ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  09.03.2023 12:00:00

Pracovní program pro Erasmus+ na rok 2023: Komise navyšuje roční rozpočet a zaměřuje se na studenty a pracovníky z Ukrajiny

Komise dnes přijala revidovanou verzi pracovního programu pro Erasmus+ na rok 2023. Celkový rozpočet programu na tento rok byl upraven směrem nahoru na novou celkovou částku 4,43 miliardy eur, což je nejvyšší roční finanční příděl, kterého kdy program Erasmus+ dosáhl.

Navýšený rozpočet celkově posílí priority programu Erasmus+ týkající se začleňování, aktivního občanství a demokratické účasti a zelené a digitální transformace v EU i na mezinárodní úrovni.

Revidovaný pracovní program zahrnuje prostředky ve výši 100 milionů eur z rozpočtu programu Erasmus+ na rok 2027 na podporu projektů, které prosazují vzdělávací činnosti a usnadňují začlenění osob prchajících před válkou na Ukrajině do jejich nového vzdělávacího prostředí, jakož i na činnosti na podporu organizací, účastníků vzdělávání a zaměstnanců na Ukrajině. Předpokládané finanční prostředky posílí činnosti zavedené pro Ukrajince prchající před válkou prostřednictvím dodatečné podpory pro organizace přijímající podporu z programu Erasmus+. Financované činnosti mohou sahat od jazykových a kulturně integračních kurzů, nástrojů jazykového vzdělávání určených pedagogům nebo účastníkům vzdělávání až po stipendia nebo obecnou finanční podporu ve všech odvětvích programu Erasmus+ pro účastníky vzdělávání a pedagogy.

Mezinárodní rozměr programu Erasmus+ byl zejména posílen navýšením rozpočtu o 31 milionů eur, které budou použity na posílení projektů mobility a budování kapacit v oblasti vysokoškolského vzdělávání na podporu projektů mezinárodní spolupráce. V roce 2023 bude tato akce rovněž podporovat projekt strukturální reformy zaměřený na vytvoření otevřeného digitálního prostředí v oblasti vzdělávání, které by studentům zapsaným v ukrajinských vysokoškolských institucích nabízelo kvalitní vzdělávání a odbornou přípravu pro osoby prchající z Ukrajiny nebo vnitřně vysídlené studenty. Na základě spolupráce mezi univerzitami z Ukrajiny a z jiných evropských zemí by to rovněž poskytlo vzdělávací příležitosti širší ukrajinské komunitě v zahraničí.

I v roce 2023 bude program Erasmus+ v návaznosti na Evropský rok mládeže 2022 zajišťovat, aby byly názory mladých lidí slyšet v EU i v dalších zemích, zejména prostřednictvím zvýšení počtu mládežnických aktivit financovaných z tohoto programu. Činnosti podporované v rámci programu budou zároveň i nadále realizovat závazek EU k prohlubování dovedností a změně kvalifikací, a budou tak představovat významný přínos k návrhu vyhlásit rok 2023 Evropským rokem dovedností.

Na základě otevřených výzev k podávání projektových žádostí může o financování požádat jakýkoli veřejný nebo soukromý subjekt působící v oblasti vzdělávání, odborné přípravy, mládeže a sportu a pomoc při tom mohou poskytnout národní agentury programu Erasmus+, které jsou ve všech členských státech EU a třetích zemích přidružených k programu, a Evropská výkonná agentura pro vzdělávání a kulturu.

V rámci obecné výzvy k předkládání návrhů v rámci programu Erasmus+ probíhá několik kol pro podávání žádostí. Příští kolo, zaměřené na partnerství v oblasti spolupráce s dodatečnou prioritou týkající se účastníků vzdělávání, pedagogů a pracovníků z Ukrajiny, bude zahájeno 22. března 2023.

Souvislosti

Program Erasmus+, který vznikl před více než 35 lety, je jedním z nejznámějších programů EU a dosud se jej zúčastnilo přes 13 milionů osob. Vzhledem k tomu, že pro program Erasmus+ na období 20212027 je k dispozici celkový rozpočet ve výši 26,2 miliardy eur a dále přibližně 2,2 miliardy eur z vnějších nástrojů EU, získá podporu z tohoto programu ještě víc účastníků a nápadů v Evropě a v dalších zemích.

Celý program Erasmus+ se zaměřuje na čtyři klíčové priority: začleňování a rozmanitost, digitální transformace, životní prostředí a boj proti změně klimatu a účast na demokratickém životě. Jádrem programu Erasmus+ jsou organizace a účastníci s omezenými příležitostmi. Program proto nadále podporuje mechanismy inkluze účastníků a má vyčleněné zdroje na odstranění veškerých překážek jejich participace.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688