Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  10.03.2023 11:02:08

Evropské banky propadají. Šíří se nákaza, spuštěná problémy SVB Financial. Důvodně?

Aktualizováno

Do evropského finančního sektoru se přenášejí obavy, vyvolané otřesem americké technologické banky SVB Financial, jejíž akcie na Wall Street reagovaly propadem o 60 procent a obchodování bylo i pozastaveno. Propad pokračuje v premarketu o dalších zhruba 28 % k hladině 77 USD/akcie. Dnes vidíme v Evropě propad sektorový index bank Euro Stoxx Banks index o více jak 8 %, banky Societe Generale, HSBC, ING Groep nebo Commerzbank o více jak 5 %. Analytici a stratégové ale vyzívají ke schlazení emocí. O co tedy jde?

Večer: Největší krach banky v USA od finanční krize 2008: SVB Financial padla, 

Problémy relativně malé americké technologické banky (SVB) spustily globální výprodej rizikových aktiv a propad primárně amerických výnosů. „Růst averze k riziku tak tentokrát nevede k automatickému propadu eurodolaru, neboť počátek problémů je v americkém finančním sektoru,“ poznamenávají analytici ČSOB.

Tato technologická banka oznámila vynucené navýšení kapitálu, které má pomoci vykrýt ztráty, spojené s prodeji dluhopisů. Firma v dopise, podepsaném CEO Gregem Beckerem, ifnormuje, že transakce, jejímž obsahem byly odprodeje dluhopisů v objemu kolem 2,1 miliardy dolarů, vyústí ve ztrátu po zdanění kolem 1,8 miliardy dolarů a firma potřebuje doplnit kapitál o zhruba 2,25 miliardy dolarů. To hodlá učinit skrze prodeje mixu běžných i preferenčních akcií. Investiční fond General Atlantic už přislíbil podíl na navýšení v objemu 500 milionů amerických dolarů.

Právě struktura akcionářů banky je jiným pohledem na vyvolanou nervozitu. 11,25% podíl v SVB drží Vanguard, 8,05 % BlackRock. Následují s 5,22 % State Street, 4,25 % má JP Morgan, necelá 3 % Invesco, následována více než 2,5% podílem Franklin.

Vývoj akcií SVB Financial (klikněte pro přechod na interaktivní graf Patria.cz):

SVB Financial

Ve škatulce „available-for-sale“ cenných papírů byly na konci posledního loňského kvartálu zejména americké Treasuries, vyplývá z regulatorních hlášení pro Americkou komisi pro cenné papíry SEC. Banka také reportovala papíry držené do splatnosti v objemu kolem 90 miliard amerických dolarů.

Americká centrální banka Fed v loňském roce začala agresivně zvyšovat úrokové sazby a to vyústilo v propad hodnoty dluhopisů. Nejvíce u těch, které mají nejdále do splatnosti. SVB uvedla, že výnosy z prodejů reinvestuje do aktiv s kratší splatností. Banka odkazuje ve své rétorice vedle úrokových sazeb také na „vystupňovanou spotřebu hotovosti u klientů“.

Firma významně investuje do startupového odvětví, je bankou pro zhruba polovinu americké startupové technologické scény, za kterou stojí venture kapitál (viž výše reakce General Atlantic). Komentáře se včetně analytika Patria Finance Branislava Sotáka shodují, že tato událost americkým finančním systémem neotřese a potenciálně horší problémy jsou jinde.

Respektovaný stratég Mohamed El-Erian také konstatoval, že „riziko šíření nákazy a systémové riziko může být dobře stabilizováno skrze řízení bilance banky“.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688