Patria (Patria Finance)
Daně a účetnictví  |  09.03.2023 12:19:36

Biden navrhuje 25procentní daň pro miliardáře, více zdanit chce i firmy

Americký prezident Joe Biden navrhuje 25procentní daň pro miliardáře, více zdanit chce i bohaté investory a korporace. Příjmy státu z kapitálového majetku by se tak podle jeho plánu téměř zdvojnásobily. S odkazem na zdroje v Bílém domě to dnes uvedla agentura Bloomberg a další média. Biden chce podle tohoto návrhu také zrušit daňové úlevy pro podniky a pro bohaté, které zavedl předchozí prezident Donald Trump. Pravděpodobnost, že Kongres tento záměr schválí, ale zřejmě není vysoká.

Bidenův rozpočtový požadavek na Kongres by měl být zveřejněn dnes. Podle Bloombergu by téměř zdvojnásobil sazbu daně z kapitálových příjmů u investic na 39,6 procenta z dosavadních dvaceti a zvýšil by daně z příjmů korporací a bohatých Američanů.

Návrh je z velké části reprízou Bidenova mnohabilionového ekonomického balíčku nazvaného Build Back Better. Má ale jen malou šanci projít Kongresem, zvláště teď, když republikáni ovládají Sněmovnu reprezentantů, dodává Bloomberg. Bidenovi se totiž nepodařilo prosadit podobné zvýšení daní, když demokraté ještě měli kontrolu nad oběma komorami Kongresu. Místo toho se vláda spokojila se zeštíhlenou legislativou zaměřenou na energetickou a zdravotní politiku známou jako zákon o snižování inflace (IRA).

Představitelé americké administrativy tvrdí, že návrhy ukazují odhodlání snížit rozpočtový schodek převážně díky vyšším příjmům. Představují také politicky populární návrat k úrovním daní platným před právními předpisy o daňové reformě bývalého prezidenta Trumpa. Po vyšších daních pro bohaté léta volají progresivisté a podle opakovaných průzkumů se pro ně vyslovuje většina Američanů.

Bidenův návrh požaduje, aby nejbohatších 0,01 procenta Američanů platilo alespoň 25procentní daň. Zvýšil by také nejvyšší daňovou sazbu pro Američany vydělávající nad 400.000 dolarů (8,95 milionu ) za rok na 39,6 procenta ze současných 37 procent. Tím by se zvrátil jeden z Trumpových daňových škrtů.

Bidenův návrh také požaduje, aby investoři, kteří vydělávají alespoň jeden milion dolarů, platili ze svých dlouhodobých investic také 39,6 procenta. Teď jsou daněny sazbou 20 procent. Návrh zvyšuje i sazbu daně z příjmu právnických osob na 28 z 21 procent, čímž by se zrušila další daňová změna z Trumpovy éry.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

Okomentovat na facebooku


Daně a daňová přiznání - informace, termíny, formuláře



Více zpráv k tématu Daně


Poslední zprávy z rubriky Daně a účetnictví:

Čt   1:00  Za deset let Daňová Kobra uchránila celkem 16 miliard Kč FS (Finanční správa)
St 14:59  Spotřební daň z tabáku – co se mění od 1. dubna 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St   9:11  Velké změny v DPH finančních služeb JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688