Okénko investora  |  10.03.2023 10:44:26

Spotřebitelské ceny zmírnily svůj meziroční růst

„Inflaci nám pomáhá krotit silný kurz koruny. Naopak nedostatečná konkurence na některých trzích umožňuje další zdražování. Lidem přitom výrazně klesají reálné příjmy a rovněž dochází ke znehodnocování životních úspor domácností,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Z meziročního pohledu dosáhla míra inflace v únoru na úroveň 16,7 procenta. To bylo o 0,8 procentního bodu méně než v lednu. Inflace je však stále extrémně vysoká, což snižuje kupní sílu úspor domácností a vede k poklesu reálných příjmů drtivé většiny obyvatel. V důsledku vysoké inflace tak dochází k poklesu životní úrovně v naší zemi.

V únoru došlo k meziročnímu zvýšení ceny elektřiny o 32,0 procenta a ceny zemního plynu o 74,3 procenta. Přestože se jedná o nižší nárůsty než v lednu, tak vysoké ceny energií stále výrazně zatěžují rozpočty domácností i firem. Zdražují rovněž nájmy, vodné, stočné, tuhá paliva, teplo a teplá voda, takže ceny v oddíle bydlení měly nadále nejvyšší vliv na meziroční růst cenové hladiny.

Situace je rovněž znepokojivá u potravin. Prudké zdražení je evidováno u rýže (+31,9 procenta), mouky (+36,1 procenta), vepřového masa (+31,1 procenta), mléka (+39,5 procenta) a cukru (+75,1 procenta). Doslova astronomický růst ceny o 95,2 procenta byl zaznamenán u vajec, což bylo způsobeno ptačí chřipkou. V následujících měsících by se měla situace zlepšovat u ovoce a zeleniny, a to díky dovozu nové úrody z jihu Evropy. Naopak u masa lze očekávat další zdražování kvůli redukci některých evropských chovů.

Ještě vyšší inflaci brání silný kurz koruny, který zlevňuje dovoz do České republiky. Naopak nedostatečná konkurence na některých trzích může umožňovat další zdražování. Proto je důležité, aby Úřad pro ochranu hospodářské soutěže výrazně navýšil počet kontrol kvůli zajištění dobře fungujícího tržního prostředí v naší zemi.

Ing. Štěpán Křeček, MBA

Pracuje na pozici hlavního ekonoma u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu makroekonomických analýz a strategických podkladů. Je autorem populárního podcastu Offline Štěpána Křečka, který si již poslechly statisíce lidí. Rovněž se věnuje komunikaci s veřejností a médii. Aktuálně patří mezi nejcitovanější české ekonomy.





BH Securities a.s.

BH Securities je licencovaný obchodník s cennými papíry a člen Burzy cenných papírů Praha a.s. Společnost byla založena v roce 1993, krátce po vzniku kapitálového trhu v České republice.

Dnes je BHS jedním z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry na českém kapitálovém trhu a individualizované investiční služby bez změny jména či přístupu poskytuje kontinuálně již téměř 30 let.

BHS nabízí široké portfolio investičních služeb. Vedle obchodování na kapitálových trzích jsou to především správa aktiv a individuálních portfolií (asset management), fondy kvalifikovaných investorů, emise a obchodování s dluhopisy, podílové fondy či investiční zlato.

Více informací naleznete na: www.investice.cz/ nebo na: www.bhs.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Čt   9:26  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688