mzv.cz (MZv ČR)
Z domova  |  08.03.2023 09:34:47

Datové schránky zřizované od ledna 2023 dle zákona č. 300/2008 Sb., o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů

datová schránka

Datové schránky

07.03.2023 / 21:30 | Aktualizováno: 07.03.2023 / 21:53

Od ledna 2023 jsou, dle zákona č. 300/2008 Sb., o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů, postupně zřizovány datové schránky všem subjektům vedeným v registru osob (ROS).

Datové schránky se dělí na dvě skupiny podle typu subjektu, pro který byla DS zřízena. Může se jednat o DS zřízenou ze zákona, nebo na žádost.

Více informací k typům subjektů naleznete na webové stránce info.mojedatovaschranka.cz –> Chci datovku –>Typy datových schránek. Jedna fyzická osoba tak může mít dvě DS – jednu zřízenou na žádost (DS fyzické osoby) a jednu zřízenou ze zákona (DS podnikající fyzické osoby).

Největší část z nových držitelů schránek tvoří podnikající fyzické osoby (tzv. živnostníci či OSVČ). Dále je datová schránka zřízena všem právnickým osobám, které jsou zapsané v zákonem stanovené evidenci nebo rejstříku a dosud datovou schránku nemají. Jedná se například o společenství vlastníků bytových jednotek, spolky, nadace apod.

Právnickým osobám a živnostníkům jsou rozesílány přístupové údaje k této nové datové schránce do jejich datové schránky fyzické osoby nebo dopisem na adresu zapsanou v ROS, pokud datovou schránku fyzické osoby nemají zřízenu. Zejména OSVČ – občané ČR i cizinci, kteří se nezdržují v ČR nemohou proto zásilku s přístupovými údaji převzít a DS fyzické osoby nemají.

Řešení:

Situaci lze vyřešit podáním žádosti o nové přístupové údaje na pracovišti Czech POINT - tedy i na GK Toronto (provádí se zdarma) nebo do datové schránky přistoupit některým z elektronických identifikačních prostředků (např. prostřednictvím mobilního klíče eGovernmentu, Bankovní identity, a dalších – kompletní seznam naleznete na stránce https://info.identitaobcana.cz/idp/ ).

V případě datových schránek zřizovaných ze zákona (podnikající fyzické a právnické osoby) není možno DS na žádost znepřístupnit. Znepřístupnění probíhá pouze ze zákonných důvodů, např. z důvodu výmazu subjektu ze zákonem stanovené evidence (ukončení podnikání), úmrtí, omezení na osobní svobodě, apod. K vlastnímu zrušení datové schránky dochází až uplynutím tří let od znepřístupnění datové schránky z důvodu úmrtí či výmazu ze zákonem stanovené evidence.

Doplňující informace:

  • datové schránky budou postupně automaticky zpřístupňovány i subjektům, které si nepřevezmou přístupové údaje a nikdy se nepřihlásí. Pokud tedy subjekt přístupové údaje nepřevezme, DS přesto začne fungovat a zásilky budou do ní doručovány.

  • datovou schránku fyzické osoby zřízenou na žádost je možné jejím držitelem znepřístupnit, nikoli zrušit. Znepřístupnění datové schránky je možné v případě datových schránek fyzických osob provést na žádost, např. na kontaktním místě Czech POINT nebo po přihlášení do datové schránky prostřednictvím Identity občana přímo v nastavení schránky.

Více informací k zneplatnění a vydání nových přístupových údajů naleznete na webové stránce https://info.mojedatovaschranka.cz/info/cs/1002.html


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688