ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  09.03.2023 16:21:36

Komise mění obecná pravidla pro blokové výjimky s cílem dále usnadnit a zrychlit zelenou a digitální transformaci - Státní podpora

Evropská komise schválila cílenou změnu obecného nařízení o blokových výjimkách s cílem zjednodušit, usnadnit a zrychlit podporu pro zelenou a digitální transformaci EU.

Účelem této změny je stejně jako v případě nového dočasného krizového a transformačního rámce usnadnit členským státům udělování nutné podpory klíčovým odvětvím v souladu s průmyslovým plánem Zelené dohody.

Změna obecného nařízení o blokových výjimkách z hlediska Zelené dohody pro Evropu

Obecné nařízení o blokových výjimkách prohlašuje určité kategorie státní podpory za vyhovující Smlouvě o fungování Evropské unie, pokud splňují určité podmínky. Tyto kategorie jsou tak vyňaty z požadavku na předběžné oznámení Komisi a schválení z její strany, což členským státům umožňuje poskytnout podporu přímo a informovat Komisi až následně.

Dnešní změna dává členským státům větší flexibilitu při koncipování a provádění podpůrných opatření v odvětvích, která mají klíčový význam pro přechod ke klimatické neutralitě a průmyslu s nulovými čistými emisemi. To urychlí investice do výroby čistých technologií v Evropě v souladu s průmyslovým plánem Zelené dohody.

Nová pravidla zohledňují nedávné změny různých souborů pokynů ke státní podpoře s cílem zajistit, aby bylo obecné nařízení o blokových výjimkách i nadále uzpůsobeno zelené a digitální transformaci.

Vytvoří také správný základ k vyrovnání některých hospodářských dopadů války Ruska proti Ukrajině a přispějí k obnově evropského hospodářství, které poškodila pandemie koronaviru a vysoké ceny energie.

Revidovaná pravidla konkrétně:

  • zvýší a zefektivní možnosti podpory v oblasti ochrany životního prostředí a energie, mimo jiné s cílem podpořit zavádění obnovitelných zdrojů energie, projekty dekarbonizace, zelenou mobilitu a biologickou rozmanitost, a usnadní také investice do obnovitelného vodíku a do zvýšení energetické účinnosti,
  • usnadní provádění některých projektů, jichž se účastní příjemci z několika členských států, jako jsou významné projekty společného evropského zájmu, v oblasti výzkumu a vývoje, zvýšením intenzity podpory, jakož i prahových hodnot oznamovací povinnosti,
  • rozšíří možnosti pro odbornou přípravu a rekvalifikaci napříč odvětvími tím, že od oznamovací povinnosti osvobodí odbornou přípravu, u níž je částka podpory nižší než 3 miliony EUR,
  • udělí blokovou výjimku pro opatření přijatá členskými státy s cílem regulovat ceny za energie, jako je elektřina, plyn a teplo vyrobené s použitím zemního plynu nebo elektřiny,
  • zavede velmi výrazné zvýšení prahových hodnot oznamovací povinnosti pro podporu v oblasti ochrany životního prostředí a pro podporu v oblasti výzkumu, vývoje a inovací,
  • objasní a zjednoduší možnosti rizikového financování,pro malé a střední podniky a začínající podniky, jakož i pro finanční produkty podporované fondem InvestEU,
  • v zájmu právní jistoty a regulační stability prodlouží platnost obecného nařízení o blokových výjimkách do konce roku 2026,
  • zvýší prahové hodnoty v obecném nařízení o blokových výjimkách dokonce nad rámec oblastí, které podléhají zvláštnímu přezkumu s cílem zajistit delší dobu platnosti pravidel a
  • obecné nařízení o blokových výjimkách uvede do souladu s novými pokyny k regionální podpoře, pokyny ke státní podpoře v oblasti klimatu, energetiky a životního prostředí, pokyny k rizikovému financování, rámcem pro výzkum, vývoj a inovace a pokyny ke státní podpoře pro širokopásmové sítě.

Další postup

Poté, co dnes Komise nařízení v anglickém znění schválí, bude v příštích týdnech formálně přijato, jakmile bude přeloženo do všech úředních jazyků EU. Vstoupí v platnost prvním dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie. Znění pozměňujícího nařízení, které bylo dnes schváleno, je k dispozici zde.

Souvislosti

Ustanovení čl. 108 odst. 3 Smlouvy o fungování Evropské unie vyžaduje, aby členské státy oznamovaly Evropské komisi veškeré státní podpory a prováděly je až poté, co je Komise schválí. Zmocňovací nařízení EU v oblasti státní podpory umožňuje Komisi prohlásit, že některé kategorie státních podpor jsou slučitelné s jednotným trhem, a jsou tudíž z oznamovací povinnosti stanovené ve Smlouvě vyňaty.

Obecné nařízení o blokových výjimkách členským státům umožňuje provádět některá opatření podpory přímo a s plnou právní jistotou. Obecné nařízení o blokových výjimkách z roku 2014 vyjímá určité kategorie státní podpory z požadavku na předběžné oznámení Komisi, pokud jsou přínosy pro společnost větší než případné narušení hospodářské soutěže. V důsledku toho členské státy nyní provádějí více než 90 % všech nových opatření státní podpory kromě krizových opatření, aniž by je musela Komise předem schválit. To je v souladu s přístupem Komise, v němž jde o to, zaměřit se na efektivnější a rychlejší realizaci cílů a zároveň neplýtvat silami tam, kde nevzniká přidaná hodnota.

Skutečnost, že opatření státní podpory nesplňuje kritéria obecného nařízení o blokových výjimkách, neznamená, že je neslučitelné s pravidly EU pro státní podporu. Znamená to pouze, že se opatření musí oznámit (před provedením) Komisi, která pak posoudí, zda lze státní odporu schválit podle jiných pravidel EU pro státní podporu.

V lednu 2019 Komise zahájila hodnocení některých pravidel státní podpory přijatých jako součást balíčku pro modernizaci státní podpory z roku 2014. Hodnocení ukázalo, že celkově systém i pravidla kontroly státní podpory slouží danému účelu. Také z něj ale vyplynulo, že některá jednotlivá pravidla je nutno upravit a dále zjednodušit, a to i s ohledem na Zelenou dohodu pro Evropu a průmyslovou a digitální strategii EU.

Komise proto s cílem zohlednit změny v různých souborech pokynů pro státní podporu vyzvala v říjnu 2021 členské státy a další zúčastněné strany, aby vyjádřily připomínky k některým navrhovaným změnám obecného nařízení o blokových výjimkách. Návrh navazoval na změnu obecného nařízení o blokových výjimkách, kterou Komise přijala v červenci 2021 s cílem sladit příslušná pravidla státní podpory s pravidly financování podle nového víceletého finančního rámce.

Dnešní změna urychlí investice do výroby čistých technologií a jejich financování v Evropě a zároveň zachová spravedlivé podmínky na jednotném trhu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688