Hradec Králové (hradeckralove.org)
Z regionů  |  08.03.2023 10:38:37

Nové úsporné osvětlení po celém Hradci, v druhé etapě přibyde na malém městském okruhu - dotace by mohla činit až 7,9 milionu korun

Město Hradec Králové připravuje ve spolupráci s technickými službami již druhou etapu výměny stávajícího veřejného osvětlení, tentokrát na malém městském okruhu. Projektové dokumentaci a samotnému provedení díla musí předcházet ještě projektová příprava. Její součástí budou energetický posudek, analýza a návrh osvětlení podle požadavků Národního plánu obnovy (NPO) či odborná spolupráce při žádosti o dotaci. Vypracování dokumentu na svém včerejším zasedání projednali radní města, podklady by měli mít k dispozici v květnu.
Tisková zpráva

„Zpracování tohoto dokumentu je pro další rozvoj úsporného osvětlení v Hradci Králové velmi důležité. Je třeba zhodnotit, jakého osvětlení se bude výměna týkat, kde bude třeba doplnit nové výložníky a kolik nás to bude v budoucnu stát,“ popisuje náměstek primátora pro oblast správy majetku města Pavel Vrbický. Vypracování projektové přípravy, jejíž zadání na svém včerejším zasedání schválili radní města, vyjde na 135 tisíc korun bez DPH. Město by pak mělo mít k dispozici dokument, jehož součástí bude analýza a návrh osvětlení podle požadavků NPO, představí rozpočet celé akce, dále bude vypracován energetický posudek a v neposlední řadě připravena žádost o dotaci. Toto se týká druhé etapy výměny veřejného osvětlení v Hradci Králové, a to v oblasti malého městského okruhu, tedy na třídě Československé armády, v Komenského ulici a na Gočárově třídě.

Druhá etapa výměny veřejného osvětlení v souladu s NPO navazuje na první etapu, která bude probíhat na Gočárově okruhu. „Stávající osvětlení zde nahradí 381 kusů nových LED svítidel a 21 výložníků. Nyní probíhá tvorba projektové dokumentace. Se zahájením prací počítáme na přelomu podzimu a zimy letošního roku,“ dodává náměstek Vrbický.

Na obě etapy by radnice chtěla využít dotaci. „V rámci výměny osvětlení na Gočárově okruhu byla v loňském roce podána žádost o dotaci do Národního plánu obnovy. Jedná se o typ dotace na podporu zvýšení energetické účinnosti a úspornosti systémů veřejného osvětlení. Činit by mohla až 7,9 milionu korun,“ doplňuje náměstek primátorky pro oblast městských dotací a energetiky Lukáš Řádek. Vzhledem k tomu, že do současné dotační výzvy Národního plánu obnovy spadajícího pod Ministerstvo průmyslu a obchodu je možné se přihlásit jednou za rok, chystá se město i letos podat do stejného titulu žádost o dotaci. „Na druhou etapu chceme žádost o dotaci ze stejného dotačního titulu, jelikož v tomto případě je možné žádost podávat opětovně. Naším cílem je dosažení maximální úspory elektrické energie. Snížení poptávky po elektřině navíc přispívá k poklesu ceny energie a pomáhá plnit naše klimatické závazky,“ vysvětluje náměstek Řádek.


Kateřina Rohlíčková

tisková mluvčí MmHK

Zodpovídá: Bc. Barbora Petrovićová
Vytvořeno / změněno: 8.3.2023 / 8.3.2023
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688