujícím roce, či dvou bude podle experta inflace mezi 3,5 – 4 % a nezaměstnanost se v USA bude pohybovat mezi 3 – 4 %, což je velmi nízko. Ekonomický růst bude podle stratéga dosahovat asi 1 %, což „není nijak vysoko, ale nejde o recesi“. Takové prostředí se nedá ani vzdáleně přirovnávat ke stagflaci sedmdesátých let, kdy inflace i nezaměstnanost dosahovaly dvojciferných čísel. Golub míní, že budoucí dva roky budou s ohledem na popsanou charakteristiku dobré pro investice do krátkodobějších vládních dluhopisů, ale „nic moc pro akcie“.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:37  Akciové trhy: Evropské indexy výrazně ztrácí - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688