Tisková zpráva (Tisková zpráva)
08.03.2023 14:59:43

Copernicus: Antarktický mořský led dosáhl v únoru historického minima. V Evropě zažíváme druhou nejteplejší zimu v historii měření


Služba Copernicus Climate Change Service (C3S), kterou jménem Evropské komise realizuje Evropské středisko pro střednědobé předpovědi počasí za finanční podpory EU, pravidelně vydává měsíční klimatické bulletiny, v nichž informuje o pozorovaných změnách globální teploty vzduchu při povrchu, pokrytí moří ledem a hydrologických proměnných. Všechna uváděná zjištění jsou založena na počítačových analýzách využívajících miliardy měření ze satelitů, lodí, letadel a meteorologických stanic po celém světě.

 

Únor 2023 – hlavní sdělení k teplotám:

 

Únor 2023 – hlavní sdělení k mořskému ledu:

  • Antarktický mořský led dosáhl nejnižšího měsíčního rozsahu v satelitních záznamech, a to 34 % pod únorovým průměrem, čímž překonal předchozí rekord z února 2017.
  • Denní rozsah antarktického mořského ledu rovněž dosáhl historického minima a překonal tak předchozí rekord z února 2022.
  • Koncentrace mořského ledu byla ve všech sektorech Jižního oceánu výrazně podprůměrná.
  • Rozloha mořského ledu v Arktidě byla 4 % pod průměrem, což ji řadí na 2. nejnižší místo za únor v záznamu satelitních dat, společně s únorem 2016 a 2017.
  • Nejvíce podprůměrné byly koncentrace mořského ledu v Arktidě v Barentsově moři a na Špicberkách.

 

Podle Samanthy Burgessové, zástupkyně ředitele C3S" naše nejnovější údaje ukazují, že antarktický mořský led dosáhl nejnižšího rozsahu za 45 let satelitních záznamů. Tento nízký stav mořského ledu může mít důležité důsledky pro stabilitu antarktických ledových šelfů a v konečném důsledku i pro globální zvyšování hladiny moří. Polární ledové čepičky jsou citlivým indikátorem klimatické krize a je důležité pečlivě sledovat změny, ke kterým zde dochází."

 

Hlavní sdělení o vodě za únor 2023:

  • V únoru 2023 se většina západní a jižní Evropy potýkala s nadprůměrně suchými podmínkami, v několika regionech byly zaznamenány rekordně nízké úrovně půdní vlhkosti.
  • Mimo Evropu bylo nadprůměrně vlhko na jihu USA, v oblastech Ruska, střední a východní Asie, severní Austrálie, jižní Brazílie, jihovýchodní Afriky a Nového Zélandu. V mnoha případech vedly vydatné srážky, někdy spojené s cyklony, k záplavám.
  • Mezi nadprůměrně suché regiony patřily části Jižní Ameriky, které se potýkaly se suchem a požáry, a také jižní Austrálie a západní část jižní Afriky.

 

Boreální zima 2022/2023

  • Zima byla pro Evropu druhou nejteplejší v historii, s výrazně nadprůměrnými teplotami ve východní Evropě a v některých částech severovýchodní Evropy.
  • Boreální zima byla ve velké části západní a jihovýchodní Evropy a v oblastech Ruska nadprůměrně suchá. Nadprůměrně vlhké podmínky se vytvořily v částech Pyrenejského poloostrova a v rozsáhlé jihozápadní až severovýchodní oblasti napříč kontinentem.
  • Nadprůměrně vlhký byl také západ Severní Ameriky, západ Ruska, část střední Asie, sever Austrálie, jih Brazílie a jih Afriky. Mezi nadprůměrně suché oblasti patřilo Mexiko, většina střední Asie, Africký roh, jižní Austrálie a velká část Jižní Ameriky.




Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty