Okénko BIG EXPERT  |  08.03.2023 13:48:38

O práci se bát nemusíte. Nezaměstnanost stagnuje

Úřad práce ČR dnes zveřejnil data o nezaměstnanosti, ze kterých vyplynulo, že podíl nezaměstnaných osob v ČR v únoru stagnoval. Stejně jako v lednu činil 3,9 %. To je o 4 desetiny procentního bodu více než před rokem, ale naopak je to o 4 desetiny procentního bodu méně než v roce 2021. Ukazuje se, že i přes recesi a válku na Ukrajině je trh práce odolný. Chová se tak, jako by zde nebyly žádné problémy. Varování některých ekonomů, že počet nezaměstnaných vzroste o sto tisíc, se nenaplnila. Důvod toho, proč se trh chová v rozporu s učebnicovými závěry, je prostý. Aktuálně se noví zaměstnanci hledají tak špatně, že jsou podniky ochotny i řadu měsíců nepropouštět, protože předpokládají, že je pro ně levnější zaměstnance "dotovat", než aby později hledaly někoho nového.

Bude těžké se inflace zbavit

Proti loňskému roku je situace na trhu zdravější, protože se počet volných míst přiblížil k počtu nezaměstnaných. Vloni bylo o 100 tisíc více volných míst než uchazečů o zaměstnání. Podle dnešních dat je to pouhých 600. To je ale stále nezdravý poměr, protože normální stav je, když je několikrát více nezaměstnaných než volných míst. Pak si mohou zaměstnavatelé vybírat ty nejlepší kandidáty a nevytváří se takový tlak na růst mezd. To je dnes velmi aktuální téma, protože růst mezd přispívá k vyšší inflaci. Ve stávajících podmínkách bude velmi těžké se inflace zbavit.

Data opět ukazují, že ekonomika nehledá vzdělané zaměstnance, ale lidi, kteří jsou bez kvalifikace. Úřad práce totiž tvrdí, že u přibližně 71,5 % z nahlášených volných pracovních míst zaměstnavatelé poptávají uchazeče se základním či nižším vzděláním. Myslím, že to se bude postupně měnit. Už totiž vidíme první záblesky změny struktury ekonomiky. Z Asie se zpět do Evropy začne stahovat mnoho výrob, protože to představuje strategické nebezpečí. Dále se energeticky náročná výroba přesune do jiných částí Evropy.

Nejhorší situace je v příhraničí

Stále platí, že zde máme velké regionální rozdíly. Nejvyšší poptávka po nových zaměstnancích je v Praze. Zde je přibližně čtvrtina volných míst v celé ekonomice.

Z pohledu krajů sledujeme všude meziroční růst nezaměstnanosti. Výjimkou je Moravskoslezský kraj, kde nezaměstnanost meziročně stagnuje na 5,2 %, což je druhá nejvyšší nezaměstnanost. Horší situace je jen na Ústecku, kde nezaměstnanost činí dokonce 5,8 %. Stále tak platí, že nejhorší je situace v příhraničí. Sudety si stále vybírají na české ekonomice svou daň.

Za rok na podobných hodnotách

V dalších měsících půjdou na trhu práce proti sobě dva trendy. Některé podniky budou sice se zpožděním ještě reagovat na růst nákladů a propustí část zaměstnanců, proti půjde ale fakt, že vzniknou sezónní práce. Jsem toho názoru, že počet nezaměstnaných sice poroste, ale nepůjde o nárůst zásadní. Velké množství lidí se bojí vysoké nezaměstnanosti, protože tu a tam čtou zprávy, jak někde někoho propouští. Z makroekonomického pohledu to ale není ukazatel, proto se vysoké nezaměstnanosti nemusíme bát. Nezdá se, že by ekonomika klesla tak, aby byl z nezaměstnanosti problém. Za rok čekám podíl nezaměstnaných na podobných hodnotách jako dnes.

Vladimír Pikora, hlavní ekonom skupiny Comfort Finance Group

Mobil: 776 888 228; E-mail: vladimir.pikora@comfortfinancegroup.com

Ing. Vladimír Pikora, Ph.D.

Makroekonom, analytik finančních trhů a publicista

Vystudoval VŠE, kde získal doktorát. Nejprve působil jako hlavní ekonom Volksbank CZ, a.s. Následně spoluzaložil analytický dům Next Finance, aby později založil Pikora Invest. Aktuálně působí na pozici hlavního ekonoma Comfort Finance Group. Je autorem řady knih s ekonomickou tématikou a více než tisíce článků do médií. Řadu let pravidelně přispívá komentáři na webu časopisu Reflex.


Dluhopisomat

Dluhopisomat je tržiště prověřených českých dluhopisů. Propojujeme investory s českými firmami, kterým pomáháme růst.

Více na www.dluhopisomat.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

21.03.2024  Příliš opatrná ČNB? Lukáš Hrma (ČSNF SICAV, a.s.)
20.03.2024  Česká národní banka opět snížila své úrokové sazby Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688