kraj-lbc.cz (Liberecký kraj)
Z regionů  |  09.03.2023 00:00:00

Technické památky Libereckého kraje: železnice, pivovar, sušárna i univerzita - industriální tváří se prolíná minulost se současností

09. 03. 2023

Věda, výroba a technika. Slova, která by stačila k popisu historie Libereckého kraje. Není proto divu, že je region jednou z kolébek průmyslu v celé České republice. V jeho industriální tváři se prolíná minulost se současností a odkaz předků je živý podnes.

K průmyslové výrobě neodmyslitelně patří železnic, jimiž je liberecký region doslova protkaný. Jednou z nich je celorepublikový unikát – ozubnicová dráha. Takzvaná Zubačka propojuje města Tanvald, Kořenov a Harrachov a je nejstrmější tratí v celém Česku. Provede nejkrásnějšími místy Jizerských hor a skrze Jizerský most dovede až do Krkonoš. Milovníci historie a techniky pak mohou zavítat do kořenovského Muzea ozubnicové dráhy, kde si prohlédnou exponáty či fotografie vázající se k unikátní trati.

„Historické železnice lákají jak skutečné železniční nadšence, tak i kluky všechno věku. Od malých, až po ty v seniorském věku. V našem kraji si přijdou na své,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Další jedinečnou železnicí je 4,5 kilometru dlouhá Muzejní sklářská lokálka Česká KameniceKamenický Šenov, která vtáhne do zákoutí Lužických hor na místa, kde je sklo doma. Příkladem je jedna z nejstarších skláren v EvropěSklárna Jílek v Kamenickém Šenově. Dříve vyráběla černé burelové sklo a sklo tmavých barev. Dnes se kromě ruční výroby tradičního foukaného skla zaměřuje i na vitráže a sklo pro architekturu.

Již 150 let stojí v Dubé stará sušárna chmele, která je významnou technickou památkou v Máchově kraji. „V posledních letech se podařilo sušárnu chmele z velké míry zrekonstruovat. Je to zcela unikátní památka a jsem ráda, že i díky podpoře Libereckého kraje se podařilo rekonstrukci posunout. Předpokladem takového úspěchu je vždy zájem majitele, v tomto případě města Dubá,“ řekla Květa Vinklátová. Její význam je o to cennější, jelikož se dochovala jako jediná z celkových šesti sušáren a siříren, které se v Dubé nacházely, a je upomínkou na rozkvět zdejšího chmelařství, jež ovlivnilo i podobu lidových staveb.

Kdo rád pivo ochutná, neměl by vynechat návštěvu Pivovaru Rohozec nedaleko Turnova. Pivovar má zde více než stoletou tradici a dodnes zachovává tradiční výrobu. Pro zájemce v něm pořádají od dubna do října exkurze, kde můžete být součástí výroby piva s ochutnávkou.

Technickými památkami v regionu jsou i přehrady, které chrání před povodněmi. Té jablonecké lidé přezdívají Jablonecké moře; v létě je zde možné využít nabídky půjčoven a projet se tak na paddleboardu nebo vyzkoušet takzvaný barník, kde si můžete vychutnat plavbu na lodičce i s grilovačkou. Před ruchem města lze uniknout k vodní nádrži Bedřichov uprostřed lesů nebo navštívit místo, jež je poznamenáno tragickou událostí – Protrženou přehradu v Desné. Jedná se o pozůstatky hráze, šoupátkové věže a podzemní štoly, které připomínají katastrofu minulého století, jež byla poučením pro bezpečnější výpočty pro budování nových nádrží.

Liberecký kraj nabídne i množství moderních míst, kde se žije vědou. Název Technické univerzity v Liberci mluví za vše. Jedná se o školu se sedmi fakultami a ústavem pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace s řadou užitečných vynálezů známých v České republice, ale i ve světě. Neopomenutelnou moderní technickou památkou je rovněž Krajská vědecká knihovna v Liberci zvaná Stavba smíření: stojí na místě synagogy, jež byla v roce 1938 vypálena nacisty do základů. Na pozorování noční oblohy nebo úkazů ve vesmíru láká Hvězdárna Turnov.

Další tipy na zajímavé výlety se nalézají na sociálních sítích @regionliberec a na webových stránkách www.liberecky-kraj.cz.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688