consilium.europa.eu (Rada EU)
Měny-forex  |  10.03.2023 09:23:39

„Evropské úspory by měly směřovat na podporu růstu“ – komentář předsedy Evropské rady, předsedkyně Evropské komise, předsedy Euroskupiny, prezidentky ECB a prezidenta EIB

Evropská unie je odhodlána urychlit svou ekologickou a digitální transformaci. Naše dnešní rozhodnutí ovlivní budoucí generace. Neseme kolektivní odpovědnost za to, abychom rozhodli správně.

Vytvoření průmyslových odvětví s nulovými čistými emisemi, posílení technologické konkurenceschopnosti a diverzifikace dodavatelských řetězců budou mít zcela zásadní význam pro trvalou prosperitu a strategickou suverenitu Evropy v nadcházejících desetiletích.

Potřeby financování jsou obrovské a jeho největší část bude muset pocházet ze soukromého kapitálu. Úkolem veřejných investic je udávat směr politiky a podněcovat masivní příliv soukromého kapitálu, mimo jiné prostřednictvím zapojení skupiny Evropské investiční banky a národních podpůrných bank.

Od svého vzniku před 30 lety jednotný trh podporuje prosperitu Evropy tím, že odstraňuje překážky obchodu v rámci Unie a přitahuje zahraniční investice. Další hnací silou integrace trhu je hospodářská a měnová unie.

Příliš dlouho jsme však otáleli s jedním zásadním stavebním prvkem: unií kapitálových trhů.

Převážnou část investičního financování poskytují v současné době banky v Evropě. Ty však samy o sobě nemohou EU pomoci vyhrát globální investiční závod, zejména ve srovnání s USA. Bankovní úvěry představují 75 % podnikových výpůjček v EU a dluhopisové trhy 25 % – zatímco v USA je tomu naopak.

Naše začínající a rychle se rozvíjející podniky hledají kapitál. Podniky, zejména malé a střední, jen obtížně získávají trpělivé rizikové financování, které potřebují k investicím do ekologické a digitální transformace. Například tržní kapitalizace v EU je v procentech HDP méně než poloviční ve srovnání se Spojenými státy a rovněž nižší než v Japonsku, Číně a Spojeném království. Přestože Evropané spoří mnohem více než Američané.

Je naší povinností zajistit, aby evropské společnosti nacházely možnosti financování, které hledají, zde v EU. Potřebujeme unii kapitálových trhů, která nasměruje obrovské evropské úspory do motorů růstu budoucnosti.

Musíme překonat současnou nesourodou strukturu vnitrostátních rámců a v některých případech i nedostatečně rozvinutých kapitálových trhů, abychom uvolnili jejich plný potenciál. To posílí postavení EU jako investiční destinace a učiní z eura ještě atraktivnější měnu.

EU již podnikla určité rozhodné kroky k vytvoření jednotného kapitálového trhu. Musíme však zintenzivnit úsilí a zvýšit ambice, abychom odstranili zbývající překážky přeshraničního financování a umožnili hlubší harmonizaci. To zahrnuje větší sladění insolvenčního práva, snadnější přístup k finančním informacím, zjednodušený přístup na kapitálové trhy, zejména pro menší společnosti, robustní tržní infrastruktury a integrovanější dohled nad kapitálovými trhy.

Prohloubení unie kapitálových trhů vyžaduje společné úsilí, do něhož budou zapojeni tvůrci politik a účastníci trhu v celé Unii. Potřebuje silnou politickou vůli a odpovědnost na všech úrovních správy. Potřebuje, aby Evropský parlament a členské státy v Radě urychleně dokončily jednání o klíčových legislativních návrzích. Vyžaduje odvahu a otevřenost vůči změnám.

Jsme odhodláni v řešení této otázky pokročit.

Klíčovým faktorem je čas. V posledních dvou desetiletích jsme dosáhli významného pokroku na cestě k finanční integraci Evropy, ale je načase ukázat větší ambice. Skutečná unie kapitálových trhů je na dosah.

V nadcházejících desetiletích nás čeká největší průmyslová transformace naší doby. Na ní bude záviset naše dlouhodobá konkurenceschopnost. Zajistěme, že budeme mít kapitál potřebný k její realizaci.

Kontakt pro tisk

Barend Leyts
Spokesperson for the European Council President
+32 486 22 68 65
+32 2 281 5150
@BarendLeyts

Nepracujete-li pro média, obraťte se prosím se svým dotazem na službu informací pro veřejnost.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688